Autor Tema: Slike i specifikacije Aviona............  (Pročitano 28885 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Igor

 • ENERGIJA U POKRETU
 • Moderator
 • Jet Set ApaFun-a
 • ***
 • Poruke: 5 239
 • Zahvalnica 142
 • Pol: Muškarac
Slike i specifikacije Aviona............
« poslato: 25 Septembar 2008, 23:21:36 »
Kod svake slike stavite i po nesto o tome avionu.Tamo gde nije stavljen opis,dodacu ga ja vremenom ali sve nevezano za temu ce se brisati!!!
« Poslednja izmena: 19 Februar 2011, 14:59:16 Igor »
‎-"Umeće mira je u vama. Radite na sebi i na zadatku sa umećem mira.Svako ima duh koji može usavršiti, telo koje se može uvežbati, prigodan put koji treba slediti. Negujte mir u svom životu i primenite to u kontaktu sa svima koje srećete."

Van mreže Igor

 • ENERGIJA U POKRETU
 • Moderator
 • Jet Set ApaFun-a
 • ***
 • Poruke: 5 239
 • Zahvalnica 142
 • Pol: Muškarac
Odg: Slike Aviona............
« Odgovor #1 poslato: 25 Septembar 2008, 23:50:22 »

F-117 NOCNI jASTREB

Lokidov F-117 Noćni jastreb(engl. Nighthawk) je prvi avion koji je koristio nevidljivu "stelt" tehnologiju. Koriste ga jedino Vazdušne snage SAD-a.Ako Noćni jastreb nosi oznaku F-117 gde "F" znači da je u pitanju lovački avion (na engleskom: F - fighter), radi se o pogrešnom označavanju zato što je Noćni jastreb avion projektovan za napade na zemaljske ciljeve i nije sposoban da učestvuje u vazdušnoj borbi.

Oznaka „F“ nikada nije zvanično objašnjena. Postoji nekoliko teorija koje objašnjavaju zašto je ovaj avion označen kao lovački. Prema jednoj, Američko ratno vazduhoplovstvo se oduvek više ponosilo svojim lovačkim avionima, za razliku od jurišnika koji su često pogrdno nazivani „prašinarima“. Zvaničnici su verovatno smatrali da će lakše zadobiti političku i vojnu podršku za proizvodnju novog aviona ukoliko ga označe kao lovca. Oznaka „F“ je možda bila i deo širih napora da se uz pomoć obmane i širenja dezinformacija očuva tajnost ovog projekta (program je bio tajan sve do kraja osamdesetih godina 20. veka). Tokom njegovog razvoja, često je korišćena skraćenica „LT“ za „logistički trenažer“.

U jednom televizijskom dokumentarcu, stariji član razvojnog tima za F-117 izjavio je da je bilo mnogo lakše privoleti vrhunske pilote da lete na novom avionu ukoliko im se kaže da se radi o lovcu. Još u periodu postojanja Strateške vazduhoplovne komande (1945-1991) stvoren je određen rivalitet između pilota lovaca, bombardera i jurišnika.

Američko ratno vazduhoplovstvo tvrdi da F-117 može da nosi bilo koje borbeno sredstvo iz njihovog arsenala, uključujući i rakete vazduh-vazduh. To je najverovatnije tačno, ali sam avion nije pogodan za vazdušnu borbu. Noćni jastreb ne može da izvodi zaokrete pod opterećenjem većim od 5 g, nema radar za navođenje raketa vazduh-vazduh velikog dometa i ne nosi rakete vazduh-vazduh kratkog dometa za sopstvenu odbranu zato što bi to znatno smanjilo količinu bombi koje može da ponese. Zvaničnici Američkog ratnog vazduhoplovstva razmatrali su mogućnost da ovaj avion bude naoružan raketama vazduh-vazduh AIM-9 Sajdvajnder zbog čega je i izvršena obuka pilota za njihovu upotrebu, ali ne postoje dokazi da je ova
raketa ikada bila uvrštena u naoružanje F-117.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=vhyjGiHks1g" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=vhyjGiHks1g</a>


Izgled i naoružanje
[/b]

Veličine lovačkog aviona F-15C Orao, jednosedi F-117 ima pogonsku grupu sačinjenu od dva turbofan motora Dženeral Elektrik F404, bez dodatnog sagorevanja i četvorostruki elektronski upravljački sistem (fly by wire). Opremljen je sondom za pretakanje goriva u vazduhu što znatno povećava njegov borbeni radijus. Kako bi se smanjili troškovi proizvodnje, avionika, upravljački sistem i drugi delovi iskorišćeni su sa aviona F-16 Borbeni soko i F/A-18 Stršljen.

Među ograničenjima koje nameće stelt tehnologija najznačajnija su smanjenje snage motora za 30% i mala nosivost krila zbog oštrog ugla napadne ivice koja odbija radarske zrake bočno.

F-117A je opremljen savremenim navigacionim i napadačkim sistemima integrisanim sa upravljačkim sistemom aviona. Nema radar, što značajno smanjuje zračenje pa samim tim i radarski odraz. Navigaciju vrši uz pomoć GPS-a i izuzetno preciznog inercijalnog navigacionog sistema. Misijama rukovodi automatski sistem za planiranje koji je u stanju da samostalno obavi sve faze napadačke misije uključujući i odbacivanje borbenih sredstava. Neprijateljski ciljevi se lociraju uz pomoć termalnog IC sistema koji je povezan sa laserskim sistemom koji meri udaljenost od cilja i vrši njegovo obeležavanje u cilju navođenja laserski vođenih bombi.

Dvodelni bombaluk F-117A ima kapacitet do 2.300 kg borbenih sredstava. Naoružanje Noćnog sokola najčešće se sastoji od dve laserski navođene bombe GBU-10, GBU-12 ili GBU-27, dve probojne bombe BLU-109, dva dispanzera municije VCMD (WCMD) ili dva JDAM (JDAM). F-117A u stanju je da ponese bilo koja dva borbena sredstva iz arsenala Američkog ratnog vazduhoplovstva, uključujući i nuklearnu bombu B61.

Operativna upotreba

Odluka o proizvodnji F-117A doneta je 1973. god. Ugovor je poveren Lokidovom sektoru za napredne projekte poznatijim pod nazivom "Tvorovske radionice" (engl. Skunk works), u Burbanku, Kalifornija. Prvi probni let obavljen je 1977. god., samo 31 mesec nakon donošenja odluke o proizvodnji. Prvi F-117A isporučen je 1982. god., u operativnu upotrebu uveden je oktobra 1983. god. dok je poslednji primerak isporučen 1990. Američko ratno vazduhoplovstvo poricalo je postojanje ovog aviona sve do 1988. god. F-117A je prvi put javno predstavljen u leto 1990.god. u vazduhoplovnoj bazi Nelis, u Nevadi.

Trenutno se u naoružanju Američkog ratnog vazduhoplovstva nalazi 55 aviona F-117A.

