Autor Tema: Dogodilo se na danasnji dan .... ?  (Pročitano 132445 puta)

0 Članovi i 4 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Alberta

 • ...where you've been so long...
 • VIP član
 • Jet Set ApaFun-a
 • ***
 • Poruke: 9 435
 • Zahvalnica 698
 • Pol: Žena
 • Okruglo, pa na ćoše
 • :
 • Windows XP Windows XP
 • :
 • Opera 11.11 Opera 11.11
Odg: Dogodilo se na danasnji dan .... ?
« Odgovor #575 poslato: 29 Jun 2011, 09:30:03 »
29. jun


1613. - Londonsko pozorište „Glob“ izgorelo u požaru tokom prve predstave Šekspirovog komada "Henri VIII".

1855. - U Londonu izašao prvi broj lista "Dejli telegraf".

1869. - Proglašen Namesnički ustav u kneževini Srbiji. Ovaj ustav određuje da su izbori u zemlji javni i posredni, i da je izborni cenzus visok; da zakonodavnu vlast ima Narodna skupština, ali da zakonodavna inicijativa pripada knezu, kao i da se dve trećine poslanika bira dok jednu trećinu postavlja knez lično.

1877. - Rođen je Petar Kočić, bosanski pesnik, pisac i političar. Autor čuvene pripovetke "Jazavac pred sudom".

Petar Kočić

1880. - Francuska anektirala pacifičko ostrvo Otaheite (Tahiti), koje je od 1842. bilo francuski protektorat.

geografski položaj ostrva Tahiti

1886. - Rođen je Rober Šuman (Robert Schuman), francuski političar, "Otac Evropske Unije", po čijem je planu najpre osnovana Evropska zajednica za ugalj i čelik.

Robert Schuman

1882. - U Beogradu pušten u rad prvi savremeni vodovod koji je napravljen prema projektu nemačkog inženjera Oskara Smrekara. Iz pet dubokih bunara grad je dobijao oko 65 litara vode u sekundi.

1921. - U Beogradu je pokušan atentat na regenta Aleksandra Karađorđevića, dok se vraćao iz Skupštine u kojoj je ozakonio Vidovdanski ustav. Sa skela nedovršene zgrade Ministarstva građevina, na uglu Miloševe i Masarikove ulice molerski radnik Spasoje Stejić Baćo bacio je bombu na regentovu kočiju, ali je ona zapela za telefonske žice i eksplodirala ne pogodivši cilj. Stejić je potom osuđen na smrt, ali je presuda preinačena na 20 godina robije.

regent (kasnije kralj) Aleksandar Karađorđević

1922. - Rođen je Vasko Popa, srpski pesnik posleratnog perioda.

Vasko Popa

1939. - Sletanjem aviona „Diksi kliper“ na aerodrom u Lisabonu obavljen je prvi komercijalni let iz SAD u Evropu.

1949. - Južna Afrika je politiku aparthejda proglasila državnom doktrinom.

1974. - Izabela Peron (Isabel Martínez de Perón) je zamenila obolelog muža Huana Perona na mestu predsednika Argentine.1980. - Vigdis Finbogadotir izabrana za predsednika Islanda. To je bilo prvi put da je za šefa države u Evropi izabrana žena na neposrednim izborima.

1995. - Više od 500 ljudi poginulo je u Seulu kada se srušila petospratna robna kuća.

1998. - Bivši gradonačelnik Vukovara Slavko Dokmanović, osumnjičen za ratne zločine u Hrvatskoj 1992. izvršio je samoubistvo u zatvoru u Sheveningenu.

Slavko Dokmanović

1999. - Mitingom u Čačku, na kojem se okupilo oko 10.000 ljudi, opozicioni blok Savez za promene počeo je proteste protiv režima predsednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića. Protesti su se u narednim mesecima svakodnevno održavali u velikom broju mesta u Srbiji, uključujući i Beograd.

1999. - Turska osudila na smrt vođu kurdskih pobunjenika Abdulaha Odžalana.

2001. - U Briselu održana prva donatorska konferenacija za SRJ na kojoj je Jugoslaviji obećana pomoć od jedne milijarde i 280 miliona dolara.

2001. - U Beču su ministri inostranih poslova SRJ i četiri bivše jugoslovenske republike potpisali sporazum o sukcesiji, čime je okončan dugogodišnji spor oko nasleđa bivše SFRJ.

2001. - Premijer SRJ Zoran Žižić podneo ostavku dan nakon izručenja Slobodana Miloševića Haškom tribunalu.

Zoran Žižić

2001. - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan (Kofi Annan), ponovo je izabran na novi petogodišnji mandat u svetskoj organizaciji.

Kofi Annan

2002. - Leka I, sin kralja Zoga, koji je vladao Albanijom od 1928. do 1939. vratio se u zemlju posle 63 godine progonstva.

2003. - Polaganjem zakletve Beatris Merino, ugledni advokat bez političkog iskustva, postala je prva žena premijer u istoriji Perua.

2004. - Na samitu u Briselu za šefa evropske diplomatije izabran je Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Havijer Solana (Javier Solana), koji će postati prvi šef diplomatije EU kada na snagu stupi budući evropski ustav, nakon što ga ratifikuje svih 25 zemalja članica Unije.

Javier Solana
Van mreže Alberta

 • ...where you've been so long...
 • VIP član
 • Jet Set ApaFun-a
 • ***
 • Poruke: 9 435
 • Zahvalnica 698
 • Pol: Žena
 • Okruglo, pa na ćoše
 • :
 • Windows XP Windows XP
 • :
 • Opera 11.11 Opera 11.11
Odg: Dogodilo se na danasnji dan .... ?
« Odgovor #576 poslato: 30 Jun 2011, 11:55:35 »
30. jun


1470. - Rođen je Šarl VIII (Charles), kralj francuske.

Charles VIII

1520. - Tokom španskog osvajanja Meksika, u Tenočtitlanu, gde je kasnije izgrađen Sijudad Meksiko, ubijen poslednji car Asteškog carstva Montezuma II Ksokojocin.

1559. - Povodom potpisivanja mira u Kato-Kambreziju organizovane su viteške igre u kojima je nesrećno nastradao francuski kralj Anri II (Henri II).

Henri II

1859. - Čarls Blondin pred 25.000 gledalaca preko razapetog konopca prešao iznad Nijagarinih vodopada, iz SAD u Kanadu.

1876. - Srbija i Crna Gora, u savezništvu s Rusijom, objavile rat Turskoj.

1908. - U istočni Sibir pao meteorit od čije eksplozije se osetilo podrhtavanje tla i u centralnoj Evropi.

1913. - Naredbom bugarskog cara Ferdinanda izvršen prepad na srpsku i grčku vojsku u Makedoniji. Usledila bitka na Bregalnici kojom je počeo Drugi balkanski rat, u koji je 10. jula ušla i Rumunija, zaposevši severnu Bugarsku. Rat završen mirom u Bukureštu 10. avgusta iste godine.

1929. - Rođen je Vlastimir Đuza Stojiljković, srpski televizijski i pozorišni glumac.

Đuza Stojiljković

1930. - Velika Britanija priznala nezavisnost Iraka, koji je na međunarodnoj konferenciji u San Remu 1920. proglašen za britansko mandatno područje.

zastava Iraka

1938. - Umro je Milan Rakić, srpski pesnik, pozorišni kritičar i diplomata.

Milan Rakić

1934. - Uz podršku vojnih krugova Hitler, pod optužbom da su pripremali zaveru, likvidirao na stotine bliskih saradnika, „Noć dugih noževa“, među njima Ernsta Rema (Rohm) i Gregora Štrasera (Strasser).

1936. - Etiopski car Haile Selasije I (Selassie)uputio, u sedištu Lige naroda, apel za pomoć povodom invazije Italije na Etiopiju. Liga naroda odredila sankcije protiv Italije, ali one nisu poštovane.

Haile Selassie I

1941. - Na Belom Bregu u okolini Zaječara održano savetovanje OK KPJ za Timočku Krajinu na kom je doneta odluka o formiranju Boljevačkog, Timočko-Zaglavskog i Krajinskog partizanskog NOP odreda.

1943. - Američke trupe iskrcale se u Drugom svetskom ratu na ostrvo Nju Džordžija. Tokom operacije oboren 121 japanski avion.

1944. - Održano drugo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) u Sanskom Mostu.

1948. - Jugoslovenska štampa objavila Rezoluciju Informacionog biroa komunističkih i radničkih partija o stanju u Komunističkoj partiji Jugoslavije i odgovor Centralnog komiteta KPJ kojim se odbacuju optužbe iznete u Rezoluciji. Usledila hapšenja i zatvaranja članova KPJ koji su se opredeli za stavove Informbiroa
.
1950. - Predsednik SAD Hari Truman (Harry) izdao naređenje američkim trupama stacioniranim u Japanu da pomognu Republici Koreji da odbije napad Severne Koreje.

Harry Truaman

1960. - Republika Kongo proglasila nezavisnost od Belgije. Za prvog predsednika izabran Džozef Kasavubu, a za premijera Patris Lumumba.

1963. - Kardinal Đovani Batista Montini (Giovanni Battista Montini) ustoličen kao papa Pavle VI, čiji je pontifikat obeležen sprovođenjem ideje o pomirenju sa ostalim hrišćanskim crkvama.

papa Pavle VI

1966. - Rođen američki bokser Majk Tajson (Mike Tyson).

Mike Tyson

1971. - Tri sovjetska astronauta poginula prilikom prizemljenja sovjetskog vasionskog broda Sojuz II, koji je u orbiti oko Zemlje proveo rekordnih 570 časova i 22 minuta.

1974. - Čuveni ruski baletski igrač Mihail Barišnjikov (Михаил Николаевич Барышников) napustio, tokom turneje u Kanadi, ansambl baleta Boljšog teatra i ostao da živi na Zapadu.

Михаил Николаевич Барышников

1975. - Rođen nemački automobilista Ralf Šumaher (Schumacher).

Ralf Scumacher

1989. - Sudanski general Omar Hasan al Bašir u državnom udaru oborio vladu Sadeka al Mahdija.

1995. - Vlada u Sarajevu prekinula sve kontakte sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenih nacija Jasušijem Akašijem optužujući ga za popustljiv stav prema bosanskim Srbima.

1996. - Pod snažnim pritiskom međunarodne zajednice i predsednika Srbije Slobodana Miloševića predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić preneo predsednička ovlašćenja na potpredsednicu RS Biljanu Plavšić.

1997. - Kina zvanično preuzela kontrolu nad Hong Kongom posle 156 godina britanske kolonijalne uprave.

1999. - Škotska posle skoro 300 godina ponovo dobila svoj parlament.

2001. - Grupa huligana i političkih ekstremista pretukla, na Trgu Republike u Beogradu, nekoliko homoseksualaca i sprečila održavanje prve "Gej parade" u Srbiji.

2001. - Jugoslovenska glumica Tijana Kondić na filmskom festivalu u Puli, u Hrvatskoj, dobila Zlatnu arenu za najbolju žensku ulogu, za film "Nataša". To je bilo prvo učešće filma iz Jugoslavije na tom festivalu od raspada SFRJ.

Tijana Kondić

2004. - Predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown) smenio predsednika parlamenta Republike Srpske Dragana Kalinića i zabranio mu svaki javni i politički rad. Sa dužnosti u RS smenjeno još 60 osoba, zbog nesaradnje s Haškim tribunalom.

Paddy Ashdown
Van mreže Alberta

 • ...where you've been so long...
 • VIP član
 • Jet Set ApaFun-a
 • ***
 • Poruke: 9 435
 • Zahvalnica 698
 • Pol: Žena
 • Okruglo, pa na ćoše
 • :
 • Windows XP Windows XP
 • :
 • Opera 11.50 Opera 11.50
Odg: Dogodilo se na danasnji dan .... ?
« Odgovor #577 poslato: 01 Jul 2011, 12:50:40 »
1. jul


69. - Trupe u Egiptu proglasile Vespazijana za devetog rimskog cara.

Vespazijan

1569. - Stvorena je Lublinska unija kojom su se ujedinile Litvanija i Poljska. Deobom Poljske 1795. veći deo Litvanije pripao je Rusiji.

1646. - Rođen je Gotfrid Vilhelm Lajbnic (Gottfried Wilhelm Freiherr von Leibniz), nemački filozof, matematičar, fizičar i diplomata. Dao je značajan doprinos razvoju optike i mehanike. Smatra se poslednjim čovekom enciklopedijskog znanja zapadne civilizacije.

Gottfried Wilhelm von Leibniz

1835. - U Pešti je štampan prvi broj „Serbskog narodnog lista“, ilustrovanog književnog nedeljnika Srba u Mađarskoj, koji je pokrenuo publicista i urednik „Letopisa“ Matice srpske Teodor Pavlović. List je s kraćim prekidima izlazio do 1848.

1853. - Umro je Branko Radičević, srpski romantičarski pesnik. Radičević je uz Đuru Daničića bio najodaniji sledbenik Vukove reforme pravopisa srpskog jezika i uvođenja narodnog jezika u književnost. Napisao je svega pedeset četiri lirske i sedam epskih pesama, dva odlomka epskih pesama, dvadeset osam pisama i jedan odgovor na kritiku. Branko Radičević je uz Jovana Jovanovića Zmaja najznačajniji pesnik srpskog romantizma.

Branko Radičević

1867. - Ontario, Kvebek, Nova Škotska i Nju Branzvik proglasile su federalnu uniju Kanada, koja je „Severno američkim zakonom“ britanskog parlamenta dobila status dominiona.

1887. - Počela je da radi prva astronomsko-meteorološka stanica u Srbiji, koju je u svojoj kući na Vračaru u Beogradu organizovao profesor Velike škole Milan Nedeljković. Godine 1902. on je počeo da izdaje i prvu opštu prognozu vremena.

Milan Nedeljković

1921. - Na tajnom sastanku u Šangaju osnovana je Komunistička partija Kine, koja je 1949. preuzela vlast u Kini.

1921. - Prvi put je primenjena vakcina za zaštitu dece od tuberkuloze (BCG).

1942. - nemačke trupe su u Drugom svetskom ratu, posle osmomesečne opsade, zauzele Sevastopolj, najvažniju rusku crnomorsku luku na poluostrvu Krim.

1946. - SAD su izvršile probu atomske bombe na atolu Bikini u Pacifiku.

