Autor Tema: Ko,shta,kako,gde?!  (Pročitano 1983 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Simona:)

  • Pocasni forumas
  • ****
  • Poruke: 619
  • Zahvalnica 0
  • Pol: Žena
  • U svakom zlu ima dobrog i u svakom dobru ima zla..
Ko,shta,kako,gde?!
« poslato: 06 Jul 2008, 11:31:32 »
NAJBRZI:
Sivi soko je najbraza ptica dostize brzinu I vise od 322 km/h I prema tome je najbraza zivitinja na cjeloj Zemlji.Ovu brzinu dostize pri lovu prvo se dize u visine a zatim se sunovrati na svoju zrtvu koju obicno scepa za vrat.

Sjevernoafricki noj najbrza je ptica trkacica dostize brzinu I do 72.5 km/h a ujedno je I najteze ptica jer moze dostici tezinu I do 160 kg.Zajedno zivi od 5 do 50 jedinki ove zivotinje a migriraju sa zebrama I antilopama.Dugo mogu izdrzati bez vode ali kad je ima vrlo cesto I rado se kupaju.Iz velike daljine mogu opaziti lavove.

Gepard je najbrza kopnena zivotinja moze dosti brzinu I od 115 km/h sto je brzina putnickog automobila.Ima rastezljivu kicku sto mu omogucuje da pravi sedmometarske skokove.Ali brzo trci samo na malim udaljenostima I mora se odmoriti nakon 500 m.Iz mirovanja za dvije sekunde dostize brzinu I do 72 km/h.

Pliskavica je najbrza zivotinja u vodi I moze dostici brzinu do 56.5 km/h.Srodnik je delfina I cesto malog delfina zovu pliskavicom ali glavna razlika izmedu ova dva vodena sisara je u obliku zuba I glave.Postoji sest vrsta pliskavice.

NAJMANJI:
Kolibri s Kube najmanje su ptice na svijetu sa svoja dva grama tezine.Dok leti udara krilima I do 80 puta u sekundi a dok se pari cak 200 puta u sekundi.Osim toga ovaj kolibric ima najmanje perja od svih ptica a srce mu udara najbrze u cijelom zivotinjskom carstvu.

Sismis koji zivi u tajlandu najmanji je sisar na svijetu ima samo oko dva grama I dug je od 30 do 40 mm.

NAJGLASNI:
Plavetni kit je najglasnija zivotinja u vodi njegov glas niske frenkvencije dostize do 188 decibela te se moze detektovati sa udaljenosti od 800 km.Poredjenja radi preumatski cekic ima jacinu zvuka od oko 100 decibela.Uz obale Sri Lanke je oktriveno da kitovi pjevaju pjesmu koja se sastoji iz cetiri note I traje dve minute.Na kopnu je najglasnija zivotinja jedna vrsta majmuna cija se rika moze cuti samo na oko 5 km udaljenosti.Osim ovoga plavetni kit je najveca zivotinja na Zemlji moze biti dug I do 30 m I tezak do 140 tona.Najtezi kit ikad izvagan bio je tezak 190 tona I dugacak 33 m.

NAJSMRTONOSNIJI:
Komarac anopheles tj. zenke ove vrste vjerovali ili ne najsmrtonosnije su zivotinje na zemlji jer prenose malariru od koje umre oko milion ljudi godisnje.

Morska osa je vrsta meduze koja ima 60 pipaka a svaki je dug oko cetri I po metra.Ovo je ujedno I najveca zivotinja sa kolicinom otrova.Naime ima ga toliko da moze od jednom ubiti 60 ljudi.

NAJSNAZNIJI:
Jedna vrsta jelenka je najsnaznija zivotinja.On moze podignugi 850 puta vecu masu nego sto je njegova.Jelenak je I medju najvecim kukcima a rogovlje mu sluzi I za borbu I za zenku.

NAJDUZE CEKAJU BEBU:
Slonice us najduze nosece u zivotinjskom carstvu.Naime slonica nosi mladunce u stomaku izmedju 19 I 22 mjeseca.

NAJVECI:
Zirafa je najvisa kopnena zivotinja.Muzjaci mogu biti visoki od 4.8 do 5.5 m I teziti oko 900 kg.Zenke su malo manje ilaganije.Dugi vrat omogucava im sakupljanje hrane sa visokog drveca ali dokazano je da muzjaku sluzi I za borbi za zenke.Zirafe imaju duze prednje noge od zadnji I pomocu njih se uspjesno brane od napadaca.

Divovska lignja je najveci beskicmenjak.Naraste I vise od 13 m.Ujedno ova zivotinja ima najvece oko veliko je poput ljudske glave.Najveca divovska lignja ikad izmjerena imala je 18 m.

NAJVISE JEDE:
Znate onu izreku gladan sam kao vuk?Mozda bi bilo bolje reci gladan sam kao kit ili kao slon.Zivotinja koja najvise jede je plavetni kit pojede cak pet tona sitnih racica dnevno. Iza njega u uljesura koja dnevno pojede jednu tonu lignji,riba iskampa.Africki slon koji pojede 227 kg lisca dnevno.

NAJDUZE ZIVE:
Kornjace su zivotinje sa najduzim zivotnim vjekom.jos je 1770 god. engleski istrazivac Kuk jednoj kraljevskoj porodici poklonio kornjacu koja je umrla tek 1965 god sto znaci da je dozivjela cak 188 god.Po duzini zivotnog vjeka posebno su poznate kornjace s Galapagosa,koje zive oko 150 god.
Postoji samo delitj svemira koji mozhemo promeniti,SEBE...