Flota F-117A je u periodu od 1984-1992 bila stacionirana na eksperimentalnom poligonu Tonopa u Nevadi, u sastavu 4450. taktičke grupe koja je 1989. god. integrisana u 37. taktički lovački puk. Tokom 1992. godine celokupna flota prebačena je u vazduhoplovnu bazu Holoman, u Novom Meksiku, gde je stavljena pod komandu 49. lovačkog puka.

Borbena istorija


Ovaj avion je avijacija SAD-a prvi put koristila u borbi u Panami, tokom operacije „Prava stvar“ 1989. godine, a širu upotrebu imao je tek tokom zalivskog rata protiv Iraka 1991.

Vojska Jugoslavije je prva u svetu koja je uspela da sruši ovaj avion, mada su i Iračani tvrdili da su oborili jedan takav za vreme zalivskog rata, ali bez opipljivih dokaza. Avion F-117A, serijskog broja 82-806, oboren je 27. marta 1999. tokom NATO bombardovanja SRJ dejstvom 3. bataljona 250. raketne brigade jugoslovenske PVO koja je bila naoružana ruskim raketnim sistemom Isajev S-125 "Neva-M" (NATO naziv - SAM-3 "Goa"). Operacijom obaranja je komandovao pukovnik Zoltan Dani. Prema Vesli Klarku i drugim NATO generalima, jugoslovenska PVO uspela je da locira i prati F-117 zahvaljujući starim ruskim radarima koji rade na principu dugih talasa. Ova okolnost je zajedno sa činjenicom da je nevidljivost aviona bila znatno smanjena zbog loših vremenskih prilika i otvaranja vrata unutrašnjeg spremišta za bombe dovela do lociranja i obaranja Noćnog jastreba. Iako je standardna procedura da se olupine srušenih aviona, naročito aviona u čijoj izradi je korišćena posebna tehnologija, kao što je to slučaj sa F-117, bombarduju odmah nakon spasavanja posade, u konkretnom slučaju to nije blagovremeno učinjeno. Jugoslovenska vojska je sakupila ostatke olupine aviona čiji su delovi danas izloženi u Muzeju vazduhoplovstva kod aerodroma u Beogradu. Prema nepotvrđenim informacijama, najveći deo olupine predat je ruskim stručnjacima koji je koriste za ispitivanje različitih stelt tehnologija i mera za odbranu od njih. (vidi Rušenje F-117 kod Buđanovaca)

Postoje indicije da je tokom bombardovanja Jugoslavije 1999. godine jugoslovenska PVO uspela da ošteti još jedan F-117A koji je uspeo da se sleti u Zagreb, ali je zbog stepena oštećenja kasnije rashodovan.

Kraj operativne upotrebe


Odlukom iz decembra 2005. godine je predviđeno da se celokupna flota F117 povuče iz operativne upotrebe u avijaciji do oktobra 2008. godine. U 2006. godini je zatvorena pilotska škola za obuku pilota na F117A, a marta 2007. je održana ceremonija povodom rashodovanja prvih 6 letelica.

Preovladala je ocena stručnjaka da novi lovci F-22A i F-35 poseduju osobinu nevidljivosti dovoljnu da samostalno mogu obavljati zadatke u dubini neprijateljske teritorije i sami loviti radarske instalacije.

Debate o upotrebljivosti


Zahvaljujući uspešnim dejstvima tokom NATO agresije na SRJ i Operacije Iračka sloboda i visokoj operabilnosti u borbenim uslovima, F-117 obezbedio je sebi ulogu "oštrice mača" tokom prvih nekoliko noći, na početku vazdušne kampanje, kada je osnovni zadatak Američkog ratnog vazduhoplovstva da unište neprijateljske komandne centre i radarske instalacije. Uprkos tome F-117 je avion koji je još krajem 70-ih i počektom 80-tih godina predstavljao poslednju reč tehnike zbog čega je planirano da se celokupna flota povuče iz upotrebe 2008. god. Jedan od glavnih razloga za ovakvu odluku je to što su stelt tehnologija i facetiranje koje je korišćeno u njegovoj izradi, iako naprednije od svih ostalih aviona osim B-2 Duh i F-22A Reptor, izuzetno teško za održavanje. Osim toga, tehnika facetiranja (koja značajno smanjuje njegove aerodinamične sposobnosti), vidno je uznapredovala poslednjih godina.

Povećana proizvodnja aviona F-22A i njegovo uvođenje u operativnu upotrebu u jedinice Američkog ratnog vazduhoplovstva, pokrenulo je debatu o povlačenju F-117 iz aktivne upotrebe. Predloženo je povlačenje celokupne flote F-117 kako bi se stvorio prostor za uvođenje većeg broja novog američkog lovačkog aviona F-22A u naoružanje Američkog ratnog vazduhoplovstva. Ovaj predlog povučen je iz konačnog predloga budžeta za 2007. Kritičari povlačenja F-117 iz naoružanja smatrali su da je u pitanju još jedna od mnogobrojnih mahinacija koje lovački lobi u komandnim strukturama Američkog ratnog vazduhoplovstva sprovodi kako bi se očuvao integritet programa razvoja i uvođenja u naoružanje univerzalnog lovačkog aviona F-22A. Njihov najjači argument za očuvanje flote F-117 je taj što Noćni jastreb može da ponese preko 2 t bombi u unutrašnjem spremištu i zadrži svoje stelt karakteristike dok F-22A bombe nosi na spoljašnjim nosačima zbog čega postaje vidljiv za neprijateljske radare.Zagovornici povlačenja F-117 iz naoružanja smatraju da je visoka cena održavanja zastarele stelt tehnologije i njena ranjivost na radare koji koriste duge talase u kombinaciji sa podzvučnom brzinom čine ovaj avion opasnim za letenje. Prema njima F-22A predstavlja logičnog naslednika F-117 iz više razloga od kojih su najznačajniji sledeći:

    * Stelt karakteristike F-22 su približne stelt karakteristikama B-2 i znatno su bolje od F-117.
    * Može da leti podzvučnim brzinama bez upotrebe komora za dodatno sagorevanje što zanačajno povećava njegov operativni radijus.
    * Materijal za upijanje radarskih zraka koji je korišćen prilikom izrade F-22 je mnogo jednostavniji za održavanje od materijala korišćenog prilikom izrade F-117.
    * Nove avionske bombe manjih dimenzija, posebno projektovane za smeštaj u unutrašnji prostor aviona F-22A imaju promenljivu količinu eksploziva čime je očuvana njihova eksplozivna moć uprkos manjoj dimenziji.

Prvobitno odustajanja od predloga za povlačenje F-117 iz aktivne upotrebe je stvorilo sliku da će Noćni jastreb ostati u naoružanju Američkog ratnog vazduhoplovstva sve do vremena kada je prvobitno bilo predviđeno njegovo povlačenje tj. između 2017. i 2025. god. U skladu sa tim tokom 2004-05. godine sprovedeno je nekoliko programa modernizacije ovog aviona u nameri da mu se produži operativni vek.