1960. - Gana je postala republika, s prvim predsednikom Kvame Nkrumahom.

zastava Gane

1961. - Rođen je Karl Luis (Carl Lewis), američki atletičar. U izboru MOK-a proglašen najboljim atletičarem XX vijeka, a po mišljenju mnogih je i najbolji sportista svih vremena.

Carl Lewis

1962. - Afrička republika Ruanda i kraljevina Burundi su stekle nezavisnost, nakon što je Generalna skupština UN u februaru ukinula nadzor nad ove dve države.
 
zastava Ruande                            zastava kraljevine Burundi

1966. - Održan je „Brionski plenum“ Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije, na kojem su iz rukovodstva partije uklonjeni Aleksandar Ranković, potpredsednik SFR Jugoslavije i Svetislav Stefanović Ćeća, savezni sekretar za unutrašnje poslove, što je značilo i uklanjanje sa državnih funkcija. Kao ličnosti odgovorne za rad Službe državne bezbednosti oni su optuženi za prisluškivanje predsednika SFRJ Josipa Broza Tita i za šovinističku politiku prema Albancima na Kosovu.
 
Aleksandar Ranković

1991. - Na sastanku u Pragu lideri istočnoevropskih zemalja ukinuli su vojni savez Varšavski pakt, osnovan 1955.

1991. - Stipe Mesić, posle mesec i po dana zakašnjenja, izabran za predsednika Predsedništva SFRJ.

1994. - Vođa Palestinske oslobodilačke organizacije Jaser Arafat vratio se u Palestinu, nakon 27-godišnjeg izbeglištva.

Jaser Arafat

1997. - Hongkong je, nakon što je 150 godina bio pod engleskom upravom ponovo vraćen pod kinesku jurisdikciju, kao njen specijalni administrativni region.

2000. - Nakon sastanka šefova država u Pjongjangu (13-15. juna) predstavnici dve Koreje potpisali su sporazum o spajanju porodica, koje su zbog rata bile razdvojene skoro pola veka.

Hong Kong

2000. - Pušten je u saobraćaj najduži most na svetu koji je povezao Švedsku i Dansku.

most između Švedske i Danske

2001. - U Acehu u Indoneziji, pronađeno je 27 izmasakriranih tela. Tokom separatističkog rata pobunjenika, članova Pokreta za oslobođenje Aceha, u tom mestu je od sredine sedamdesetih ubijeno preko 870 ljudi.

2002. - U Hagu je formalno označen početak rada Međunarodnog krivičnog suda, koji osporavaju SAD. Taj sud je osnovan 17. jula 1998. u Rimu i do početka rada Rimski statut je ratifikovalo 86 država, uključujući i SRJ.

2003. - SAD su ukinule vojnu pomoć za oko 50 zemalja, uključujući i Srbiju i Crnu Goru. Te zemlje nisu do određenog roka, sa Vašingtonom potpisale bilateralni sporazum o neizručivanju američkih državljana Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu.

2004. - NASA-ina svemirska letelica Kasini ušla je u Saturnovu orbitu nakon sedmogodišnjeg putovanja.
« Poslednja izmena: 01 Jul 2011, 12:54:26 Alberta »
Van mreže Alberta

 • ...where you've been so long...
 • VIP član
 • Jet Set ApaFun-a
 • ***
 • Poruke: 9 435
 • Zahvalnica 698
 • Pol: Žena
 • Okruglo, pa na ćoše
 • :
 • Windows XP Windows XP
 • :
 • Opera 11.50 Opera 11.50
Odg: Dogodilo se na danasnji dan .... ?
« Odgovor #578 poslato: 02 Jul 2011, 21:19:47 »
2. jul


1566. - Umro je Mišel de Notrdam (Michel de Nostredame) poznatiji kao Nostradamus, francuski astolog.

Nostradamus

1798. - Napoleon Bonaparta (Napoléon Bonaparte) zauzeo je Aleksandriju. Nakon nekoliko pobeda nad Mamelucima ušao je u Kairo i nastavio pohod u dolinu Nila i Siriju. Francuska vojska povukla se iz Egipta 1801.

Napoléon Bonaparte

1819. - Velika Britanija je donela zakon kojim se zabranjuje rad dece ispod devet godina u tekstilnoj industriji, a rad dece mlađe od 16 godina ograničava na 12 časova dnevno.

1860. - Rusi su osnovali grad Vladivostok na obali Amurskog zaliva, koji je kasnije postao najznačajnija sovjetska luka (pomorska i vazdušna baza) na sovjetskom Dalekom istoku.

geografski položaj Vladivostoka

1887. - Rođen je Herman Hese (Herman Hesse), nemačko-švajcarski pisac, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1946. godine. Pisao je lirske pesme, novele i romane.

Herman Hesse

1881. - U Vašingtonu je izvršen atentat na predsednika SAD Džejmsa Ejbrama Garfilda (James Abram Garfield). Od posledica ranjavanja umro je 19. septembra.

ames Abram Garfield

1884. - Osnovana je Narodna banka Srbije čiji je pun naziv u vreme osnivanja glasio Privilegovana narodna banka Kraljevine Srbije.

1900. - Grof Ferdinand fon Cepelin (Ferdinand von Zeppelin) izvršio je prvi let vazdušnim brodom (dirižabl) nad Bodenskim jezerom u južnoj Nemačkoj. Kasnije je konstruisao nekoliko takvih vazduhoplova koji su po njemu dobili naziv Cepelin.
 
Ferdinand von Zeppelin

1940. - Pogođen torpedom s nemačke podmornice, potonuo je brod „Arandora star“ koji je prevozio nemačke i italijanske zarobljenike u Kanadu. Nastradalo je više od 750 zarobljenika i članova posade.

1961. - Američki pisac Ernest Hemingvej (Ernest Miller Hemingway) izvršio je samoubistvo. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1954. („Zbogom oružje“, „Za kim zvona zvone“, „Starac i more“).

Ernest Hemingway

1964. - Predsednik SAD Lindon Džonson (Lyndon Baines Johnson) potpisao je „Akt o građanskim pravima“, kojim je zabranjena rasna diskriminacija.

1966. - Francuska je izvršila prvu od šest proba atomske bombe na pacifičkom atolu.

1976. - Proglašeno je ujedinjenje Severnog i Južnog Vijetnama u jednu državu sa glavnim gradom Hanojem.

1977. - Umro je Vladimir Nabokov (Владимир Владимирович Набоков), američki pisac ruskog porekla.

Владимир Владимирович Набоков

1990. - Ne prihvatajući ustavne promene u Srbiji, albanski delegati pokrajinske Skupštine Kosova usvojili su Ustavnu deklaraciju i proglasili odvajanje Kosova od Srbije. Skupština Srbije je 5. jula raspustila pokrajinsku Skupštinu, nakon čega su usledili štrajkovi i protesti kosovskih Albanaca.

1992. - Umro je Borislav Pekić, jedan je od najznačajnijih srpskih književnika 20. veka, romansijer, dramski pisac i filmski scenarista.

Borislav Pekić

1999. - Umro je Mario Puzo (Mario Gianluigi Puzo), američki pisac italijanskog porekla, autor bestselera "Kum", romana po kojem je snimljen istoimeni film.

Mario Gianluigi Puzo

2000. - Kandidat Narodne partije akcije i Zelene stranke Visente Foks pobedio je na predsedničkim izborima u Meksiku, čime je okončana vladavina Institucionalne revolucionarne partije, koja je bila na vlasti od 1929. godine.

2001. - Prvo usađivanje mehaničkog srca izvršeno je u SAD.

1999. - Umro je Marlon Brando, američki filmski glumac.

Marlon Brando
Van mreže Alberta

 • ...where you've been so long...
 • VIP član
 • Jet Set ApaFun-a
 • ***
 • Poruke: 9 435
 • Zahvalnica 698
 • Pol: Žena
 • Okruglo, pa na ćoše
 • :
 • Windows XP Windows XP
 • :
 • Opera 11.50 Opera 11.50
Odg: Dogodilo se na danasnji dan .... ?
« Odgovor #579 poslato: 04 Jul 2011, 11:33:45 »
3. jul


321. - Car Konstantin I, prvi rimski vladar hrišćanske vere, proglasio je nedelju za dan odmora i verskog obreda.

car Konstantin I

1583. - Ruski car Ivan Grozni (Ива́н Гро́зный Васи́льевич) ubio je, u nastupu gneva, sina. Ovaj autokrata sproveo je značajne reforme u Rusiji, a zbog okrutnog odnosa prema boljarima dobio je naziv Grozni. Kao tragični lik bio je inspiracija slikarima, muzičarima, književnicima, filmskim rediteljima...

Ива́н Гро́зный Васи́льевич

1608. - Francuski istraživač Samjuel de Šamplen (Samuel de Champlain) osnovao je kanadski grad Kvebek.

1775. - General Džordž Vašington (George Washington), kasnije izabran za prvog predsednika SAD (1789), zvanično je preuzeo komandu nad vojskom kolonista u Američkom ratu za nezavisnost.

1848. - Pokrenut austrijski dnevni list Štampa (Die Presse).

1849. - Francuske trupe su ušle u Rim savladavši otpor snaga Đuzepea Garibaldija (Giuseppe) i ponovo ustoličile poglavara rimokatoličke crkve papu Pija IX.

1881. - Pod pritiskom Velike Britanije, Turska je potpisala konvenciju s Grčkom kojom su Grci dobili Tesaliju i delove Epira.

1881. - Počela izgradnja Srpskih železnica.

1883. - Rođen je Franc Kafka (izvorno češko ime František Kafka), pisac književnosti apsurda, utor romana "Proces".

Franc Kafka

1940. - Britanci su onesposobili veliki deo francuske flote stacionirane u Oranu u severnoj Africi da ne bi došle u posed Nemačke. Francuzi nisu pristali da, nakon kapitulacije Francuske, predaju flotu dobrovoljno, pa je najveći deo uništen, a poginulo je preko 1.000 francuskih mornara.

1944. - Sovjetske trupe su u Drugom svetskom ratu oslobodile glavni grad Belorusije Minsk i zarobile 100.000 nemačkih vojnika.

1954. - U Velikoj Britaniji je ukinuto racionisano snabdevanje hranom uvedeno tokom i po završetku Drugog svetskog rata.

1962. - Alžir je stekao nezavisnost posle 132 godine francuske kolonijalne vlasti.

zastava Alžira

1969. - Jedan od osnivača engleske rok grupe „Rolingstons“ Brajan Džons (Brian Jones) utopio se u svom bazenu pod dejstvom prekomerne količine droge.

Brian Jones

1972. - Indija i Pakistan su potpisali mirovni sporazum, čime je okončan sukob izazvan 1971. građanskim ratom u Istočnom Pakistanu (Bangladeš).

1987. - Klaus Barbi (Barbie), lokalni šef Gestapoa, nazvan „kasapin iz Liona“, osuđen je u Francuskoj na doživotnu robiju.

Klaus Barbie

1988. - Raketa sa američkog ratnog broda „Vensen“ oborila je iznad Persijskog zaliva u poslednjoj sedmici iransko-iračkog rata iranski putnički avion „Erbas A300“. Poginulo je svih 290 ljudi u letilici.

1995. - Jugoslovenski košarkaši postali su evropski šampioni na prvenstvu u Atini. Pobeda je burno proslavljena u zemlji, a oduševljenje je bilo pojačano i zbog trogodišnje međunarodne izolacije SR Jugoslavije.

2001.
Ruski avion „Tupoljev Tu-154“ srušio se kod Irkutska. Poginulo je svih 145 putnika i članova posade.

2001. - Na prvom pojavljivanju pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu bivši predsednik SRJ Slobodan Milošević izjavio je da ne priznaje taj sud i odbio da se izjasni o optužnici koja ga tereti za progon, deportaciju i ubijanje kosovskih Albanaca 1999.
Van mreže Alberta

 • ...where you've been so long...
 • VIP član
 • Jet Set ApaFun-a
 • ***
 • Poruke: 9 435
 • Zahvalnica 698
 • Pol: Žena
 • Okruglo, pa na ćoše
 • :
 • Windows XP Windows XP
 • :
 • Opera 11.50 Opera 11.50
Odg: Dogodilo se na danasnji dan .... ?
« Odgovor #580 poslato: 04 Jul 2011, 12:37:20 »
4. jul


1190. - Engleski kralj Ričard I Lavlje Srce (Richard Lionheart) i francuski kralj Filip II Avgust (Philippe Auguste) krenuli su u Treći krstaški rat. Njima se u tom ratu pridružio i nemačko-rimski car Fridrih I Barbarosa (Friedrich).
 
Richard Lionheart                    Philippe Auguste

1456. - Otpočela turska opsada Beograda.

1631. - U Parizu je otvorena agencija za zapošljavanje, prva u svetu.

1776. - Na Kontinentalnom kongresu u Filadelfiji potpisana je američka Deklaracija o nezavisnosti. Taj dan slavi se u SAD kao Dan nezavisnosti.

dokument "Deklaracija o nezavisnosti (Declaration of independence)

1807. - Rođen je Đuzepe Garibaldi (Giuseppe), italijanski revolucioar.

Giuseppe Garibaldi

1826. - U istom danu umrli su bivši predsednici SAD Džon Adams (John Addams) i Tomas Džeferson (Thomas Jefferson).

1903. - Pušten je u rad prvi pacifički telegrafski kabl, između San Franciska i Manile.

1934. - Umrla je Maarija Kiri Sklodovska (Maria Skłodowska-Curie), fizčarka i hemičarka poljskog porekla.

Maria Skłodowska-Curie

1941. - U Beogradu, u vili Vladislava Ribnikara, održana sednica Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije na kojoj je donesena odluka o podizanju ustanka protiv okupatora. U SFRJ se ovaj dan slavio kao Dan borca.

1942. - Poginuo je Rudi Čajevec, narodni heroj i uz Franju Kluza pionir ratnog vazduhoplovstva NOB-a. Posle uspešno izvršenog zadatka, ranjen je u koleno, pa je bio primoran da poleti ka oslobođenoj teritoriji. Morao je, međutim, da prinudno sleti kod sela Kadinjana, gde su ga opkolili četnici. Posle kraće borbe, Čajavec je izvršio samoubistvo, da ga ne bi živog zarobili.

Rudi Čajevec

1943. - Pod nerazjašnjenim okolnostima u avionskoj nesreći u Gibraltaru poginuo je poljski general i političar Vladislav Sikorski (Władysław Sikorski), šef vlade u emigraciji i tokom Drugog svetskog rata vrhovni komandant Poljskih oružanih snaga na Zapadu.