U pokušaju da se proširi mogućnost upotrebe ovog uskonamenskog aviona, nekoliko F-117 je ofarbano u sivu kamuflažnu šemu kako bi se ispitale njegove stelt karakteristike u dnevnim uslovima. Ukoliko bi eksperiment uspeo postojala je mogućnost da deo flote F-117 svoju standardnu crnu boju zameni za sivu dnevnu kamuflažu. Onda je krajem 2005. godine stigla vest o stavci u budžetu koja predviđa rashodovanje celokupne flote. Rashodovanje je počelo marta 2006. i treba da se dovrši do oktobra 2008. godine. Tako je završena karijera ovog aviona, prilično nenadano i brzo.

Opšti podaci

    * Osnovna funkcija - taktički bombarder
    * Posada - 1 (pilot)
    * Dužina: 20,08 m
    * Visina: 3,78 m
    * Raspon krila: 13,2 m
    * Površina krila: 73 m²
    * Masa: 23 814 kg
    * Brzina: 1 130 km/h
    * Domet: 3080 km

--------------------------------------------------------------------------------------

IZVOR: http://sr.wikipedia.org
« Poslednja izmena: 14 Februar 2011, 12:32:16 Igor »
‎-"Umeće mira je u vama. Radite na sebi i na zadatku sa umećem mira.Svako ima duh koji može usavršiti, telo koje se može uvežbati, prigodan put koji treba slediti. Negujte mir u svom životu i primenite to u kontaktu sa svima koje srećete."

Van mreže Igor

 • ENERGIJA U POKRETU
 • Moderator
 • Jet Set ApaFun-a
 • ***
 • Poruke: 5 239
 • Zahvalnica 142
 • Pol: Muškarac
Odg: Slike Aviona............
« Odgovor #2 poslato: 25 Septembar 2008, 23:53:53 »

B-2 SPIRIT


Northrop Grumman B-2 Spirit je višenamjenski stealth bombarder, sposoban za nošenje konvencionalnog i nuklearnog oružja. U službi je ratnog zrakoplovstva SADa. Zrakoplov je prvi puta predstavljen 22. studenoga 1988.g. Iako je prvotno osamdesetih godina najavljeno 135 primjerka, ukupno je proizvedeno 21 zrakoplov (zbog prekida napetosti sa bivšim SSSRom). Posadu zrakoplova čine dva člana (predviđeno je prostor za još jednoga člana posade). Do sada (2007.) zrakoplov je korišten u tri američke vojne kampanje. Vatreno krštenje zrakoplov je imao 1999.g. na Kosovu.

Opći podaci:

Tip    Stealt bombarder
Proizvođač    Northrop Grumman/Northrop Corporation
Probni let    17. srpnja 1989.
Uveden u uporabu    travanj 1997.
Status    u uporabi
Prvotni korisnik    SAD
Broj primjeraka    21 (1 se srušio)
Pojedinačna cijena    727 milijuna US$ do 2.2 mlrd US$
Tehničke karakteristike
Najveća brzina    760 km/h
Razmah krila    52,4 m
Površina krila    460 m2
Dužina    21 m
Visina    5,2 m
Dolet    10,400 km
Težina zrakoplova    152.600 (71.700 prazan)
Maks. težina uzlijetanja    171.800 kg
Motor    4 motora: General Electric F118-GE-100

-------------------------------------------------------------------------------------

IZVOR: http://hr.wikipedia.org
« Poslednja izmena: 14 Februar 2011, 12:38:38 Igor »
‎-"Umeće mira je u vama. Radite na sebi i na zadatku sa umećem mira.Svako ima duh koji može usavršiti, telo koje se može uvežbati, prigodan put koji treba slediti. Negujte mir u svom životu i primenite to u kontaktu sa svima koje srećete."

Van mreže Igor

 • ENERGIJA U POKRETU
 • Moderator
 • Jet Set ApaFun-a
 • ***
 • Poruke: 5 239
 • Zahvalnica 142
 • Pol: Muškarac
Odg: Slike Aviona............
« Odgovor #3 poslato: 26 Septembar 2008, 00:06:15 »


« Poslednja izmena: 14 Februar 2011, 12:39:40 Igor »
‎-"Umeće mira je u vama. Radite na sebi i na zadatku sa umećem mira.Svako ima duh koji može usavršiti, telo koje se može uvežbati, prigodan put koji treba slediti. Negujte mir u svom životu i primenite to u kontaktu sa svima koje srećete."

Van mreže Igor

 • ENERGIJA U POKRETU
 • Moderator
 • Jet Set ApaFun-a
 • ***
 • Poruke: 5 239
 • Zahvalnica 142
 • Pol: Muškarac
Odg: Slike Aviona............
« Odgovor #4 poslato: 26 Septembar 2008, 00:12:12 »
« Poslednja izmena: 14 Februar 2011, 12:40:12 Igor »
‎-"Umeće mira je u vama. Radite na sebi i na zadatku sa umećem mira.Svako ima duh koji može usavršiti, telo koje se može uvežbati, prigodan put koji treba slediti. Negujte mir u svom životu i primenite to u kontaktu sa svima koje srećete."

Van mreže Igor

 • ENERGIJA U POKRETU
 • Moderator
 • Jet Set ApaFun-a
 • ***
 • Poruke: 5 239
 • Zahvalnica 142
 • Pol: Muškarac
Odg: Slike Aviona............
« Odgovor #5 poslato: 26 Septembar 2008, 00:16:30 »
MIG-21

Mikojan-Gurevič MiG-21 (NATO naziv Fishbed) je lovački avion koji je projektovao konstruktorski biro Mikojan-Gurevič u Sovjetskom Savezu. Po broju proizvedenih primeraka nalazi se na drugom mestu odmah iza američkog transportnog aviona C-130 Herakl (C-130 Hercules) što znači da je najbrojniji lovački avion koji je ikada ušao u operativnu upotrebu.

Prvi prototip sa delta krilima (sa oznakom Je-4 ili E-4) poleteo je 14. juna 1956. dok je uvođenje u operativnu upotrebi započelo 1959. godine.MiG-21 je učestovao u više lokalnih sukoba od kojih je svakako najznačajniji Vijetnamski rat. I pored odličnih karakteristika severno-vijetnamski piloti su se radije opredeljivali za MiG-19 zbog jačeg i pouzdanijeg topovskog naoružanja (3 topa od 30 mm naspram 2 neefikasne rakete K-13 prve generacije). Zahvaljujući delta krilu MiG-21 je bio prvi sovjetski avion koji je mogao da istovremeno obavlja i ulogu lovca i ulogu presretača. MiG-21 je laki lovac koji postiže brzinu od 2 Maha koristeći relativno slab turbomlazni motor i po karakteristikama se može uporediti sa američkim F-104 Starfajter (F-104 Starfighter) i francuskim Daso Miraž III (Dassault Mirage III).

Takođe je u velikom broju korišćen i na Bliskom Istoku u sukobima 1960-70-tih godina od strane ratnih vazduhoplovstava Egipta, Sirije i Iraka, a protiv Izraela. Međutim, sa uvođenjem u naoružanje izraelskog ratnog vazduhoplovstva američkog lovca-bombardera F-15 Orao (F-15 Eagle) krajem sedamdesetih godina, MiG-21 je totalno deklasiran.

Učestvovao je i na početku sukoba u Afganistanu ali je veoma brzo zamenjen novijim avionima MiG-23 i MiG-27.

MiG-21 u naoružanju RV i PVO Jugoslavije

1961. god. doneta je odluka da se u SSSR nabave nadzvučni lovci MiG-21 koji je trebalo da u naoružanju lovačke avijacije RV i PVO Jugoslavije zamene lovce američke proizvodnje F-86E. Nabavka novih aviona predstavljala je značajno povećanje borbene sposobnosti lovačke avijacije Jugoslavije zato što je MiG-21 za razliku od F-86E bio naoružan raketama vazduh-vazduh i mogao je da dejstvuje na visinama većim od 12000 m.

Prvi avioni MiG-21 uvedeni su u naoružanje eskadrila RV i PVO početkom 1962. god. Tokom 1963. god. razmatrana je mogućnost da se avionom MiG-21 (naša oznaka L-12) naoružaju i jedinice lovačko-bombarderske avijacije. Odlučeno je da jedinice lovačko-bombarderske avijacije budu naoružane avionima MiG-21 (L-12) i avionima domaće proizvodnje Jastreb. Očigledno je da Komanda ratnog vazduhoplovstva nije imala kompletnu informaciju o borbenim karakteristikama aviona MiG-21 zato što su tadašnji modeli bili tipični visinski lovci-presretači sa vrlo ograničenim mogućnostima za ofanzivna lovačko-bombarderska dejstva.

U periodu od 1965. do 1970. god. počelo je prenaoružavanje lovačkih pukova novom varijantom aviona MiG-21 (L-14) koja je bila opremljena za noćna dejstva i dejstva u složenim meteo-uslovima.

Programom modernizacije RV i PVO Jugoslavije za period od 1975. do 1985. god. bilo je predviđeno uvođenje u naoružanje lovačke avijacije nove verzije MiG-21bis kao i aviona domaće proizvodnje Orao. Od uvođenja Orla u naoružanje lovačke avijacije se odustalo zbog toga što su postignute performanse bile ispod zahteva za tu vrstu avijacije. Program prenaoružavanja lovačke avijacije je realizovan samo sa 60%. Ipak, uvođenjem aviona MiG-21bis (L-17) u naoružanje lovačke avijacije znatno su poboljšane njene borbene mogućnosti.

Još jedna od prednosti novog aviona MiG-21bis je ta što je on mogao da se vrlo efikasno upotrebi i za dejstva po zemaljskim ciljevima (u ovoj ulozi podvesno naoružanje je bilo sačinjeno od bombi i lansera za nevođene rakete). Mogućnost upotrebe aviona MiG-21bis za dejstva po zemaljskim ciljevima bila je veoma povoljna okolnost s obzirom na to da je lovačko-bombarderska avijacija RV i PVO Jugoslavije bila naoružana domaćim avionima skromnih mogućnosti Galeb i Jastreb. Ovakva situacija nastala je zbog toga što je planirana proizvodnja aviona Orao i G-4 Super Galeb u potpunosti izostala.

Po prijemu poslednje grupe lovaca MiG-21bis (L-17) 1983. godine formirana je u sklopu lovačke avijacije školska eskadrila koja je u slučaju rata ulazila u sastav operativnih jedinica.

Prema podacima iz knjige „Savremeni avioni i helikopteri“ autora Jelka Kacina, Jugoslovensko ratno vazduhoplovstvo je 1986. u naoružanju imalo 130 aviona MiG-21 u četiri varijante i 20 dvoseda za obuku pilota. Zbog smanjenja broja borbenih aviona koje je SR Jugoslavija morala da sprovede posle potpisivanja Dejtonskog sporazuma 1995. god. kao i bombardovanja SR Jugoslavije od strane NATO avijacije 1999. god. ne može se sa sigurnošću tvrditi koliko se vazduhoplova ovog tipa još uvek nalazi u naoružanju RV i PVO Srbije i Crne Gore. Međutim, ono što je opšte poznata činjenica je da se avion MiG-21bis nalazi na granici resursa i da je potrebna ili hitna modernizacija preostalih aviona ili nabavka novih borbenih vazduhoplova. Trenutno u svetu postoje dva programa modernizacije aviona MiG-21 koje nude izraelske i ruske firme koji, pored ostalog, obuhvataju i opremanje aviona novim radarom i savremenim raketama vazduh-vazduh.

Verzije


    * Je-2 (NATO oznaka: „Faceplate“): Prototip sa strela-krilom.
    * Je-4 : Prvi prototip sa delta-krilom.
    * Je-5 (NATO oznaka: „Fishbed“): Prototip za ispitivanje delta-krila.
    * Je-6: Tri aviona za testiranje pre početka proizvodnje.
    * MiG-21: Prva serija lovaca.
    * MiG-21F (NATO oznaka: „Fishbed-B“): Lovac, jednosed za dnevne letove (izrađeno 40 aviona). Mogao je poneti 2.260 l goriva u šest integriranih spremnika. Avion je pokretao turbo-mlazni motor sa 5.740 kgf potiska. Naoružan je bio sa dva topa od 30 mm i mogao je poneti dve bombe do 500 kg.
    * Je-50: Prototip sa strela-krilima.
    * Je-66: Jednosed izrađen za postizanje svetskog rekorda u brzini.
    * Je-66A: Avion izrađen za postizanje visinskog rekorda.
    * Je-66B:
    * Je-76:
    * Je-150: Prototip presretača, prva osnova MiG-21.
    * Je-152 (NATO oznaka: „Flipper“): Veći od MiG-21, postigao tri svetska rekorda.
    * MiG-21F-13 (NATO oznaka: „Fishbed-C“): Jednosed kratkog doleta predviđen za letove po danu. Prva je masovno proizvedena verzija. Avion je pokretao turbo-mlazni motor. Naoružan je bio sa dve rakete vazduh-vazduh i jednim topom od 30 mm.
    * MiG-21FL: Verzija za izvoz. Izrađivan je i u Indiji kao „Type 77“.
    * MiG-21I (NATO oznaka: „Analog“): Ispitni model za dizajn krila planiran za ugradnju na nadzvučni Tupoljev Tu-144 .
    * MiG-21SPS: istočno-nemačka verzija.
    * MiG-21P (NATO oznaka: „Fishbed-D“): Lovac, presretač sa jednim sedištem.
    * MiG-21PF (NATO oznaka: „Fishbed-D“): Lovac, jednosed, opremljen sa RP21 Sapfir radarom. MiG-21PF je druga proizvodna verzija.
    * MiG-21PF (SPS) (NATO oznaka: „Fishbed-E“)
    * MiG-21PFM (NATO oznaka: „Fishbed-F“): Jednosed sa novijim radarskim sistemom i jačim motorom.
    * MiG-21PFS (NATO oznaka: „Fishbed-F“): Jednosed sa novijim radarskim sistemom i jačim motorom.
    * MiG-21 (NATO oznaka: „Fishbed-G“): Probni avion koji je trebao vrlo kratku uzletno sletnu stazu.
    * MiG-21R (NATO oznaka: „Fishbed-H“): Avion jednosed namenjen za taktičko izviđanje, modifikovan na osnovi MiG-21PFM.
    * MiG-21RF (NATO oznaka: „Fishbed-J“): Avion jednosed namenjen za taktičko izviđanje, modifikovan na osnovi MiG-21MF.
    * MiG-21S (NATO oznaka: „Fishbed-J“): Lovac i presretač, jednosed sa spoljnim spremnikom za top, za indijsko ratno vazduhoplovstvo.
    * MiG-21SM: Borbeni presretač, jednosed sa Tumanskiй R-13 turbo-mlaznim motorom.
    * MiG-21PFV: Verzija koja ima viši plafon leta.
    * MiG-21M: Izvozna verzija sa Tumanskiй R-13 turbo-mlaznim motorom izrađivan u Indiji pod licencom.