Władysław Sikorski

1946. - Filipini su stekli nezavisnost nakon 47 godina vladavine SAD.

zastava Filipina

1976. - Izraelski komandosi upali su na aerodrom Entebe u Ugandi i oslobodili 102 taoca iz francuskog putničkog aviona koji su oteli arapski ekstremisti. Poginuli su četiri komandosa, sedam od 10 otmičara i oko 20 ugandskih vojnika.

1979. - Bivši predsednik Alžira Ahmed Ben Bela pušten je nakon 14 godina iz kućnog pritvora. Bio je prvi predsednik nezavisnosg Alžira (1963), a sa vlasti ga je uklonio Huari Bumedijen državnim udarom 1965.

1997. - Američka vasionska sonda „Patfajnder“ spuštena je na Mars.

2001. - U cilju okončanja 18-godišnjeg građanskog rata, tokom kojeg je živote izgubilo blizu dva miliona ljudi, sudanska vlada prihvatila je libijsko-egipatsku mirovnu inicijativu. Međutim ona nije dovela do prekida rata.

Van mreže Alberta

 • ...where you've been so long...
 • VIP član
 • Jet Set ApaFun-a
 • ***
 • Poruke: 9 435
 • Zahvalnica 698
 • Pol: Žena
 • Okruglo, pa na ćoše
 • :
 • Windows XP Windows XP
 • :
 • Opera 11.50 Opera 11.50
Odg: Dogodilo se na danasnji dan .... ?
« Odgovor #581 poslato: 05 Jul 2011, 09:38:19 »
5. jul


1596. - Engleski pomorci opustošili su špansku obalu i opljačkali Kadis, pomorsku luku koja je otkrićem Amerike dobila prvorazredan značaj.

1811. - Venecuela je postala prva južnoamerička država koja je proglasila nezavisnost od Španije.

zastava Venecuele

1830. - U pohodu na Alžir Francuzi su zauzeli grad Alžir. Alžir je ostao pod francuskom upravom do 1962, kada je ta severnoafrička zemlja stekla nezavisnost.

1865. - Vilijam But (William Booth) osnovao je u Londonu „Hrišćansku misiju“ koja je kasnije dobila naziv „Vojska spasa“ i bavila se uglavnom humanitarnim radom. Bila je vrlo aktivna u periodu posle Drugog svetskog rata.

William Booth

1865. - U Velikoj Britaniji je donet prvi u svetu zakon o ograničenju brzine - dve milje na sat.

1889. - Umro je Jakov Ignjatović, začetnik realizma u srpskoj književnosti.

Jakov Ignjatović

1891. - Rođen je Avgustin Tin Ujević, hrvatski pesnik i boem.

Tin Ujević

1932. - U Portugalu je premijer postao Antonio de Oliveira Salazar, koji je 1933. zaveo profašističku diktaturu, okončanu tek 1974, četiri godine posle njegove smrti.

Antonio de Oliveira Salazar

1943. - Nemačkom ofanzivom iz pravca Orela i Harkova na sovjetske položaje počela je Kursko-orelska bitka, jedna od najvećih bitaka u Drugom svetskom ratu.

1951. - Osnovan Veslački klub Partizan.


1959. - Predsednik Indonezije Ahmed Sukarno raspustio je parlament, suspendovao Ustav iz 1950. i zaveo diktatorski režim.

Ahmed Sukarno

1975. - Američki teniser Artur Eš (Arthur Robert Ashe) postao je prvi crnac pobednik turnira u Vimbldonu.

Arthur Ashe

1975. - Zelenortska ostrva su dobila nezavisnost nakon 500 godina portugalske vlasti.

zastava Zelenortskih ostrva

1977. - U Pakistanu je izvršen vojni udar kojim je general Mohamad Zija ul Hak zbacio s vlasti premijera Zulfikara Ali Buta.

1980. - Švedski teniser Bjorn Borg pobedio je peti put uzastopno na turniru u Vimbldonu.

Bjorn Borg

1994. - Palestinski vođa Jaser Arafat, koji je doputovao na Zapadnu obalu nakon 27 godina izbeglištva, najavio je stvaranje države Palestine na teritoriji pod palestinskom samoupravom, sa glavnim gradom u istočnom Jerusalimu.

1996. - Ojagnjena je ovca Doli, prvi klonirani sisar.

2001. - Makedonske vlasti i albanski pobunjenici postigli su dogovor o primirju. Mirovni sporazum kojim su okončani višemesečni sukobi u Makedoniji, potisan je 13. avgusta u Ohridu.

2001. - Henelore Kol (Kohl), supruga bivšeg nemačkog kancelara Helmuta Kola izvršila je samoubistvo. Ona je dugo godina bolovala od retke bolesti koja je izazvala alergiju na svetlo.
Van mreže Alberta

 • ...where you've been so long...
 • VIP član
 • Jet Set ApaFun-a
 • ***
 • Poruke: 9 435
 • Zahvalnica 698
 • Pol: Žena
 • Okruglo, pa na ćoše
 • :
 • Windows XP Windows XP
 • :
 • Opera 11.50 Opera 11.50
Odg: Dogodilo se na danasnji dan .... ?
« Odgovor #582 poslato: 06 Jul 2011, 16:13:32 »
6. jul


1274. - Vizantijski car Mihailo VIII Paleolog sklopio crkvenu uniju sa papstvom u francuskom gradu Lionu. Iako je privremeno spasla Vizantiju od pretnji Karla I Anžujskog, Lionska unija je među Vizantijcima dočekana sa otvorenim neprijateljstvom. Odbacio ju je Mihailov naslednik Andronik II Paleolog odmah po stupanju na presto 1282. godine.

1415. - Na lomači je spaljen Jan Hus, češki propovednik, filozof, mislilac i ideolog češke reformacije. Bio je rektor Karlovog univerziteta u Pragu. Njegovi sledbenici su zvani husiti. Rimokatolička crkva je njegovo učenje smatrala jeretičkim, pa je Hus 1411. ekskomuniciran, a zatim i osuđen na smrt lomačom.

Jan Hus

1535. - Pogubljen je Tomas Mor (Thomas More), engleski humanista, književnik i državnik, autor dela "Utopija". Služio je na dvoru kralja Henrija VIII kao predsednik vlade 1534. Mor odbija da prihvati dekret po kojem bi svako dete Henrija i Ane Bolen bilo punopravni naslednik prestola, kao i da prizna Henriju apsolutnu svetovnu i duhovnu vlast u Engleskog. Uhapšen je i zatvoren u zloglasni londonski Tauer i osuđen na smrt zbog veleizdaje.

Thomas More

1809. - Napoleon pobedio Austriju u bici kod Vagrama.

1855. - Rođen je vojvoda Živojin Mišić, srpski vojskovođa.

Živojin Mišić

1885. - Francuski biolog i hemičar Luj Paster (Louis Pasteur) prvi put je uspešno primenio vakcinu protiv besnila na ljudskom biću, devetogodišnjem Žozefu Majsteru iz Alzasa.

Louis Pasteur

1893. - Umro je Gi de Mopasan (Guy de Maupassant), francuski pisac iz doba realizma.

Guy de Maupassant

1908. - U Turskoj je počela „Mladoturska revolucija“ pod vođstvom mlađih oficira i intelektualaca nezadovoljnih vladavinom sultana Abdula Hamida II.

1919. - Prvi vazduhoplov koji je preleteo Atlantik, britanski dirižabl „R-34“ spustio se na Ruzveltovu poljanu u Njujorku.

1923. - Zvanično je proglašeno osnivanje SSSR-a (Savez Sovjetskih Socijalističkih Republika), na osnovu odluke Prvog svesaveznog kongresa sovjeta krajem 1922.

zastva SSSR

1928. - U Njujorku je održana premijera filma „Svetla Njujorka“, prvog zvučnog filma u istoriji kinematografije.

1944. - U požaru koji je u glavnom šatoru cirkusa „Ringling Brothers and Barnum & Bailey“ izazvao gutač vatre, u američkom gradu Hartford u Konektikatu, poginulo je 167 ljudi.

1962. - Umro je Vilijam Fokner (William Faulkner), američki romanopisac.

William Faulkner

1964. - Britanski protektorat u Africi Vejsland je, pod nazivom Malavi, postao nezavisna država u okviru Britanskog komonvelta.

zastava Malavija

1967. - U Nigeriji je počeo građanski rat zbog proglašenja nezavisnosti Istočne Nigerije (Bijafra). U dvogodišnjem ratu poginulo je više od milion ljudi.

1971. - Umro je Luis Armstrong (Louis), američki džez muzičar, trubač i pevač.
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=SzJY96m3lkg" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=SzJY96m3lkg</a>

1988. - U eksploziji naftne platforme „Pajper Alfa“ u britanskom delu Severnog mora, poginulo je 167 ljudi.

1990. - Predsednik Bugarske Petar Mladenov podneo je ostavku zbog optužbi da je naredio da se tenkovima rasture antivladini protesti.

2000. - Skupština SR Jugoslavije usvojila je amandmane na Ustav kojima je tadašnjem predsedniku Slobodanu Miloševiću omogućeno da se ponovo kandiduje za predsednika SR Jugoslavije.

2000. - Talas vrućina koji je zahvatio Jugozapadnu Evropu, sa temperaturama vazduha i do 45 °C, prouzrokovao je smrt 25 ljudi i mnoge požare.

Praznici i dani sećanja:
Međunarodni dan poljupca

Van mreže Alberta

 • ...where you've been so long...
 • VIP član
 • Jet Set ApaFun-a
 • ***
 • Poruke: 9 435
 • Zahvalnica 698
 • Pol: Žena
 • Okruglo, pa na ćoše
 • :
 • Windows XP Windows XP
 • :
 • Opera 11.50 Opera 11.50
Odg: Dogodilo se na danasnji dan .... ?
« Odgovor #583 poslato: 07 Jul 2011, 10:29:21 »
7. jul


1585. - Pod pritiskom katoličke „Svete lige“ francuski kralj Anri III (Henri) izdao je Nemurski edikt protiv hugenota, pripadnika reformističke protestanske crkve u Francuskoj.

1807. - U Tilzitu je potpisan Tilzitski mirovni ugovor kojim je završen rat između Francuske i Rusije, učesnice u koaliciji protiv Napoleona. Ugovor, koji je ostao na snazi do Napoleonove invazije na Rusiju 1812, podrazumevao je i savezništvo, a Napoleon se, pored ostalog, obavezao da neće progoniti Crnogorce zbog njihove borbe protiv Francuske.

1815. - Savezničke snage (Šesta koalicija protiv Napoleona) ušle su u Pariz nakon abdikacije Napoleona Bonaparte.

1893. - Rođen je Miroslav Krleža, hrvatski pisac i enciklopedista.

Miroslav Krleža

1898. - SAD su anektirale Havajska ostrva.

1907. - Rođena je Ita Rina (pravo ime Italina Ida Kravanja), srpska glumica slovenačkog porekla.

Ita Rina

1915. - Rođen je Jul Briner (Yul Brynner), američki filmski i pozorišni glumac ruskog porekla (Юлий Борисович Бринер).

Yul Brynner

1930. - Umro je Ser Artur Konan Dojl (sir Arthur Conan Doyle), britanski autor kriminalističkih romana, tvorac avantura Šerloka Holmsa i doktora Votsona.

sir Arthur Conan Doyle

1937. - Sukobom japanskih i kineskih trupa kod mosta Marko Polo blizu Pekinga počeo je japansko-kineski rat.

1940. - Rođen je Ringo Star (Starr, pravo ime Richard Starkey), engleski muzičar, bubnjar Bitlsa.

Ringo Starr

1941. - U Srbiji je počeo ustanak protiv nemačke okupacije, pod vođstvom Komunističke partije Jugoslavije. Žikica Jovanović Španac, istaknuti valjevski komunista, u selu Bela Crkva blizu Valjeva ubio dva žandarma.

Žikica Jovanović Španac

1978. - Nakon sticanja nezavisnosti od Velike Britanije, proglašena je država Solomonska ostrva.

zastava Solomonskih ostrva

1987. - Najmanje 46 Hindusa je ubijeno u napadu na dva autobusa, za koje su osumnjičeni Siki teroristi.

1991. - Usvojena je Brionska deklaracija o mirnom rešenju jugoslovenske krize, kojom se vlada SFR Jugoslavije obavezala da će povući saveznu vojsku (JNA) iz Slovenije, a slovenačke vlasti na demobilizaciju slovenačkih trupa. Odluke Slovenije i Hrvatske o nezavisnosti suspendovane su na tri meseca. Prihvaćeno je da u Sloveniju i Hrvatsku dođu posmatrači EZ.

1994. - U Jemenu je okončan dvomesečni građanski rat ulaskom trupa Severnog Jemena u glavni grad Južnog Jemena Aden.

1995. - U Beogradu je otvorena prva podzemna železnička stanica.

podzemna železnička stanica kod Vukovog spomenika u Beogradu

2000. - Ceo tiraž knjige „Hari Poter i vatreni pehar“, četvrti nastavak avantura dečaka mađioničara, rasprodat je u pretplati, pre nego što je izašao iz štampe.


2001. - Nakon četiri dana pregovora SAD su predale japanskim vlastima narednika Timotija Vudlenda, osumnjičenog za silovanje mlade Japanke na ostrvu Okinava, čime je razrešen diplomatski spor između dve zemlje. Vudlend je kasnije osuđen na 32 meseca zatvora. Slučaj je izazvao revolt kod žitelja ovog japanskog ostrva, na kojem su 1995. godine tri američka vojnika silovala 12-godišnju devojčicu.

2003. - Odlukom visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Pedija Ešdauna zamrznuti su bankovni računi 14 osoba u BiH, među kojima su i članovi porodice haškog optuženika Radovana Karadžića.

2005. - Teroristički napadi u Londonu - serija od četiri samoubilačka teroristička napada koji su se desili u londonskom sistemu javnog prevoza tokom jutarnjih gužvi.
Van mreže Alberta

 • ...where you've been so long...
 • VIP član
 • Jet Set ApaFun-a
 • ***
 • Poruke: 9 435
 • Zahvalnica 698
 • Pol: Žena
 • Okruglo, pa na ćoše
 • :
 • Windows XP Windows XP
 • :
 • Opera 11.50 Opera 11.50
Odg: Dogodilo se na danasnji dan .... ?
« Odgovor #584 poslato: 08 Jul 2011, 12:59:46 »
8. jul


70. - Rimljani su u Judejskom ratu osvojili i razrušili Jerusalim. Od rušenja je sačuvan samo zapadni zid velikog jevrejskog hrama ("zid plača").