МиГ-21МФ
MiG-21MF

    * MiG-21MF: Izvozna verzija sa Tumanskiй R-13 turbo-mlaznim motorom.
    * MiG-21MF (NATO oznaka: „Fishbed-J“): Lovac, jednosed, opremljen sa RP-22 radarom, pokretan Tumanskiй R-13-300 turbo-mlaznim motorom.
    * MiG-21MF-R: Nakon što je 1995. bugarsko ratno vazduhoplovstvo povuklo MiG-21R iz upotrebe, grupa inženjera prenamenila je avion ugradivši dodatni spoljni kontejner sa opremom za izviđanje.
    * MiG-21SMT (NATO oznaka: „Fishbed-K“): višenamenska lovačka verzija, pokretan sa Tumanskiй R-13 turbo-mlaznim motorom i povećanim kapacitetom goriva.
    * MiG-21bis (NATO oznaka: „Fishbed-L“): Višenamenska lovačka verzija, jednosed, sposoban i za napade na ciljeve po zemlji. Završna je verzija u proizvodnji. Avion pokreće Tumanskiй R-25-300 turbo-mlazni motor. U spremnike za gorivo stane 2880 l goriva. Pomoću naknadnog izgaranja motori mogu povećati snagu od 7100 kgf na 9900 kgf u trajanju do tri minute. Ubrzanje od 600 km/h na 1.100 km/h postiže za 18 sekundi. Brzina penjanja mu je 225 m/s.
    * MiG-21bis (NATO oznaka: „Fishbed-N“): Višenamenska lovačka verzija, jednosed, sposoban i za napade na ciljeve po zemlji.
    * MiG-21U (NATO oznaka: „Mongol-A“): Avion za obuku sa dva sedišta, jedan iza drugog.
    * MiG-21US (NATO oznaka: „Mongol-B“): Avion za obuku sa dva sedišta.
    * MiG-21UT: Avion za obuku sa dva sedišta.
    * MiG-21UM (NATO oznaka: „Mongol-B“): Avion za obuku sa dva sedišta, izrađen na osnovi MiG-21MF.
    * MiG-21-93 Bison: Poboljšana verzija namenjena vazduhoplovnim snagama Indije.
    * MiG-21 Lancer: Poboljšana verzija za rumunsko ratno vazduhoplovstvo. Modifikaciju su napravili „Elbit of Israel“ i „Aerostar of Romania“.
    * MiG-21MFN: Poboljšana verzija namenjena češkom ratnom vazduhoplovstvu (navigacijska oprema i komunikacijski sustav prilagođen NATO standardima)
    * MiG-21-2000: Avion jednosed „za 21. vek“ izrađen za izvoz.

Opis

Namena    Laki lovac presretač
Posada    1
Prvi let    14. jun 1956.
Ušao u upotrebu    1959.
Proizvođać    MiG MAPO, Rusija
Dimenzije
Dužina    15.76 m    51 ft 8 in
Razmah krila    7.15 m    23 ft 5 in
Visina    4.12 m    13 ft 6 in
Površina krila    m²    ft²
Mase
Prazan    5350 kg    11,800 lb
Opterećen    kg    lb
Maksimalna poletna    9660 kg    21,300 lb
Pogonska grupa
Motor    Jedan Tumanskiй R-25-300 turbomlazni
Potisak    7,100 kgf
70 kN    15,700 lbf
Performanse
Maksimalna brzina    2230 km/h    1385 mph
Borbeni radijus    450-500 km    280-310 mi
Dolet    km    mi
Plafon leta    19,000 m    62,300 ft
Brzina uzdizanja    120 m/s    23,600 ft/min
Opterećenje krila    kg/m²    lb/ft²
Potisak/Masa    
Oprema
Instrumenti    
Radar    
Naoružanje
Streljačko    dvocevni top kalibra 23 mm GŠ-23 ili jednocevni top kalibra 30 mm NR-30
Ostalo    2000 kg (4400 lb) podvesnog naoružanja na četiri nosača ispod krila

-------------------------------------------------------------------------------------

IZVOR: http://sr.wikipedia.org
« Poslednja izmena: 14 Februar 2011, 12:49:56 Igor »
‎-"Umeće mira je u vama. Radite na sebi i na zadatku sa umećem mira.Svako ima duh koji može usavršiti, telo koje se može uvežbati, prigodan put koji treba slediti. Negujte mir u svom životu i primenite to u kontaktu sa svima koje srećete."

Van mreže Igor

 • ENERGIJA U POKRETU
 • Moderator
 • Jet Set ApaFun-a
 • ***
 • Poruke: 5 239
 • Zahvalnica 142
 • Pol: Muškarac
Odg: Slike Aviona............
« Odgovor #6 poslato: 26 Septembar 2008, 00:20:16 »
« Poslednja izmena: 19 Februar 2011, 15:20:55 Igor »
‎-"Umeće mira je u vama. Radite na sebi i na zadatku sa umećem mira.Svako ima duh koji može usavršiti, telo koje se može uvežbati, prigodan put koji treba slediti. Negujte mir u svom životu i primenite to u kontaktu sa svima koje srećete."

Van mreže Igor

 • ENERGIJA U POKRETU
 • Moderator
 • Jet Set ApaFun-a
 • ***
 • Poruke: 5 239
 • Zahvalnica 142
 • Pol: Muškarac
Odg: Slike Aviona............
« Odgovor #7 poslato: 29 Septembar 2008, 19:22:31 »
F-22 RAPTOR

F-22 Raptor je borbeni avion pete generacije i jedini avion pete generacije koji je u upotrebi. Osnovna namjena mu je postizanje vazdušne nadmoći i obaranje neprijateljskih lovaca, ali može i da nosi širok arsenal oružja za napad na zemaljske ciljeve.

U razvoju se nalazi gotovo 20 godina. Sposoban je da leti na izuzetno velikim visinama i velikim brzinama. Koristi i najmoderniju stelt tehnologiju koja ga čini nevidljivim na radaru.Nekoliko država poput, Japana, Australije, Izraela pokazalo je želju za kupovinom raptora, ali je američki kongres stavio zabranu na prodaju raptora čak i pouzdanim američkim saveznicima.

Ideja

Ideja za realizaciju projekta aviona F-22 ( prvobitno označenog kao ATF (engl. Advanced Tactical Fighter ) je nastala još daleke 1981. godine. To je bilo vreme velike zategnutosti među supersilama, veoma izražene trke u naoružanju i vreme kada su sve usavršeniji sistemi PVO, kao i novi projekti sovjetskih lovaca MiG-29 i Su-27 i njihovih modernizovanih verzija ozbiljno pretili da ugroze superiornost američkih i zapadnoevropskih lovačkih aviona.

Ratna vazduhoplovstva zapadnoevropskih zemalja su u tom periodu, osim francuskih aviona Miraž, posedovala uglavnom avione američkog porekla: F-104, F-4 i F-5, koji nisu bili u stanju da se efikasno suprotstave novim sovjetskim avionima-lovcima. Takav razvoj događaja je prinudio evropske avioproizvođače da brzo reaguju i da pristupe izgradnji lovaca nove, četvrte generacije: Rafale i EF 2000, čiji su tehnološki demonstratori prikazani već na izložbi u Farnborou 1986. godine.

Američko ratno vazduhoplovstvo (engl. USAF ) je u odnosu na evropljane bilo u povoljnijoj situaciji, jer je u to vreme tek uvelo u naoružanje savremene lovačke avione F-15, tako da nije imalo potrebu da odmah odgovori na izazov Sovjeta. Međutim, američki vojni analitičari su bili svesni činjenice, da se u bliskoj budućnosti takav korak mora preduzeti.

Zahtevi

U skladu sa takvim razmatranjima trebalo je definisati zahteve za izgradnju borbenog aviona koji će odgovoriti izazovima i pretnjama sa kraja devedesetih godina 20. i početka novog veka. Taj posao nije bio nimalo lak za analitičare i projektante, jer je bilo neophodno sagledati borbenu situaciju petnaest do dvadeset godina unapred.

Na bazi analitičko-stručnih razmatranja američko vazduhoplovstvo je pristupilo izradi taktičko-tehničkih zahteva za izradu novog taktičkog lovca ATF, koji bi trebalo da početkom narednog veka u naoružanju zameni postojeće lovce F-15. Utvrđeno je, da avion ATF mora da poseduje:

    * vrlo visok nivo stelt karakteristika ( smanjeni radarski, vizuelni, toplotni i akustički odraz )
    * sposobnost superkrstarenja ( let nadzvučnom brzinom bez uključenja dodatnog sagorevanja )
    * dobre manevarske sposobnosti ( u subsoničnom i supersoničnom režimu )
    * veliki dolet i nosivost ubojnih sredstava makar na nivou lovca F-15.

Odabir projekta


U konkurenciji za realizaciju programa ATF su bila uključena dva tima: Lokid-Boing-Dženeral dajnamiks ( čiji je projekat dobio naziv F-22 ) i tim koji su sačinjavali predstavnici firmi Nortrop i Mekdonel Daglas ( projekat F-23 ). Oba tima su u toku 1985. godine dobila finansijska sredstva za izgradnju po dva tehnološka demonstraciona aviona: YF-22 i YF-23. Paralelna letna ispitivanja su obavljena krajem 1990. godine.

Početkom 1991. je doneta odluka, da se kao pobednički tim odabere projekat F-22 konzorcijuma Lokid-Boing-Dženeral Dajnamiks.

Aerodinamičke i stelt karakteristike


Aerodinamika


Aerodinamički koncept aviona F-22 je klasičan i zasniva se na uobičajenoj kombinaciji krila i repnih površina. Zahtevane visoke manevarske sposobnosti aviona su postignute zahvaljujući uspešnoj integraciji efikasne aerodinamičke konfiguracije i snažne pogonske grupe. Aerodinamičku konfiguraciju aviona F-22 sačinjava: trapezno krilo, oblika dijamant, velike strele napadne ivice sa malim specifičnim opterećenjem krila (G/S).

Krilo je projektovano za let na nadzvučnim brzinama, a u kombinaciji sa pogonskom grupom se dobijaju izvanredne vrednosti odnosa potisak/masa (T/m). Visok odnos potiska i mase aviona F-22 u nadzvučnom režimu leta je znatno bolji u odnosu na većinu savremenih borbenih aviona ( 25-30% veći u odnosu na evropski lovac EF 2000 ) i omogućuje avionu postizanje brzine M=1,5 bez upotrebe dopunskog sagorevanja. Zahvaljujući takvim mogućnostima avion ima sposobnost postizanja velikog doleta uz manju potrošnju goriva. Avion F-22 je prvi supersonični borbeni avion sa superkrstarećim karakteristikama. Visokoj agilnosti aviona doprinose efikasne upravljačke površine i mogućnost vektorisanja sile potiska.

Stelt karakteristike


Nosni deo trupa aviona F-22 je konusnog oblika, a od zone uvodnika vazduha prelazi ( po preseku ) u izduženu elipsu. Prilično pljosnata forma trupa se objašnjava potrebom za ostvarivanjem dopunskog uzgona. Gornjaka uvodnika vazduha je postavljena pod uglom i takođe ima funckiju dopunske uzgonske površine za upravljanje u propinjanju. Ivica uvodnika nije pokretna, tako da lovac F-22 dostiže maksimalnu brzinu reda M=2. Trup aviona se završava posebno profilisanim dvodimenzionalnim mlaznicima, pravougaonog poprečnog preseka.

Ovakva aerodinamička konfiguracija aviona F-22 je realizovana i iz zahteva za visokim stelt karakteristikama, koje su inače u suprotnosti sa zahtevima za visokom manevribilnošću aviona.

Dobre stelt karakteristike su postignute izborom pogodnih spoljašnjih uglova uzgonskih površina:

    * napadne i izlazne ivice krila i repnih površina
    * blagi prelasci krilo-trup i trup-rep površine
    * zatim posebno profilisanim kanalom uvodnika vazduha
    * optimizovanim oblikom kabine i dr.

Ova i druga konstrukciona rešenja su učinila, da avion F-22 ima znatno manji radarski odraz u poređenju sa drugim avionima iste namene. Smeštaj naoružanja i goriva u unutrašnjosti F-22, ne samo što smanjuje supersonični otpor i poboljšava karakteristike u krstarenju, već takođe doprinosi smanjenju radarske refleksne površine.

Veliki doprinos stelt karakteristikama pruža sposobnost aviona da leti nadzučnim brzinama bez upotrebe dopunskog sagorevanja. Dopunsko sagorevanje predstavlja najveći toplotni izvor na svim avionima, pa tako i na avionu F-22. Usne uvodnika su profilisane pod uglom i oblikovane tako, da potpuno zaklanjaju radarsku liniju do čela kompresora, koji je, inače, velika radarska refleksna površina. U cilju smanjenja uočljivosti F-22 primenjena je i posebna tehnologija bojenja sa novim apsorpcionim bojama.