Zid plača u Jerisalimu

1497. - Portugalski moreplovac Vasko da Gama (Vasco da Gama) isplovio je iz Lisabona na prvo putovanje na kojem je otkrio morski put za Indiju oko Rta dobre nade.

Vasco da Gama

1709. - Ruska vojska pod komandom cara Petra Velikog (Пётр I Алексеевич; Пётр Великий) pobedila je u bici kod Poltave trupe švedskog kralja Karla XII, što je označilo kraj švedske vojne moći.

Пётр Великий

1809. - Rođen je Ljudevit Gaj, vođa hrvatskog narodnog preporoda, političar (zastupnik u Hrvatskom saboru), jezikoslovac, ideolog, novinar i književnik.

Ljudevit Gaj

1819. - Rođen je Vatroslav Lisinski, hrvatski kompozitor, najznačajniji muzički stvaralac u periodu ilirizma.

Vatroslav Lisinski
1822. - Persi Biš Šeli (Percy Bish Shelly), jedan od najznačajnijih pesnika engleskog romantizma, utopio se u brodolomu na jedrenju kod Livorna (Italija). ("Kraljica Mob", „Oslobođeni Prometej“, „Ševa“, „Oda zapadnom vetru“, „Odbrana poezije“).

1846. - Danski kralj Kristijan VIII (CHristian) proglasio je da danski presto mogu da naslede žene. Tako je sprečio otcepljenje pokrajine Šlezvig-Holštajn.

1858. - Velika Britanija proglasila je pobedu nad indijskim ustanicima, nakon čega je ukinuto Carstvo mogula i likvidirana Istočnoindijska kompanija, a Indija je stavljena pod neposrednu upravu britanske krune.

1920. - U Šapcu je svečano uručeno francusko odlikovanje „Ratni krst“ za heroizam i stradanje njegovog stanovništva u Prvom svetskom ratu.

Orden Ratnog krsta

1956. - U Beogradu je emitovan prvi eksperimentalni TV prenos, povodom proslave stogodišnjice rođenja Nikole Tesle. Program iz privremenog studija u Institutu „Nikola Tesla“ građani su pratili na četrdesetak prijemnika smeštenih u izlozima prodavnica u raznim delovima grada.

2002. - Okružni sud u Prokuplju osudio je na osam godina zatvora bivšeg rezervistu Vojske Jugoslavije Ivana Nikolića za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na Kosovu za vreme NATO bombardovanje SR Jugoslavije 1999. To je prva presuda pred domaćim sudovima za ratni zločin počinjen tokom rata na Kosovu.
Van mreže Alberta

 • ...where you've been so long...
 • VIP član
 • Jet Set ApaFun-a
 • ***
 • Poruke: 9 435
 • Zahvalnica 698
 • Pol: Žena
 • Okruglo, pa na ćoše
 • :
 • Windows XP Windows XP
 • :
 • Opera 11.50 Opera 11.50
Odg: Dogodilo se na danasnji dan .... ?
« Odgovor #585 poslato: 09 Jul 2011, 19:53:12 »
9. jul


1386 - U bici kod Zempaha savez švajcarskih kantona potukao je znatno nadmoćniju vojsku Leopolda III Habzburga. Ova bitka zabeležena je u istoriji ratovanja kao prva pobeda pešadije nad konjicom.

1519 - Španski konkvistador Ernan Kortes iskrcao se na obalu Meksičkog zaliva, gde je osnovao grad Verakruz i počeo osvajanje Meksika koje je završio 1521. godine uništenjem carstva Asteka.

1609 - Rimsko-nemački car Rudolf II, da bi pridobio češke protestante, izdao je povelju o slobodi veroispovesti u Češkoj.

1686 - Formirana je Augsburška alijansa između nemačko-rimskog cara Leopolda I, Španije, Švedske, Holandije i Saksonije protiv francuskog kralja Luja XIV.

1701. - Bitka kod Karpija između austrijskih i francuskih snaga. Prva bitka u Ratu za špansko nasleđe i austrijska pobeda.

1746 - Francuska flota je stigla na teritoriju Pondišeri u Indiji, koja je potom postala francuski posed. Vraćena je Indiji 1954.

1762 - Abdicirao je ruski car Petar III Fjodorovič Romanov, nekoliko meseci nakon što je preuzeo presto. Car je potom uhapšen i ubijen po naredbi njegove supruge, buduće carice Katarine II Aleksejevne, poznate kao Katarina Velika.

1810 - Napoleon Bonaparta anektirao je Holandiju.

1816 - Na Kongresu u Tukumanu proglašena je nezavisnost Ujedinjenih provincija Rio de la Plate (Argentina) od Španije.

1877 - Održan je prvi teniski turnir u Vimbldonu.

1913 - Pobedom srpske vojske nad bugarskim trupama završena je bitka na Bregalnici u Drugom balkanskom ratu. Bitka je počela 30. juna kada su bugarske trupe bez objave rata napale srpsku i grčku vojsku u Makedoniji, dotadašnje saveznike u borbi protiv Turske.

1922 - Američki plivač, kasnije filmski glumac („Tarzan“) Džoni Vajsmiler postao je prvi plivač koji je za manje od jedne minute (58,6 sekundi) preplivao 100 metara.

1940 - Pomorska Bitka kod Kalabrije.

1944 - britanske i kanadske trupe preuzele su od Nemaca u Drugom svetskom ratu grad Kaen u Normandiji, nakon žestokog bombardovanja i jednomesečnih bitaka.

1960 - Sovjetski lider Nikita Sergejevič Hruščov upozorio je SAD da ne intervenišu protiv Kube, jer će u tom slučaju SSSR podržati kubanski narod.

1963 - Potpisan je sporazum o formiranju Federacije Malezije, u čiji sastav su ušli Malaja, Singapur, Saravak i Severni Borneo. Dve godine kasnije Singapur je istupio iz Malezije.

1971 - Poslednja američka baza u Vijetnamu predata je trupama Južnog Vijetnama.

1993 - Koristeći genetičku metodu DNK fingerprintinga britanski naučnici identifikovali su posmrtne ostatke ruskog cara Nikolaja II Romanova i članova njegove porodice, koji su ubijeni u leto 1918. u Jekaterinburgu.

1996 - Rusija je nastavila ofanzivu na čečenske separtiste, nakon što je Boris Jeljcin ponovo izabran za predsednika.

1997 - Bokser teške kategorije Majk Tajson kažnjen je zabranom bavljenja sportom na godinu dana i novčanom kaznom od tri miliona dolara zato što je tokom meča za svetskog šampiona u teškoj kategoriji 28. juna, protivnika, Ivandera Holifilda, ugrizao za uho.

2001 - Apelacioni sud u Santjagu suspendovao je proces protiv bivšeg čileanskog diktatora Augusta Pinočea proglasivši ga mentalno nesposobnim. Pinoče je uhapšen 1998. u Londonu zbog zločina počinjenih u Čileu nakon dolaska na vlast vojnim udarom 1973.

2003 - Srbija i Crna Gora primljene su u punopravno članstvo Grupe država za borbu protiv korupcije (Group of States against Corruption - GRECO).

2006 - Završeno svetsko prvenstvo u fudbalu i to u Nemačkoj,pobedom Italije nad selekcijom Francuske.

2011 - Južni Sudan odvojivši se od Sudana postao samostalna država.
Van mreže Alberta

 • ...where you've been so long...
 • VIP član
 • Jet Set ApaFun-a
 • ***
 • Poruke: 9 435
 • Zahvalnica 698
 • Pol: Žena
 • Okruglo, pa na ćoše
 • :
 • Windows XP Windows XP
 • :
 • Opera 11.50 Opera 11.50
Odg: Dogodilo se na danasnji dan .... ?
« Odgovor #586 poslato: 11 Jul 2011, 12:08:37 »
10. jul


138. - Umro je Hadrijan (Publius Aelius Traianus Hadrianus) rimski car, naslednik i posinak Trajanov, pripadnik antoninske dinastije i treći u nizu "petorice dobrih careva".

Hadrijan

1461. - Stefan Tomašević postao kralj Bosne.

1609. - U Minhenu je osnovana Katolička liga kao odgovor na osnivanje Protestantske unije (1608), što je pojačalo tenzije u Nemačkoj koje su dovele do izbijanja Tridesetogodišnjeg rata (1618-48) u centralnoj Evropi.

1774. - Nakon šestogodišnjeg rata, Rusija i Turska sklopile su Kučuk-Kajnardžijski mir kojim je Turska izgubila Krim, prihvatila rusko-tursku granicu na Bugu i priznala Rusiji pokroviteljska prava nad Vlaškom i Moldavijom, kao i nad pravoslavnim podanicima u Turskoj.

1856. - Rođen je Nikola Tesla, jedan od najpoznatijih svetskih pronalazača i naučnika u oblasti fizike, elektrotehnike i radiotehnike.

Nikola Tesla

1895. - Rođen je Karl Orf (Carl Orff), nemački kompozitor, najpoznatiji po popularnoj scenskoj operi „Karmina Burana“. Bavio se i pedagoškim radom, a u nastavu je uveo tzv. Orfov instrumentarijum, sačinjen od grupe instrumenata prilagođenih deci.

Carl Orff

1897. - U borbi za prevlast na području gornjeg Nila, francuske trupe zaposele su Fešoude (Kodok) u Sudanu, što je izazvalo ozbiljnu krizu u anglo-francuskim odnosima. Kompromisnim rešenjem 1899. godine, Francuska je dobila zapadni Sudan, a dolina Nila ostala je pod britanskom kontrolom.

1926. - Rođen je Pavle Vuisić, kultni jugoslovenski pozorišni, televijski i filmski glumac-naturščik (glumac bez formalnog glumačkog obrazovanja).

Pavle Vuisić

1940. - Napadom najmanje 70 nemačkih bombardera na ciljeve u južnom Velsu, u Drugom svetskom ratu počela je Bitka za Britaniju. Pobeda britanskog vazduhoplovstva u septembru prisilila je Nemce da definitivno odustanu od invazije na Veliku Britaniju.

1940. - Francuska Narodna skupština poverila je vlast maršalu Anriju Petenu, koji je tokom Drugog sveskog rata predvodio kolaboracionističku vladu sa sedištem u Višiju.

1943. - Anglo-američke trupe u Drugom svetskom ratu iskrcale su se na Siciliju.

1953. - Sovjetski lider Nikita Hruščov (Ники́та Серге́евич Хрущёв) smenio je ministra unutrašnjih poslova Lavrentija Beriju (Лаврентий Павлович Берия), bliskog Staljinovog saradnika i egzekutora u staljinističkim čistkama. Berija je kasnije uhapšen, osuđen na smrt i streljan.

Лаврентий Павлович Берия

1962. - Iz Kejp Kaneverala lansiran je prvi američki telekomunikacioni satelit „Telstar“, koji je omogućio prenos TV programa preko Atlantskog okeana.

1973. - Bahamska ostrva su stekla nezavisnost u okviru Britanskog Komonvelta, posle 190 godina britanske kolonijalne vladavine.

zastava Bahama

1976. - Zbog pucanja ventila u hemijskoj fabrici „Ikmeza“ u blizini Milana, oblak hemijskih materija, među kojima i dioksina, teško je zagadio četiri opštine. Seveza, Meda, Dezio i Čezena. To je bila prva ekološka nesreća te vrste u Evropi.

1999. - Šest afričkih vlada potpisalo je sporazum o prekidu vatre, čime je okončan građanski rat u Demokratskoj Republici Kongo. Sporazum je potpisan bez učešća pobunjeničkih grupa involviranih u sukobe.

2000. - U gomili smeća koja se srušila na sirotinjsko naselje, nazvano Obećana zemlja, u Manili (Filipini) stradalo je više od 200 ljudi.

2001. - Crtež Leonarda da Vinčija prodat je u aukcijskoj kući Kristi's za rekornih 8,1 miliona funti (11,4 miliona dolara).
Van mreže Alberta

 • ...where you've been so long...
 • VIP član
 • Jet Set ApaFun-a
 • ***
 • Poruke: 9 435
 • Zahvalnica 698
 • Pol: Žena
 • Okruglo, pa na ćoše
 • :
 • Windows XP Windows XP
 • :
 • Opera 11.50 Opera 11.50
Odg: Dogodilo se na danasnji dan .... ?
« Odgovor #587 poslato: 11 Jul 2011, 12:49:19 »
11. jul


1533. - Papa Klement VII ekskomunicirao je engleskog kralja Henrija VIII, odbivši prethodno da poništi njegov brak s Katarinom Aragonskom i ozakoni vezu s Anom Bolen. Brak je u maju 1533. poništio kenterberjski nadbiskup Tomas Krenmer, a kralj je 1534. osnovao anglikansku crkvu i proglasio se za njenog poglavara.

1796. - odigrala se završna faza bitke kod Martinića, nakon koje Piperi i Bjelopavlići ulaze u sastav Crne Gore.

1844. - Rođen je Petar I Karađorđević, kralj Srbije i Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca od 1903. do smrti 1921. godine.

kralj Petar I Karađorđević

1876. - U crnogorsko-turskom ratu (1876-78) Crnogorci su u bici na Fundini, u Kučima, pobedili tursku vojsku.

1921. - Mongolija je proglasila nezavisnost pod nazivom Narodna Republika Mongolija.

zastava Mongolije

1921. - Održano je prvo zvanično prvenstvo Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca u vaterpolu. Pobedilo je Somborsko sportsko društvo.

1960. - Premijer provincije Katanga u Kongu Moiz Čombe proglasio je nezavisnost te pokrajine, čime su počeli višegodišnji nemiri u toj afričkoj zemlji.

zastava Katanga

1978. - U eksploziji cisterne s tečnim gasom u španskom mediteranskom turističkom kampu u mestu San Karlos de la Rapita poginulo je oko 200 ljudi.

1979. - Američka vasionska stanica „Skajlab“, nakon šestogodišnjeg kruženja oko Zemlje, raspala se prilikom prizemljenja.

1982. - Umro je Mehmed Meša Selimović, istaknuti jugoslovenski pisac iz Bosne i Hercegovine, autor romana "Derviš i smrt".