Avionika

Pilotska kabina F-22 je zamišljena kao radno mesto, na kojem visokointegrisani sistem avionike umnogome rasterećuje pilota tokom leta i omogućuje daleko veći učinak sprege čovek-letelica. Pri tome je posebna pažnja posvećena postizanju niske uočljivosti sistema, kao i postizanju prevlasti u vazduhu. Integrisana avionika na F-22 funkcioniše preko senzora, čija su ograničenja definisana fizičkim ograničenjima samog pilota. Pomenuti sistem ima mogućnost, da i bez intervencije pilota samostalno procenjuje taktičku situaciju i predlaže donošenje odluke o upotrebi oružja. Sistem je zasnovan na konceptu globalnog ekspertskog odlučivanja. Da bi ovaj koncept zaživeo bilo je potrebno da se integriše:

    * ono šta pilot oseća i vidi tokom leta
    * različiti sistemi avionike
    * pilot i sistemi na letelici

Sistem avionike omogućuje pilotu detekciju, identifikaciju i dejstvo po ciljevima izvan zone vizuelnog domena. Prostor oko aviona F-22 je sa stanovišta akvizicije podataka podeljen na uticajne zone. Svakom cilju u zoni oko F-22 navigacijsko-nišanski sistem (NNS) dodeljuje određenu simbologiju i prioritete. Ciljevi najvišeg prioriteta se pilotu prikazuju na listi ciljeva i on ima opciju da prihvati ili izmeni postojeću listu. U slučaju saglasnosti pilota, sistem sam određuje početne uslove i vreme kada treba lansirati određeno sredstvo. Ovakav sistem može da dejstvuje i izvan zone vizuelnog domena. Sistem avionike je takođe integrisan u sistem JIAVG (engl. Joint Integrated Avionics Working Group ).

Integrisani NNS takođe omogućuje obradu podataka u realnom vremenu, prepoznavanje i identifikaciju letelica i prikazivanje kompletne situacije za vreme trajanja borbe u vazduhu. Tokom rada u ovom modu pomenuti sistem bitno redukuje emisiju sopstvenog zračenja (aktivan rad radara) i smanjuje mogućnost otkrivanja i praćenja od strane protivničkih letelica. NNS se sastoji od tri podsistema:

    * višemodni radar APG-77, koji raspolaže sa oko 2.000 primopredajnih elemenata
    * sistem za vođenje elektronskog rata EV (engl. EW - Electronic Warfare }, koji uključuje prijemnik radarskog ozračavanja i detektor lansiranih projektila
    * komunikacijsko/navigacijski/identifikacioni sistem (engl. CNI- Communication Navigation and Identification }, koji uključuje magistralu podatak leta (engl. IFDL-Intra flight Data Link }, sistem prenosa podataka o taktičkoj situaciji (engl. JTIDS - Joint Tactical Information Distribution System } i MkXII detektor svoj-tuđ

Naoružanje

Osnovna konfiguracija predviđa nošenje dva projektila vazduh-vazduh kratkog dometa

    * AIM-9

i četiri projektila vazduh-vazduh srednjeg dometa

    * AIM-120A ( tipa lansiraj i zaboravi )

Međutim, moguće su i druge kombinacije naoružanja. Tako je umesto četiri projektila AIM-120A u komprimovanom stanju moguće smestiti šest projektila AIM-120°C koji su po dimenzijama nešto manji od standardnih AIM-120A, ili umesto jednog AIM-120A smestiti dva AIM-9 kratkog dometa.

Za vođenje ekstremno bliske manevarske borbe, F-22 poseduje top M61A2, kalibra 20 mm sa 480 granata, koji se nalazi na desnoj strani aviona, iznad desnog uvodnika.

Planovi


Prvobitno je bilo planirano, da se izgradi 648 aviona za potrebe američkog ratnog vaѕduhoplovstva, a u početnoj fazi je i ratna mornarica SAD bila zainteresovana za 550 aviona tog tipa. Međutim, mornarica je vrlo brzo odustala ( pokušavajući da realizuje sopstveni projekt A-12 ), dok je američko vazduhoplovstvo zbog redukcije vojnih izdataka moralo da smanji prvobitnu porudžbinu najpre na 438, a u toku 1997. godine na 339 aviona, cifra je i dalje padala i zaustavila se na 187 aviona F-22 Raptor. Predstavnici firme Lokid se nadaju, da će se smanjenje porudžbina od strane Američkog ratnog vaѕduhoplovstva nadomestiti prodajom inostranim kupcima, ali trenutno postoji ѕabrana americkog kongresa ѕa iѕvoz. Ceremonija prvog javnog prikazivanja F-22 protekla uz dosta kritičkih stavova vezanih za troškove realizacije čitavog projekta. Prema proceni odeljenja za analizu troškova pri američkom ministarstvu za odbranu ukupni izdaci programa F-22 će iznositi oko 62 milijarde dolara, što je za 16 milijardi više od procene koju je dalo vazduhoplovstvo.

Sa druge strane predstavnici američkog Kongresa i RV smatraju, da veoma složeni zahtevi postavljeni za avion F-22 ( postizanje vazdušne premoći nad protivničkom teritorijom ) moraju da se odraze kroz visoku cenu čitavog projekta. Načelnik štaba američkog RV, general Ronald Foglmen je prilikom prve javne promocije aviona F-22 izjavio: “Postizanje vazdušne premoći nije Americi bogomdano, ona se mora obezbediti superiornom borbenom letelicom, a to košta“.

Specifikacije

Generalne karakteristike

    * Posada: 1 član
    * Dužina: 18.90 m ( 62 ft 1 in )
    * Razmah krila: 13.56 m ( 44 ft 6 in )
    * Visina: 5.08 m ( 16 ft 8 in )
    * Površina krila: 78.04 m² ( 840 ft² )
    * Težina prazne letilice: 14,365 kg ( 31,670 lb )
    * Težina napunjene letilice: 25,107 kg ( 55,352 lb )
    * Maksimalna poletna težina: 36,288 kg ( 80,000 lb )
    * Pogonska grupa: 2× Part & Vitni F-119-PV-100 (engl. Pratt & Whitney F119-PW-100 ) turbofen motora, 156+ kN ( 35,000+ lb ) potiska svaki

Performanse

    * Maksimalna brzina:
    * Na maksimalnoj visini: Mach 2+ ( 2,132+ km/h, 1,325+ mph )
    * Pri superkstarenju: Mach 1.72 ( 1,825 km/h, 1,140 mph )

    * Dolet: 2,960 km ( 1,840 mile, 1,600 nmi ) sa 2 spoljna rezervoara
    * Borbeni radijus: 759 km ( 471 mile, 410 nmi )
    * Maksimalni dolet: 3,219 km ( 2,000 mile, 1,738 nmi )
    * Opterećenje krila: 322 kg/m² ( 66 lb/ft² )
    * Potisak/Težina: 1.26
    * Maksimalne G-sile: -3.5/+9.5 g

Naoružanje

    * Top: 1× 20 mm (0.787 in) M61A2 Vulkan getlin top (engl. M61A2 Vulcan gatling gun) sa 480 granata

    * Vazduh-Vazduh:
    * 6× AIM-120 AMRAAM
    * 2× AIM-9 Sajdvinder (engl. AIM-9 Sidewinder )

    * Vazduh-Zemlja:
    * 2× 450 kg ( 1,000 lb ) JDAM ili
    * 2× Wind Corrected Munitions Dispensers ili
    * 8× 110 kg ( 250 lb ) GBU-39
« Poslednja izmena: 19 Februar 2011, 14:01:22 Igor »
‎-"Umeće mira je u vama. Radite na sebi i na zadatku sa umećem mira.Svako ima duh koji može usavršiti, telo koje se može uvežbati, prigodan put koji treba slediti. Negujte mir u svom životu i primenite to u kontaktu sa svima koje srećete."