Meša Selimović

1987. - UN su proglasile za petomilijarditog stanovnika planete novorođenog dečaka u Zagrebu Mateja Gaspara.

1991. - Avion sa hodočasnicima iz Nigerije srušio se u plamenu u Džedi, u Saudijskoj Arabiji. Poginuli su svi putnici i članovi posade (261).

1995. - Bosanski Srbi zauzeli su Srebrenicu, a potom Žepu (25. jula). Više od 30.000 ljudi, uglavnom žena i dece, prebačeno je na teritoriju pod kontrolom vlade u Sarajevu. Snage bosanskih Srba optužene su kasnije da su na tom području izvršile ratni zločin i da je ubijeno oko 7.000 bosanskih muslimana.

1996. - Sudsko veće Haškog tribunala potvrdilo je optužnice za ratne zločine i genocid protiv lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića i vojnog komandanta Ratka Mladića. Sud je za njima raspisao međunarodne poternice.

2000. - Uz posredovanje predsednika SAD Bila Klintona (Bill Clinton), u Kejmp Dejvidu su počeli pregovori o pitanju suvereniteta nad Jerusalimom između izraelskog premijera Ehuda Baraka i palestinskog vođe Jasera Arafata.

2001. - U Kambodži je odobreno donošenje zakona koji bi omogućio suđenje bivšim liderima Crvenih Kmera, tokom čije vladavine je ubijeno 1.700.000 ljudi.

2003. - Na osmu godišnjicu masakra u Srebrenici u Potočarima kod tog grada sahranjeni su posmrtni ostaci identifikovanih 282 osobe muslimanske nacionalnosti, ubijenih u leto 1995. Tom činu prisustvovalo je oko 20.000 ljudi.

2004. - Boris Tadić svečano stupio na dužnost predsednika Republika Srbije.

Praznici i dani sećanja:
Svetski dan populacije


Van mreže Alberta

 • ...where you've been so long...
 • VIP član
 • Jet Set ApaFun-a
 • ***
 • Poruke: 9 435
 • Zahvalnica 698
 • Pol: Žena
 • Okruglo, pa na ćoše
 • :
 • Windows XP Windows XP
 • :
 • Opera 11.50 Opera 11.50
Odg: Dogodilo se na danasnji dan .... ?
« Odgovor #588 poslato: 12 Jul 2011, 10:09:22 »
12. jul


100. p. n. e. - Rođen je Gaj Julije Cezar (Gaius Iulius Caesar), rimski vojskovođa i političar.

Gaius Iulius Caesar

1191. - Engleski kralj Ričard Lavljeg Srca (Richard Lionheart) zauzeo je u Trećem krstaškom ratu grad Akru.

1536. - Rođen je Erazmo Roterdamski (Desiderius Erasmus Roterodamus), znameniti holandski avgustinski teolog, filozof, filolog i plodni književnik epohe evropskog humanizma.

Desiderius Erasmus Roterodamus

1543. - Engleski kralj Henri VIII (Henry) oženio se šesti i poslednji put. Ovog puta sa Katarinom Par, udovicom lorda Latimera.

1690. - U bici kod Bojna, u „Slavnoj revoluciji“, engleski kralj Vilijam III Oranski (William III of Orange) pobedio je katoličke snage Džejmsa II (James). Ovaj dan protestanti u Severnoj Irskoj, „Oranžisti“, obeležavaju nizom parada i marševa, što izaziva revolt katolika i dovodi do sukoba sa policijom.

William III of Orange

1806. - U Parizu je formirana Rajnska konfederacija u koju je ušlo šesnaest nemačkih država pod protektoratom Napoleonove Francuske. To je označilo i kraj Svetog Rimskog Nemačkog carstva, koje je ukinuto 6. avgusta kada se Franc I Habzburg (Franz) odrekao carske nemačke krune. Konfederacija se raspala 1813. godine nakon Napoleonovog poraza u bici kod Lajpciga.

1920. - Zvanično je otvoren Panamski kanal, šest godina nakon što je kroz njega prošao prvi brod.

Panamski kanal

1941. - Na Cetinju je u Drugom svetskom ratu proglašena kvislinška suverena i nezavisna Crna Gora pod protektoratom fašističke Italije.

1941. - Nakon napada Nemačke na SSSR u Drugom svetskom ratu, sovjetska vlada i Velika Britanija potpisale su u Moskvi sporazum o uzajamnoj pomoći i zajedničkoj borbi protiv nacističke Nemačke.

1960. - Francuska je priznala nezavisnost kolonija u Africi: Dahomeja (Republika Benin), Nigera, Gornje Volte, Obale Slonovače, Čada, Centralnoafričke Republike i Republike Kongo.


1979. - Gilbertova Ostrva u Tihom Okeanu su stekla nezavisnost u okviru Britanskog komonvelta pod nazivom Republika Kiribati posle 87 godina britanske kolonijalne uprave.

zastava Republike Kiribati

1993. - Zemljotres na severu Japana aktivirao je klizišta i pokrenuo džinovske morske talase (cunamije), u kojima je oko 200 ljudi izgubilo život.

1997. - Kubanska vlada je, nakon laboratorijskih ispitivanja, potvrdila autentičnost posmrtnih ostataka legendarnog gerilskog vođe Ernesta Če Gevare, pronađenih u Boliviji, gde je ubijen, a potom prebačen na Kubu, na osnovu sporazuma vlada dveju zemalja.

1998. - Francuska je pobedom nad Brazilom u Parizu u finalu svetskog fudbalskog prvenstva, prvi put postala prvak sveta u fudbalu.

2000. - Umro je princ Tomislav Karađorđević, sin kralja Aleksandra i brat Petra II.

princ Tomislav Karađorđević

2001. - SAD su objavile crnu listu zemalja koje nisu započele borbu protiv trgovine ljudima. Na tom spisku nalaze se 23 zemlje, uključujući Izrael, Grčku i Saudijsku Arabiju.

2001. - Bivši bugarski car Simeon II prihvatio je kandidaturu za premijera te zemlje. Na tu dužnost je zvanično izabran u parlamentu 24. jula.

Simeon II

2002. - U Beogradu je započela rad Komisija za iradu Ustavne povelje buduće državne zajednice Srbije i Crne Gore.

2003. - Savet bezbednosti UN produžio je mandat međunarodnim mirovnim snagama u Bosni i Hercegovini (SFOR) za godinu dana i zatražio da svi optuženi za ratne zločine budu privedeni pravdi. Snage Sfora razmeštene su u Bosni i Hercegovini u januaru 1996.
« Poslednja izmena: 12 Jul 2011, 10:32:57 Alberta »
Van mreže Alberta

 • ...where you've been so long...
 • VIP član
 • Jet Set ApaFun-a
 • ***
 • Poruke: 9 435
 • Zahvalnica 698
 • Pol: Žena
 • Okruglo, pa na ćoše
 • :
 • Windows XP Windows XP
 • :
 • Opera 11.50 Opera 11.50
Odg: Dogodilo se na danasnji dan .... ?
« Odgovor #589 poslato: 13 Jul 2011, 14:00:50 »
13. jul


1817. - Po naređenju Miloša Obrenovića, ubijen je Đorđe Petrović Karađorđe, vođa Prvog srpskog ustanka.

Karađorđe

1822. - Kod Termopila grčka vojska pobedila tursku vojsku u ratu za nezavisnost Grčke.

1837. - U Bakingamsku palatu u Londonu uselila se Viktorija I (Victoria), kao prvi britanski monarh.

Victoria I

1878. - Završen je Berlinski kongres. Na njemu su evropske sile (Nemačka, Austro-Ugarska, Rusija, Engleska i Francuska) uspostavile novi odnos snaga na Balkanu. Na kongresu je revidiran Sanstefanski mirovni ugovor zaključen između Rusije i Turske 3. marta. Srbija i Crna Gora stekle su međunarodno priznanje i znatno proširile svoje teritorije. Austro-Ugarska je dobila pravo da okupira Bosnu i Hercegovinu.

1919. - Britanski dirižabl R34 sleteo u Norflok čime je postao prva letelica koja je preletela Atlantski okean, od Velike Britanije do Sjedinjenih Američkih Država. Putovanje je trajalo 182 časa efektivnog leta.

1930. - U Montevideu, glavnom gradu Urugvaja počelo je prvo svetskog fudbalsko prvenstvo. Na njemu je učestvovalo 13 timova, a tim Kraljevine Jugoslavije osvojio treće mesto, pošto je još u prvom kolu pobedio tim Brazila, a u polufinalu izgubio od domaćina, ekipe Urugvaja. „Malo finale“ se tada nije igralo.

Montevideo

1941. - U Crnoj Gori podignut ustanak protiv okupatora italijanskih fašista - Trinaestojulski ustanak.

1943. - Ključna faza Kurske bitke u Drugom svetskom ratu okončana je pobedom sovjetske vojske. U bici je učestvovalo oko 6.000 tenkova. Nemačka vojska je izgubila oko 2.900 tenkova. Poginulo je i povređeno najmanje 230.000 vojnika.

1944. - Počela je sovjetska ofanziva na Pribaltik u Drugom svetskom ratu. Crvena armija zauzela je grad Viljnus u Litvaniji.

1975. - Lansiran je američki svemirski brod „Apolo“ iz Kejp Kanaverala u Floridi. Ovaj svemirski brod učestvovao je u prvoj sovjetsko-američkoj misiji u svemiru.

1985. - Rok koncerti pod nazivom „Live Aid“ u organizaciji pevača i humanitarnog radnika Boba Geldofa održani naporedo u Londonu i Filadelfiji. Bilo je prikupljeno preko 60 miliona dolara, cilj je bio prikupljanje sredstava za pomoć gladnima u Etiopiji, a televizijski prenos koncerta je pratilo oko 1,5 milijarda gledalaca širom sveta.

bina u Filadelfiji

1985. - Sovjetski skakač motkom Sergej Bubka (Сергій Назарович Бубка) prvi put u istoriji tog sporta preskočio šest metara u Parizu, čime je postigao i svetski rekord.

Сергій Назарович Бубка

1992. - Jicak Rabin preuzeo dužnost premijera Izraela i rekao da je spreman posetiti prestonice arapskih zemalja radi postizanja mira na Bliskom istoku.

1995. - Na Cetinju proglašena autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva, koju dosad nije priznala nijedna pravoslavna crkva na svetu. Svečanosti je prisustvovalo oko 300 vernika.

1996. - U Berlinu je održan festival pod nazivom „Love Parade“. Na ulicama Berlina uz tehno muziku igralo je oko 500.000 ljudi. Bio je to najveći javni skup u tom gradu posle Drugog svetskog rata.

2000. - Na Kosovu i Metohiji policija Ujedinjenih nacija saopštila je da se tokom prvih šest meseci 2000. godine u regionu dogodilo preko 1.900 incidenata; da je ubijeno 19 osoba i da je izvršeno niz napada, otmica, silovanja i podmetanja požara.

2008. - U Malagi vaterpolisti Crne Gore na debitantskom nastupu osvojili Evropsko prvenstvo pobedom nad reprezentacijom Srbije.
Van mreže Alberta

 • ...where you've been so long...
 • VIP član
 • Jet Set ApaFun-a
 • ***
 • Poruke: 9 435
 • Zahvalnica 698
 • Pol: Žena
 • Okruglo, pa na ćoše
 • :
 • Windows XP Windows XP
 • :
 • Opera 11.50 Opera 11.50
Odg: Dogodilo se na danasnji dan .... ?
« Odgovor #590 poslato: 15 Jul 2011, 14:20:46 »
14. jul


1789. - Narod u Parizu zauzeo zatvor Bastilju, simbol monarhije, u kom je bilo zatočeno svega nekoliko zatvorenika. Taj dan se smatra početkom Francuske revolucije i preokretom u evropskoj istoriji. Taj se dan proslavlja kao nacionalni praznik u Francuskoj.

zauzimanje Bastilje

1867. - Kod engleskog grada Redhila švedski izumitelj dinamita, Alfred Nobel, prvi put demonstrirao svoj izum.

Alfred Nobel

1889. - Održan skup socijalističkih i komunističkih organizacija iz Nemačke i Francuske, poznat kao Druga internacionala. Pored osnivanja Druge internacionale, doneta je rezolucija o osmočasovnom radnom danu i o proslavi 1. maja kao dana međunarodne solidarnosti radnika.

1901. - Otvoreno prvo radničko pozorište u Srbiji predstavama izvedenim u kafani „Radnička kasina“.

1902. - Osnovano srpsko kulturno-prosvetno društvo „Prosvjeta“ u Sarajevu.

1933. - Nacionalsocijalisti u Nemačkoj, koji su u januaru pod vođstvom Adolfa Hitlera došli na vlast, zabranili sve opozicione stranke.

1958. - Pod vođstvom generala Abdula Karima u Iraku izvršen vojni udar u kom su ubijeni kralj Fejsal II i premijer Nuri el Said. Tim vojnim udarom Irak je postao republika.

1959. - Porinut je prvi brod na atomski pogon, USS Long Beach u Kvinsliju, u Masačusecu. Brod je postizao brzinu od 30 čvorova na sat a imao je dva nuklearna reaktora.

1965. - „Mariner 4“, američki satelit lansiran 1964. godine, napravio je prve fotografije Marsa.

planeta Mars

1976. - Kineski građevinari završili železničku prugu nazvanu „Tanzam“, koja je povezala luku Dar es Salam u Tanzaniji i Zambiju.

1992. - Američki biznismen srpskog porekla, Milan Panić, postao prvi premijer Savezne Republike Jugoslavije.

Milan Panić

1999. - Posle 17 godina od kraja rata između Argentine i Velike Britanije za Foklandska ostrva, obnovljeni letovi između Argentine i tih ostrva u južnom Atlantiku.

2000. - 25 godina po završetku Vijetnamskog rata Sjedinjene Američke Države i Vijetnam sklopili trgovinski sporazum, koji je Vijetnamu otvorio vrata Svetske trgovinske organizacije.

2000. - Sud u Majamiju doneo presudu po kome najveće američke kompanije za proizvodnju cigareta moraju platiti 145 milijadi dolara na ime odštete pušačima sa Floride zbog ugrožavanja zdravlja.

2001. - Vlada Srbije je saopštila da je otkriven kamion-hladnjača u akumulacionom jezeru hidroelektrane Perućac, gde je nađeno između 50 i 60 leševa za koje se pretpostavljalo da su žrtve rata između Savezne Republike Jugoslavije na jednoj i NATO pakta i pobunjenih Albanaca sa prostora Kosova i Metohije na drugoj strani.
Van mreže Alberta

 • ...where you've been so long...
 • VIP član
 • Jet Set ApaFun-a
 • ***
 • Poruke: 9 435
 • Zahvalnica 698
 • Pol: Žena
 • Okruglo, pa na ćoše
 • :
 • Windows XP Windows XP
 • :
 • Opera 11.50 Opera 11.50
Odg: Dogodilo se na danasnji dan .... ?
« Odgovor #591 poslato: 15 Jul 2011, 14:39:44 »
15. jul


1099. - U Prvom krstaškom ratu Krstaši su osvojili Jerusalim. Rimski car Hadrijan je obnovio grad i pretvorio ga u vojnu koloniju posle rimskog razaranja 70. godine. 638. godine osvojili su ga Arapi, čime je postao muslimansko sveto mesto.

1399. - Prvo pisano spominjanje Jagodine, grada u centralnoj Srbiji, u izveštaju kneginje Milice dubrovačkoj opštini.

1795. - Marseljeza postala zvanično himna Francuske.

1813. - Počela velika Turska ofanziva na svim frontovima. Sa zapada je nadirao bosanski vezir sa oko 100.000 vojnika. Turska vojska je slomila otpor Srba na Moravi, Drini i Timoku.

1869. - Francuz Ipolit Mež Moris je pantentirao margarin, prehrambeni proizvod kojim se pokušala sprečiti masovna glad siromašnih slojeva stanovništva.

margarin

1904. - Umro je Anton Pavlovič Čehov (Ант́он П́авлович Ч́ехов) ruski pripovedač, novelista i dramski pisac.

Ант́он П́авлович Ч́ехов

1918. - Snage Osovine pokrenule opštu ofanzivu pod komandom nemačkog generala Eriha fon Ludendorfa (Erich Ludendorff). Time je počela Druga bitka na Marni u Prvom svetskom ratu i poslednji pokušaj sila Osovina da nadvladaju snage Antante na zapadnom frontu. Bitke na Marni poznate su kao jedna najvećih klanica u ljudskoj istoriji.

1937. - Pušten u saobraćaj kanal Moskva-Volga. Kanal je dug 128 kilometara, dubok 5,5 metara i širok 85 metara. Time je regulisana reka, a Moskva je postala luka povezana sa pet mora.

1941. - Prvi put upotrebljene „kaćuše“, prvo raketno oružje uvedeno u ratna dejstva. To plotunsko raketno oružje upotrebljeno je u bici kod Orše u Drugom svetskom ratu.

"Kaćuše"

1946. - Završen Beogradski proces, suđenje Dragoljubu Draži Mihaloviću i još dvadesettrojici optuženika.

Draža Mihailović

1958. - Na zahtev predsednika Kamija Šamuna, američke snage iskrcale su se u Libanu, čime je započeta njihova intervencija. Time su vlasti Sjedinjenih Američkih Država omogućile Kamiju Šamunu da se ponovo kandiduje za mesto predsednika.

1968. - Na liniji Moskva-Njujork uspostavljen prvi direktni putnički avio-saobraćaj između SAD i SSSR. Letove su počeli obavljati avioni kompanija Aeroflot i Pan Amerika.

1974. - Grupa grčkih oficira u kiparskoj Nacionalnoj gardi i pristalica pripajanja Kipra Grčkoj izvršila vojni udar zbacivši sa vlasti predsenika i arhiepiskopa Makariosa. Vlast je preuzeo Nikos Sampson, bivši lider stranke EOK, a arhiepiskop Makarije privremeno napustio Kipar.

1975. - Sojuz 19 i Apolo 18 lansirani u orbitu oko Zemlje, u okviru sovjetsko-američkog programa kojim je predviđeno njihovo spajanje u svemiru.

1983. - Jermenski teroristi napali prostorije turske vazduhoplovne kompanije na pariskom aerodromu Orli. Tom prilikom poginulo je šest i ranjeno 46 ljudi.

1992. - Održan skup pod nazivom „Žuta traka“ čiji je cilj bio protest protiv diskriminacije i pretnji pripadnicima drugih etničkih grupa. Skup su organizovali nevladina organizacija Centar za antiratnu akciju i stranka Građanski savez Srbije, a neposredan povod za protest bilo je prisilno iseljavanje Hrvata iz vojvođanskog sela Hrtkovci.

1995. - Akcijom vojske Šri Lanke okončana najveća ofanziva tamilskih pobunjenika od 1987. godine. Tokom te akcije poginulo je najmanje 300 ljudi.

1997. - Ispred svoje kuće u Majamiju, ubijen je Đani Versaće (Giovanni Gianni Versace), italijanski modni kreator.

Gianni Versace

2000. - Zimbabve je ponovo uredio zakonom status crnih seljaka na farmama u posedstvu belaca.

2001. - Šeik Hasina, premijer Bangladeša, posle pet godina napustio svoj položaj. Na njemu se zadržao duže od svih svojih prethodnika.
Van mreže Alberta

 • ...where you've been so long...
 • VIP član
 • Jet Set ApaFun-a
 • ***
 • Poruke: 9 435
 • Zahvalnica 698
 • Pol: Žena
 • Okruglo, pa na ćoše
 • :
 • Windows XP Windows XP
 • :
 • Opera 11.50 Opera 11.50
Odg: Dogodilo se na danasnji dan .... ?
« Odgovor #592 poslato: 18 Jul 2011, 10:19:15 »
16. jul


622. - Smatra se da ovim datumom počinje prva godina islamskog kalendara. Tog dana je Muhamed sa svojim pristalicama napustio Meku da bi osnovao centar islama u Medini.

prorok Muhamed

1054. - Rimska i carigradska hrišćanska crkva se podelile oko pitanja da li rimski papa ima primat među hrišćanskim poglavarima, što je dovelo kasnije do velike šizme, čime su stvorene dve crkve, pravoslavna i rimokatolička.

1661. - Prvi put u Evropi jedna banka je izdala papirne novčanice. To je učinila Stokholmska banka.

1858. - Rođen je Petar Bojović, srpski vojskovođa i vojvoda u Prvom svetskom ratu.

Petar Bojović

1861. - Osnovano je Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu.

Srpsko narodno pozorište, Novi Sad

1867. - Žozef Monije (Joseph Monier), francuski vrltar patentirao je u Parizu armirani beton.

Joseph Monier

1917. - Sprečen pokušaj boljševika u preuzimanju vlasti u Rusiji. Lav Trocki (Лев Дави́дович Тро́цкий) je bio uhapšen, a Lenjin (Влади́мир Ильи́ч Улья́нов Ле́нин) se povukao u ilegalu.

1918. - Streljana je ruska carska porodica Romanov.

carska porodica Romanov

1925. - U Bagdadu je počelo zasedanje prvog izabranog parlamenta Iraka.

1935. - Postavljen prvi parking merač na svetu u Oklahoma Sitiju.

1945. - U pustinji Alamogordo u državi Novi Meksiko vlasti Sjedinjenih Američkih Država izvršile prvu probu atomske bombe. Šifrovano ime za ovu operaciju bilo je „Triniti“.

1950. - Na stadionu Marakana u Rio de Žaneiro fudbalska ekipa Urugvaja u finalu svetskog prvenstva pobedila ekipu Brazila rezultatom 2:1. Time je fudbalska reprezentacija Urugvaja osvojila svetski fudbalski šampionat po drugi put. Utakmicu je pratilo 199.000 gledalaca.

stadion Marakana u Rio de Žaneiru

1951. - Belgijski kralj Leopold III abdicirao u korist sina Boduena.

1965. - Otvoren 11,6 kilometara dug tunel ispod Mon Blana koji je povezao Italiju i Francusku. Tunel su otvorili predsednici ove dve zemlje, Đuzepe Saragat (Giuseppe Saragat) i Šarl de Gol (Charles de Gaulle).

1969. - Apolo 11, američki svemirski brod, lansiran je iz Kejp Kanavarela u istorijsku misiju ka Mesecu. Posadu svemirskog broda sačinjavali su Nil Armstrong (Neil), Edvin Oldrin (Edwin Aldrin) i Majkl Kolins (Michael Collins).

astronauti Apola 11

1976. - Bivša portugalska kolonija Istočni Timor anektirana od strane Indonezije, čime je postao indonežanska 27. pokrajina.

1979. - Sadam Husein je postao predsenik Iraka.

Sadam Husein

1998. - Albanci sa Kosova i Metohije konstituisali paralelan kosovski parlament. Policija je zaposela prostorije i zaplenila dokumenta o radu parlamenta.

2001. - Huan Antonio Samaran (Joan Antoni Samaranch), predsenik Međunarodnog olimpijskog komiteta od 1980. godine, penzionisan a zatim imenovan za počasnog predsednika MOK.

Joan Antoni Samaranch
Van mreže Alberta

 • ...where you've been so long...
 • VIP član
 • Jet Set ApaFun-a
 • ***
 • Poruke: 9 435
 • Zahvalnica 698
 • Pol: Žena
 • Okruglo, pa na ćoše
 • :
 • Windows XP Windows XP
 • :
 • Opera 11.50 Opera 11.50
Odg: Dogodilo se na danasnji dan .... ?
« Odgovor #593 poslato: 18 Jul 2011, 10:51:48 »
17. jul


1453. - U bici kod Kastijona Francuzi su postigli odlučujuću pobedu nad Englezima, koja je dovela do okončanja Stogodišnjeg rata.

1917. - Britanska kraljevska kuća promenila je svoje ime Saks-Koburg-Gota (Saxe-Coburg and Gotha) u Vindzor (Windsore) zbog antinemačkog raspoloženja u Britaniji tokom Prvog svetskog rata.

1945. - U Potsdamu je počela konferencija o posleratnoj budućnosti Evrope. Na skupu koji je okončan 2. avgusta predstavnici zemalja pobednica u Drugom svetskom ratu. ŠSR-a, SAD i Velike Britanije, Staljin (Иосиф Виссарионович Сталин), Truman (Harry Truman) i Čerčil (Winston Churchill), kojeg je 28. jula zamenio novi šef britanske vlade Klement Atli (Clement Richard Attlee), doneli su odluku o demilitarizaciji i denacifikaciji Nemačke i dogovorili su se o teritorijalnim promenama u istočnoj Evropi.

1945. - U Londonu je rođen princ Aleksandar Karađorđević, sin kralja Petra II, koji je danas titularno princ prestolonaslednik pretendent na presto Srbije.

princ Aleksandar Karađorđević

1946. - Streljan je Dragoljub Draža Mihailović, armijski general i načelnik štaba Vrhovne komande Jugoslovenske vojske u Otadžbini.

1968. - U Iraku je oborena vlada Abdula Arefa, a na vlast je došlo desno krilo BAAS partije. Predsednik republike, a kasnije i vlade postao je general Ahmed Hasan al-Bakr.

1969. - U Španiji, general Fransisko Franko (Francisco Franco) imenovao je za svog naslednika princa Huana Karlosa (Juan Carlos), koji je preuzeo vođstvo države 22. novembra 1975, dva dana nakon diktatorove smrti. On je i danas kralj Španije i imao je presudnu ulogu u uspostavljanju demokratskog poretka u Španiji.

kralj Juan Carlos

1973. - U Avganistanu je proglašena republika nakon vojnog udara kojim je prekinuta četrdesetogodišnja vladavina kralja Mohameda Zahir Šaha. Predsednik je postao bivši premijer Sardar Muhamad Daud Kan.

1975. - Američki i sovjetski vasionski brodovi „Sojuz 19“ i „Apolo 18“ spojili su se u Zemljinoj orbiti. Komandanti letjelica, Aleksej Leonov (Алексе́й Архи́пович Лео́нов) i Tom Staford (Stafford), razmenili su čestitke, pri čemu je Rus govorio engleski, a Amerikanac ruski.

1979. - Diktator Nikaragve Anastasio Somoza Debajle dao je ostavku i pobegao iz zemlje, a vlast je preuzeo levičarski sandinistički pokret Danijela Ortege Saavedre.

1984. - Lansiran je sovjetski svemirski brod „Sojuz T12“, a član posade Svetlana Savickaja (Светлана Евгеньевна Савицкая) postala je prva žena koja je „prošetala“ svemirskim prostorom izvan letelice.

Светлана Евгеньевна Савицкая

1994. - Brazil je na svetskom fudbalskom prvenstvu u SAD osvojio četvrtu šampionsku titulu.

1995. - Umro je Huan Manuel Fanđo (Juan Manuel Fangio), legendarni argentinski vozač formule 1, koji je dominirao prvom decenijom od nastanka ove automobilske trke. Osvojio je pet titula najboljeg vozača sezone. Taj rekord je tek nakon pola veka oborio Mihael Šumaher (Michael Schumacher).

Juan Manuel Fangio

1996. - Američki putnički avion „Boing 747“ na liniji Njujork-Pariz eksplodirao je iznad Atlantskog okeana, nakon što je poleteo sa aerodroma „Kenedi“. Poginulo je svih 230 putnika i članova posade.

1998. - Posmrtni ostaci ruskog cara Nikolaja II Romanova i članova njegove porodice, preneti iz Jekaterinburga 80 godina nakon ubistva, sahranjeni su u Sankt Peterburgu. Svečanoj ceremoniji prisustvovao je i predsednik Rusije Boris Jeljcin.

1998. - Džinovski talasi izazvani snažnim zemljotresom na dnu Pacifika odneli su šest sela na severozapadnoj obali Papue Nove Gvineje. Poginulo je oko 2.000 ljudi.

1998. - Na konferenciji UN u Rimu, predstavnici 120 zemalja usvojili su statut kojim je uspostavljan prvi stalni Međunarodni krivični sud za ratne zločine. SAD su odbile da se priključe tom sudu. Do marta 2003. sporazum je ratifikovalo 89 zemalja.

2001. - Na osnovu odluke vlade SRJ, princ Aleksandar Karađorđević i članovi njegove porodice uselili su se u kraljevsku rezidenciju u Beogradu koja je jugoslovenskoj kraljevskoj porodici oduzeta posle Drugog svetskog rata.

2001. - Nakon završetka sukoba na Kosovu i Metohiji i prestanka vazdušnih napada NATO-a na SRJ, istražitelji Međunarodnog suda za ratne zločine iz Haga pronašli su, prema izjavi portparola tužilaštva suda Florens Artman (Florence Hartmann), tokom 1999. i 2000. godine 876 grobnica na Kosovu i ekshumirali 4.392 žrtve od kojih je 2.099 identifikovano.
Van mreže Alberta

 • ...where you've been so long...
 • VIP član
 • Jet Set ApaFun-a
 • ***
 • Poruke: 9 435
 • Zahvalnica 698
 • Pol: Žena
 • Okruglo, pa na ćoše
 • :
 • Windows XP Windows XP
 • :
 • Opera 11.50 Opera 11.50
Odg: Dogodilo se na danasnji dan .... ?
« Odgovor #594 poslato: 18 Jul 2011, 11:04:04 »
18. jul


64. - Izgorelo dve trećine Rima u požaru. Car Neron je optužio hrišćane da su podmetnuli požar, čime je sebi dao izgovor da ih progna iz Rima.

car Neron

1290. - Kralj Edvard I (Edward) je proterao Jevreje iz Engleske.

Edward I

1536. - Engleski kralj Henri VIII (Henry) izdejstvovao od parlamenta donošenje odluke o nepriznanju papske vlasti. Time se utro put ka stvaranju nezavisne protestantske Anglikanske crkve.

1635. - Rođen je Robert Huk (Robert Hooke), engleski fizičar i sekretar Kraljevskog društva u Londonu, koji je usavršio barometar, teleskop i mikroskop i prvi otkrio ćelijsku strukturu biljaka. Dokazao je okretanje Zemlje i gravitaciju nebeskih tela, a takođe je otkrio i zakon o istezanju elastičnih tela (Hukov zakon).

Robert Hooke

1870. - Na Prvom vatikanskom koncilu proglašena je dogma o papinoj nepogrešivosti (infalibilitet) o pitanju vere i morala svih vernika.

1918. - Rođen je Nelson Rolilala Mandela, (Nelson Rolihlahla Mandela) je prvi demokratski izabran predsednik Južne Afrike i prvi crnac koji je obavljao ovu funkciju. Važi za jednog od glavnih boraca u borbi protiv dominacije belaca nad crnim narodom Južne Afrike i protiv aparthejda.

Nelson Mandela

1925. - Adolf Hitler, budući nacistički lirder Nemačke objavio je prvi tom svog ličnog manifesta Majn Kampf (Mein Kampf, u prevodu Moja borba).


1936. - Pobunom u Meliji, u španskom Maroku, protiv vlade Narodni front (španska stranka) premijera Manuela Asanje počeo je građanski rat u Španiji.

1942. - U Drugom svetskom ratu nemačka vojska je, uz pomoć regularne vojske Nezavisne Države Hrvatske (domobrani), posle više od mesec dana borbe, pobedila jugoslovenske partizane na planini Kozari u Bosanskoj Krajini. Mnoga sela su bila spaljena, a oko 50.000 ljudi odvedeno je u logore.

1942. - Sjedinjene Američke Države su objavile rat Bugarskoj, Mađarskoj i Rumuniji u Drugom svetskom ratu.

1971. - Šest emirata u Persijskom zalivu: Abu Dabi, Dubai, Šardža, Um-al-Kajvajn i Fudžajra sklopilo je sporazum o osnivanju federacije Ujedinjeni Arapski Emirati. Sporazum je na snagu stupio u decembru 1971, a u februaru 1972. se federaciji priključio i emirat Ras-al-Kajma.

zastava Ujedinjenih Arapskih Emirata

1972. - Vlasti Egipta su zatražile od vlasti Sovjetskog Saveza da povuku svih 20.000 vojnih savetnika, pri čemu su optužile sovjetske vlasti da nisu poslale obećano oružje.

1991. - Predsedništvo SFRJ donelo je na sednici u Beogradu odluku o povlačenju Jugoslovenske narodne armije iz Slovenije, pošto je Slovenija 25. juna proglasila samostalnost.

1992. - Ratni brotovi NATO pakta uplovili su u Jadransko more radi kontrole sprovođenja sankcija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Ovo je bila prva takva operacija u Evropi posle Drugog svetskog rata.

1994. - U Buenos Ajresa, glavnog grada Argentine, u eksploziji podmetnute bombe u centru jevrejske zajednice poginulo je 96 ljudi.

2000. - Indonežanska vojska priznala je učešće nekih svojih trupa na muslimanskoj strani u dugotrajnom hrišćansko-muslimanskom ratu na ostrvima Maluku.


Van mreže Alberta

 • ...where you've been so long...
 • VIP član
 • Jet Set ApaFun-a
 • ***
 • Poruke: 9 435
 • Zahvalnica 698
 • Pol: Žena
 • Okruglo, pa na ćoše
 • :
 • Windows XP Windows XP
 • :
 • Opera 11.50 Opera 11.50
Odg: Dogodilo se na danasnji dan .... ?
« Odgovor #595 poslato: 19 Jul 2011, 09:32:28 »
19. jul


1427. - Umro je Stefan Lazarević, srpski knez (1389-1402), sin kneza Lazara i kneginje Milice.

Stefan Lazarević, detalj freske iz manastira Manasija

1545. - Brod „Meri Rouz“, ponos ratne flote engleskog kralja Henrija VIII (Henry), potonuo je u kanalu Solent između obale južne Engleske i ostrva Vajt. Život je izgubilo više od 700 ljudi.

brod "Mary Rose"

1553. - Meri Tjudor (Mary Tudor), kćerka Henrija VIII proglašena je za kraljicu Engleske. Udajom za španskog princa Filipa približila se Vatikanu i progonila protestante, zbog čega je nazvana Krvava Meri i Katolkinja Meri (Bloody Mary). Tokom njene vladavine, Engleska je izgubila Kale (1558), svoje poslednje uporište u Francuskoj.

Mary Tudor - Bloody Mary

1834. - Rođen je Edgar Dega (Edgar De Gas), francuski slikar, grafičar i vajar.

Edgar De Gas

1870. - Francuski car Napoleon III objavio je rat Pruskoj, koji je imao teške posledice po francusko Drugo carstvo. Francuska vojska pretrpela je težak poraz u bici kod Sedana (2. septembra), car je zarobljen, a u Parizu je proglašena republika.

Napoleon III

1877. - Održan je prvi teniski turnir u Vimbldonu. Pobedio je engleski teniser Spenser Gor (Spencer Gore).

1883. - Na brdu Stražilovo iznad Sremskih Karlovaca sahranjeni su posmrtni ostaci srpskog pesnika Branka Radičevića, nakon što su, 30 godina posle njegove smrti, preneti iz Beča.

grob i statua Branka Radičevića na Stražilovu

1893. - Rođen je Vladimir Majakovski (Влади́мир Влади́мирович Маяко́вский), ruski pisac. Bio je zatvoren zbog socijalističke agitacije, oduševljeno prihvatio Oktobarsku revoluciju i stavio u njenu službu svoj pesnički i slikarski talenat. Život je okončao samoubistvom u 37. godini života.

Влади́мир Влади́мирович Маяко́вский

1900. - Otvorena je pariska podzemna železnica (metro).

1936. - Otpočela je socijalna revolucija u Španiji, koju je u delo sprovodila anarho-sindikalistička Nacionalna Konfederacija Rada - CNT.

1937. - U Beogradu je došlo do sukoba policije i demonstranata ("krvava litija") koji su protestovali zbog podnošenja skupštini na ratifikaciju konkordata između Vatikana i Kraljevine Jugoslavije. Konkordat je potpisan u julu 1935, ali zbog otpora javnog mnjenja nije stupio na snagu.

1941. - Britanski premijer Vinston Čerčil (sir Winstone Churchill) počeo je kampanju pod nazivom „V za pobedu“ (V for Victory) u Drugom svetskom ratu.

Churchill pokazuje slovo V, simbol pobede

1943. - U nameri da oslabe italijanski fašistički režim, saveznici su u Drugom svetskom ratu iz 700 aviona zasuli bombama aerodrome i vojne poligone u blizini Rima.

1956. - Lideri Jugoslavije, Indije i Egipta - Josip Broz Tito, Džavaharlal Nehru i Gamal Abdel Naser, potpisali su Brionsku deklaraciju o zajedničkj protivblokovskoj politici, što je označilo početak stvaranja Pokreta nesvrstanih zemalja.

Naser, Tito i Nehru na Brionima

1974. - Španski diktator Fransisko Franko (Francicsco Franco) zbog bolesti je privremeno predao vlast princu Huanu Karlosu, koji je 1975, posle Frankove smrti, postao kralj Španije.

1980. - U Moskvi su otvorene 22. Olimpijske igre, koje je bojkotovalo više od 40 zemalja zbog sovjetske invazije na Avganistan.

1984. - Umro je Marko Tajčević, srpski kompozitor, učitelj muzike i muzički kritičar. Smatran je za jednu od vodećih figura muzikologije svoga vremena na Balkanu.

Marko Tajčević

1989. - Poljska Narodna skupština izabrala je generala Vojceha Jaruzelskog (Wojciech Jaruzelski) za predsednika Poljske.

Wojciech Jaruzelski

1994. - Narodna skupština Republike Srpske odbila je Plan teritorijalnog razgraničenja u Bosni koji je početkom meseca Kontakt grupa ponudila zaraćenim stranama. SR Jugoslavija, od koje se očekivalo da utiče na bosanske Srbe da prihvate predloženi plan, kažnjena je pooštravanjem međunarodnih sankcija, a u Bosni je nastavljen rat.

1996. - Na zahtev međunarodnih predstavnika u posleratnoj Bosni predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić podneo je ostavku na sve javne funkcije.

1997. - Irska republikanska armija (IRA) objavila primirje u svojoj 28-godišnjoj kampanji protiv britanske vlasti u Severnoj Irskoj.

2000. - Rusija je predstavila svetskom tržištu novo protivtenkovsko oružje montirano na prikolici kros-kantri motocikla.

2001. - Britanski političar i pisac Džefri Arčer (Jeffrey Archer) osuđen je na četiri godine zatvora za krivokletstvo i zloupotrebu pravde.
Van mreže Alberta

 • ...where you've been so long...
 • VIP član
 • Jet Set ApaFun-a
 • ***
 • Poruke: 9 435
 • Zahvalnica 698
 • Pol: Žena
 • Okruglo, pa na ćoše
 • :
 • Windows XP Windows XP
 • :
 • Opera 11.50 Opera 11.50
Odg: Dogodilo se na danasnji dan .... ?
« Odgovor #596 poslato: 20 Jul 2011, 11:40:11 »
20. jul

1304. - Rođen je Frančesko Petrarka (Francesco Petrarca), italijanski humanistički pesnik.

Francesco Petrarca

1402. - Mongolski kan Tamerlan u bici kod Angore, sadašnje Ankare, pobedio tursku vojsku i zarobio sultana Bajazita I, koji je 1403. umro u ropstvu.

Bajazit I

1654. - Potpisan anglo-portugalski sporazum kojim su počeli dugogodišnji saveznički odnosi Engleske i Portugala.

1813. - Poginuo je hajduk Veljko Petrović, junak Prvog srpskog ustanka.

hajduk Veljko Petrović

1855. - Rođen je Živojin Mišić, srpski vojvoda i vojskovođa u I svetskom ratu.

vojvoda Živojin MIšić

1866. - U austrijsko-pruskom ratu, u kojem je Italija bila na strani Pruske, Austrijanci kod ostrva Vis potpuno razorili italijansku flotu. Poginulo više od 600 ljudi.

1917. - Potpisana Krfska deklaracija o stvaranju zajedničke države Srba, Hrvata i Slovenaca. Deklaraciju potpisali premijer Srbije Nikola Pašić i predsednik Jugoslovenskog odbora Ante Trumbić.

originalni tekst Krfske deklaracije

1944. - Nemački pukovnik Klaus Šenk grof fon Štaufenberg (Claus Graf Schenk von Stauffenberg), izvršio atentat na nacističkog lidera Adolfa Hitlera podmetanjem bombe pod njegov sto u bunkeru „Vučja jama“ kod Berlina. Hitler lakše povređen, a zaverenici pogubljeni.

Claus Graf Schenk von Stauffenberg

1947. - Rođen je Karlos Santana (Carlos Augusto Alves Santana), muzičar američkog latino-roka i gitarista, rodom iz Meksika.
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=DE-9mwfTXlc" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=DE-9mwfTXlc</a>

1948. - Rođen je Žan Reno (Jean Reno, pravo ime Juan Moreno y Herrera Jiménez), francuski glumac španskog porekla.

Jean Reno

1954. - U Ženevi sklopljen sporazum o primirju u Indokini, kojim je završen rat protiv francuske kolonijalne uprave u tom delu sveta.

1969. - Američki kosmonaut Nil Armstrong (Neil) postao prvi čovek koji je stupio na Mesec. Armstrong na Mesecu bio dva sata i 21 minut, posle čega se vratio na svemirski brod „Apolo 11“.

Neil Armstrong stupa na Mesec

1973. - Umro je Brus Li (Bruce Lee), majstor borilačkih veština i glumac.

Bruce Lee

1974. - Turske snage izvršile desant na Kipar, zauzele luku Kireniju i krenule prema Nikoziji.

1976. - Američki kosmički brod bez ljudske posade „Viking 1“ spustio se, posle 11 meseci leta, na Mars i počeo da šalje na Zemlju jasne snimke te planete.

prva fotografija Marsa sa "Vikinga 1"

1982. - U eksplozijama bombi koje su postavili pripadnici Irske republikanske armije u Hajd parku i Ridžents parku u centru Londona poginulo 10 britanskih vojnika.

1988. - Južnoafrička Republika, Angola i Kuba prihvatile sporazum o povlačenju stranih trupa iz Angole i o priznavanju nezavisnosti Jugozapadne Afrike, današnje Namibije.

zastava Namibije

1994. - Šef izraelske diplomatije Šimon Peres doputovao u posetu Jordanu kao najviši izraelski funkcioner koji je do tada posetio Jordan.

1996. - Pobunjenici iz plemena Hutu napali izbeglički logor suparničkog plemena Tutsi u Burundiju i pobili oko 320 osoba, mahom žena i dece.

2000. - Posle devet dana pregovora završen bliskoistočni mirovni samit u Kemp Dejvidu. Rešenje za višedecinijski sukob nije nađeno, a sukobi Izraela i Palestinaca nastavljeni.

2000. - Korzikanski nacionalisti prihvatili, posle pregovora u Parizu, ponudu francuske vlade o autonomiji ostrva. Time okončane 20-godišnje tenzije između separatista i vlasti.

geografski položaj Korzike u Sredozemnom moru

2001. - Posle 20 godina pauze iz Bagdada krenuo prvi putnički voz ka Turskoj, koji je narednog dana stigao u Gaziantep.

2001. - Nemački lideri polaganjem venaca zvanično odali poštu oficirima za atentat na Adolfa Hitlera pre 57 godina.

2001. - Karlo Đulijani (Carlo Giuliani), italijanski aktivista i anarhista je ubijen tokom demonstracija protiv Grupe 8 u Đenovi 2001. godine od strane italijanskih Karabinjera.
Praznici i dani sećanja
Međunarodni dan skokova
Van mreže Alberta

 • ...where you've been so long...
 • VIP član
 • Jet Set ApaFun-a
 • ***
 • Poruke: 9 435
 • Zahvalnica 698
 • Pol: Žena
 • Okruglo, pa na ćoše
 • :
 • Windows XP Windows XP
 • :
 • Opera 11.50 Opera 11.50
Odg: Dogodilo se na danasnji dan .... ?
« Odgovor #597 poslato: 21 Jul 2011, 09:42:14 »
21. jul


976. - Osnovana austrijska kneževska loza Babenberga koja je vladala Austrijom do 1246. Njihov porodični arhiv postao osnovni fond današnjeg Državnog arhiva u Beču.

1542. - Papa Pavle III formirao inkviziciju, kongregaciju kardinala sa ovlašćenjima da progone jeretike, kako bi pojačao borbu protiv protestantizma.

papa Pavle III

1718. - Zaključen Požarevački mir između Turske, Austrije i Mletačke republike, posle turskog poraza u ratu od 1714. do 1718. Tim mirom Turska Austriji prepustila severnu Srbiju, južno od Save, Banat i deo Srema.

1773. - Papa Klement XIV izdao papsku bulu „Dominus ac Redemptor“ kojom je raspustio jezuitski red.

1774. - Sklopljen Kučuk-kajnardžijski mir kojim je okončan rat Rusije i Turske, od 1768. do 1774. u kojem je turska vojska doživela niz poraza.

1798. - Napoleon Bonaparta posle pobede u bici kod piramida zavladao Egiptom.

1820. - Danski fizičar Hans Kristijan Ersted (Hans Christian Ørsted)predstavio svoje otkriće, elektromagnetizam.

Hans Christian Ørsted

1889. - Rođen je Ernest Miler Hemingvej (Ernest Miller Hemingway), američki pisac i novinar. Dobio je Pulicerovu nagradu 1953. godine za svoj roman Starac i more, kao i Nobelovu nagradu za književnost 1954. godine. Svojim posebnim načinom pisanja, Hemingvej je značajno uticao na razvoj fantastične književnosti dvadesetog veka. Mnogi njegovi romani se danas smatraju klasičnim delima američke književnosti.

Ernest Hemingway

1897. - Princ od Velsa otvorio galeriju „Tejt” u Londonu.

1904. - Završena gradnja Transibirske železnice od Moskve do Nahotke kod Vladivostoka. Železnica građena 13 godina.

1940. - U baltičkim državama Litvaniji, Letoniji i Estoniji uspostavljena sovjetska vlast.

geografski položaj Litvanije, Letnije i Estonije

1948. - U Beogradu u Domu Garde u Topčideru otpočeo sedmodnevni Peti kongres KPJ, na kom je izabran novi CK KPJ i podržano jugoslovensko rukovodstvo u borbi protiv Informbiroa.

1960. - Sirimavo Bandaranaike postala premijer Cejlona, kao prva žena u svetu koja je došla na čelo vlade. Ona je na to mesto došla po ubistva njenog muža Solomona.

1973. - Uprkos protestima svetskog javnog mnjenja Francuska počela seriju nuklearnih proba u južnom Pacifiku.

1974. - Grčka je prihvatila rezoluciju Ujedinjenih nacija o prekidu vatre na Kipru, dan posle turske invazije. Narednog dana istu rezoluciju prihvatila i Turska.

1983. - U Poljskoj ukinuto ratno stanje, uvedeno u decembru 1981.

1985. - Umro je Zoran Radmilović, srpski pozorišni, filmski i televizijski glumac.

Zoran Radmilović

1985. - Umro je Aleksandar Vučo, srpski nadrealistički pisac.

Aleksandar Vučo

1993. - U poplavama i klizištima prouzrokovanim jednomesečnim kišama u Indiji, Bangladešu i Nepalu poginulo oko 1.000 ljudi, a više miliona prinuđeno da napusti domove.

1994. - Ruski pisac Aleksandar Solženjicin (Александр Исаевич Солженицын) stigao u Moskvu posle dvomesečnog putovanja po Rusiji, iz koje je 20 godina ranije otišao u egzil.

Александр Исаевич Солженицын

1995. - Predstavnici 16 zemalja na Međunarodnoj konferenciji o Bosni u Londonu upozorili bosanske Srbe da će, ako napadnu „zaštićenu zonu“ UN u Goraždu, biti suočeni sa uzvraćanjem koje uključuje upotrebu vazdušne sile.

2008. - U Beogradu uhapšen haški optuženik Radovan Karadžić, bivši predsednik Republike Srpske.

Radovan Karadžić, 1995. i 2008. g.
Van mreže Alberta

 • ...where you've been so long...
 • VIP član
 • Jet Set ApaFun-a
 • ***
 • Poruke: 9 435
 • Zahvalnica 698
 • Pol: Žena
 • Okruglo, pa na ćoše
 • :
 • Windows XP Windows XP
 • :
 • Opera 11.50 Opera 11.50
Odg: Dogodilo se na danasnji dan .... ?
« Odgovor #598 poslato: 22 Jul 2011, 08:50:42 »
22. jul


356. - Rođen je Aleksandar Makedonski, antički makedonski kralj.

Aleksandar Makedonski

1456. - Neuspešno završena turska opsada Beograda. Ugarske snage predvodio je Janoš Hunjadi (Hunyadi János), mađarski ban i vojvoda, u srpskom narodu poznat kao Sibinjanin Janko.

Hunyadi János

1739. - Turska vojska u bici kod Grocke pobedila Austrijance i primorala ih da napuste Srbiju i Beograd. Beogradskim mirom 18. septembra Beograd i teritorije severno od Zapadne Morave posle 21 godine ponovo pripali Otomanskom carstvu.

1812. - U bici kod Salamanke, u Španiji, Britanci pod komandom vojvode od Velingtona porazili Napoleonovu vojsku kojom je komandovao maršal Ogist Marmon (Auguste Marmont).

1933. - Američki pilot Vili Post (Wiley Post) prvi sam obleteo Zemlju. Let trajao sedam dana, 18 časova i 49 minuta.

Wiley Post

1934. - Američkog pljačkaša banaka i ubicu, „državnog neprijatelja broj jedan“ Džona Dilindžera (John Dillinger), u Čikagu, posle 13 meseci potere, ubili agenti FBI.

John Dillinger

1941. - Počeo ustanak protiv njemačkog okupatora u Sloveniji, pod organizacijom komunista.

1943. - Savezničke snage u Drugom svetskom ratu zauzele italijanski grad Palermo, na ostrvu Sicilija.


1944. - U Lublinu u Drugom svetskom ratu grupa poljskih političara, poslata iz SSSR, formirala Komitet narodnog oslobođenja, koji je Moskva priznala kao privremenu poljsku vladu nasuprot izbegličkoj vladi u Londonu.

1972. - Sovjetska kosmička sonda „Venera 8“ spustila se na površinu Venere sa koje je 10 minuta, pre nego što su izgoreli instrumenti, emitovala podatke.

1981. - Turski terorista Mehmet Ali Agdža (Mehmet Ali Ağca) osuđen na doživotnu robiju zbog atentata na papu Jovana Pavla II 13. maja. Posle 20 godina pušten iz zatvora i u junu 2000. predat Turskoj.

Mehmet Ali Ağca

1988. - U ekploziji automobila-bombe u blizini sirijske vojne baze u zapadnom Bejrutu poginulo sedam, a povređeno 48 osoba.

1991. - Predsedništvo SFRJ izdalo naredbu o razoružavanju i demobilizaciji svih ilegalnih vojnih formacija u Hrvatskoj.

1992. - Najveći kolumbijski krijumčar droge Pablo Eskobar (Pablo Escobar) pobegao iz zatvora.

Pablo Escobar

1994. - Pozivajući se na ekonomsku krizu predsednik Rafael Kaldera suspendovao ustavna prava u Venecueli.

1996. - Ispuštanjem paketa s hranom iz aviona Ujedinjene nacije počele program humanitarne pomoći za oko 700.000 ljudi u južnom Sudanu, kojima je zapretila smrt od gladi.

1997. - Italijanski sud osudio nacističkog Š-oficira Eriha Pribkea (Erich Priebke) na pet godina zatvora za zločine počinjene u Italiji za vreme Drugog svetskog rata.

Erich Priebke

2001. - Počele pripreme profesionalnih ronilaca za izvlačenje nuklearne podmornice „Kursk“, koja je u avgustu 2000, tokom vežbi u Barencovom moru, potonula na dubinu od 107 metara, a svih 118 članova posade poginulo.

podmornica "Kursk"
Van mreže Alberta

 • ...where you've been so long...
 • VIP član
 • Jet Set ApaFun-a
 • ***
 • Poruke: 9 435
 • Zahvalnica 698
 • Pol: Žena
 • Okruglo, pa na ćoše
 • :
 • Windows XP Windows XP
 • :
 • Opera 11.50 Opera 11.50
Odg: Dogodilo se na danasnji dan .... ?
« Odgovor #599 poslato: 24 Jul 2011, 14:57:36 »
23. jul


1759. - Rusi u Sedmogodišnjem ratu, pod komandom generala Petra Semjonoviča Saltikova, potukli prusku armiju u bici kod Kaja, na istoku Nemačke.

1828. - Vilijem Bart (William Bart) iz Mičigena, SAD, patentirao „tipografer“, koji se smatra prvom pisaćom mašinom.


1840. - Britanski parlament doneo zakon o ujedinjenju Gornje Kanade, s pretežno engleskim, i Donje, s pretežno francuskim stanovništvom, u jednu političko-upravnu celinu sa zajedničkim parlamentom.

1914. - Austro-Ugarska uputila ultimatum Srbiji da sprovede istragu povodom atentata na prestolonaslednika Franca Ferdinanda 28. juna u Sarajevu, zahtevajući da u istrazi učestvuju i austrougarski policajci. Srbija odbila zahtev smatrajući da je to zadiranje u suverenitet države. Austro-Ugarska 28. jula objavila rat Srbiji.

1920. - Francuske trupe savladale arapsku vojsku kralja Fejsala I, ušle u Damask i učvrstile svoj mandat nad Sirijom.

1942. - Nemačke trupe počele nadiranje prema Staljingradu, gde je vođena jedna od najvećih bitaka Drugog svetskog rata. Završena 2. februara 1943. nemačkim porazom.

fotografija bitke za Staljingrad

1943. - U eksploziji bombe podmetnute u hotelu „King David“ u Jerusalimu poginulo više od 90 osoba, mahom britanskih oficira i vojnih službenika. Odgovornost preuzela ekstremna jevrejska cionistička organizacija „Irgun“.

1951. - U zatvoru umro francuski maršal Anri Filip Peten (Henri Philippe Pétain), junak iz Prvog svetskog rata, koji je, međutim, tokom Drugog svetskog rata, posle kapitulacije Francuske, bio šef profašističkog režima sa sedištem u Višiju. Istog dana 1945. Peten izveden pred sud i osuđen na doživotnu robiju.

Henri Philippe Pétain

1952. - U Egiptu izvršen vojni puč pod vođstvom generala Mohameda Nagiba, kojim je zbačen kralj Faruk I. Na presto stupio njegov maloletni sin Fuad II, a naredne godine proglašena republika na čelu s generalom Nagibom.

1952. - U Parizu je osnovana Evropska zajednica za ugalj i čelik, prva preteča Evropske unije.

1974. - Grčka vojna vlada pozvala Konstantina Karamanlisa da se vrati iz izbeglištva u Parizu i formira Vladu. To je bio kraj sedmogodišnje vladavine vojne hunte u Grčkoj.

1982. - Međunarodna komisija za lov na kitove donela odluku o potpunoj zabrani komercijalnog lova na kitove. Zabrana stupila na snagu 1985.

1983. - Borba za nezavisnost Tamila eskalirala u građanski rat u Šri Lanki, kada su tamilski pobunjenici ubili 13 vojnika, a sinhaleška većina odgovorila ubijanjem hiljade tamilskih civila na jugu zemlje.

1991. - Komunistička partija SSSR objavila nacrt platforme kojom se prihvataju privatna svojina, integracija ekonomije u svetsko tržište i sloboda veroispovesti.

1995. - Ujedinjene nacije izdale naredbu o raspoređivanju Snaga za brza dejstva na području Sarajeva.

1996. - u Sarajevo stigao prvi kontigent oružja iz američkog programa „Opremi i obuči“, namenjen armiji Federacije Bosne i Hecegovine.

1997. - Skupština Jugoslavije izabrala Slobodana Miloševića, dotadašnjeg predsednika Srbije, za predsednika SRJ. Ispred skupštinske zgrade okupilo se više hiljada ljudi, jedni su izražavali podršku, a drugi protestovali, dok su beogradski studenti akcijom „Jedna izgubljena glava, jedna cipela“ obeležili osam godina Miloševićeve vladavine, tokom koje je ogroman broj mladih ljudi napustio zemlju.

1999. - Ruski kosmonaut Sergej Avdejev (Сергей Авдеев) postavio, boraveći u svemirskoj stanici „Mir“ 712 dana, novi rekord u neprekidnom boravku u svemiru.

Сергей Авдеев

2000. - Lans Armstrong (Lance) drugu godinu zaredom pobedio na prestižnoj trci „Tur de Frans“, iako su lekari tokom njegovog lečenja 1996. procenili da su male šanse da preživi jer boluje od raka.

Lance Armstrong

2001. - Jedini međunarodni aerodrom u Šri Lanki zatvoren kada su „Tamilski tigrovi“ izvršili teroristički napad na obližnju vojnu vazduhoplovnu bazu. U napadu ubijeno 18 ljudi, a uništeno ili oštećeno 13 aviona.

2007. - prvi Ombudsman u Srbiji položio zakletvu u Skupštini Srbije.