Van mreže Igor

 • ENERGIJA U POKRETU
 • Moderator
 • Jet Set ApaFun-a
 • ***
 • Poruke: 5 239
 • Zahvalnica 142
 • Pol: Muškarac
Odg: Slike Aviona............
« Odgovor #8 poslato: 29 Septembar 2008, 19:24:39 »


KOBRA
« Poslednja izmena: 05 Oktobar 2008, 14:19:52 Igor »
‎-"Umeće mira je u vama. Radite na sebi i na zadatku sa umećem mira.Svako ima duh koji može usavršiti, telo koje se može uvežbati, prigodan put koji treba slediti. Negujte mir u svom životu i primenite to u kontaktu sa svima koje srećete."

Van mreže K I K I

 • [≡Я∆P†ØЯ≡]
 • Svedok stvaranja istorije
 • *******
 • Poruke: 2 406
 • Zahvalnica 85
 • Pol: Muškarac
 • Be Original
Odg: Slike Aviona............
« Odgovor #9 poslato: 01 Oktobar 2008, 16:45:56 »


Van mreže K I K I

 • [≡Я∆P†ØЯ≡]
 • Svedok stvaranja istorije
 • *******
 • Poruke: 2 406
 • Zahvalnica 85
 • Pol: Muškarac
 • Be Original
Odg: Slike Aviona............
« Odgovor #10 poslato: 01 Oktobar 2008, 16:49:27 »


Van mreže K I K I

 • [≡Я∆P†ØЯ≡]
 • Svedok stvaranja istorije
 • *******
 • Poruke: 2 406
 • Zahvalnica 85
 • Pol: Muškarac
 • Be Original
Odg: Slike Aviona............
« Odgovor #11 poslato: 01 Oktobar 2008, 16:52:23 »


Van mreže K I K I

 • [≡Я∆P†ØЯ≡]
 • Svedok stvaranja istorije
 • *******
 • Poruke: 2 406
 • Zahvalnica 85
 • Pol: Muškarac
 • Be Original
Odg: Slike Aviona............
« Odgovor #12 poslato: 01 Oktobar 2008, 16:55:54 »


Van mreže K I K I

 • [≡Я∆P†ØЯ≡]
 • Svedok stvaranja istorije
 • *******
 • Poruke: 2 406
 • Zahvalnica 85
 • Pol: Muškarac
 • Be Original
Odg: Slike Aviona............
« Odgovor #13 poslato: 01 Oktobar 2008, 16:59:48 »


Van mreže K I K I

 • [≡Я∆P†ØЯ≡]
 • Svedok stvaranja istorije
 • *******
 • Poruke: 2 406
 • Zahvalnica 85
 • Pol: Muškarac
 • Be Original
Odg: Slike Aviona............
« Odgovor #14 poslato: 01 Oktobar 2008, 17:01:51 »
Van mreže Igor

 • ENERGIJA U POKRETU
 • Moderator
 • Jet Set ApaFun-a
 • ***
 • Poruke: 5 239
 • Zahvalnica 142
 • Pol: Muškarac
Odg: Slike Aviona............
« Odgovor #15 poslato: 01 Oktobar 2008, 23:24:53 »


‎-"Umeće mira je u vama. Radite na sebi i na zadatku sa umećem mira.Svako ima duh koji može usavršiti, telo koje se može uvežbati, prigodan put koji treba slediti. Negujte mir u svom životu i primenite to u kontaktu sa svima koje srećete."

Van mreže Igor

 • ENERGIJA U POKRETU
 • Moderator
 • Jet Set ApaFun-a
 • ***
 • Poruke: 5 239
 • Zahvalnica 142
 • Pol: Muškarac
Odg: Slike Aviona............
« Odgovor #16 poslato: 01 Oktobar 2008, 23:30:59 »

« Poslednja izmena: 07 Jul 2009, 13:59:37 Igor »
‎-"Umeće mira je u vama. Radite na sebi i na zadatku sa umećem mira.Svako ima duh koji može usavršiti, telo koje se može uvežbati, prigodan put koji treba slediti. Negujte mir u svom životu i primenite to u kontaktu sa svima koje srećete."

Van mreže Igor

 • ENERGIJA U POKRETU
 • Moderator
 • Jet Set ApaFun-a
 • ***
 • Poruke: 5 239
 • Zahvalnica 142
 • Pol: Muškarac
Odg: Slike Aviona............
« Odgovor #17 poslato: 15 Novembar 2008, 00:31:29 »
« Poslednja izmena: 19 Februar 2011, 14:49:03 Igor »
‎-"Umeće mira je u vama. Radite na sebi i na zadatku sa umećem mira.Svako ima duh koji može usavršiti, telo koje se može uvežbati, prigodan put koji treba slediti. Negujte mir u svom životu i primenite to u kontaktu sa svima koje srećete."

Van mreže Igor

 • ENERGIJA U POKRETU
 • Moderator
 • Jet Set ApaFun-a
 • ***
 • Poruke: 5 239
 • Zahvalnica 142
 • Pol: Muškarac
Odg: Slike Aviona............
« Odgovor #18 poslato: 22 Novembar 2008, 20:13:32 »
Boing 777

Boing 777 (engl. Boeing 777) je familija širokotrupnih putničkih aviona velikog kapaciteta i doleta. Avioni ove familije primaju između 305 i 550 putnika i imaju dolet preko 16000 km. Namenjeni su prvenstveno kao zamena za stare 747 i delimično DC-10 i L-1011 i kao konkurencija A330, A340 i MD-11. Prvi prototip serije 200 je poleteo 12. juna 1994. a u saobraćaj je ušao u maju 1995. godine u kompaniji Junajted Erlajnz (777-200).Interesantno je da je 777 bila prva familija aviona koja je od početka projektovana isključivo na računarima. Ni jedan jedini paprini crtež nije napravljen. Takođe, prvi put su u razvoju aviona kao savetnici direktno učestvovale avio-kompanije i sami putnici.

Postoji 5 verzija: 200, 200ER, 200LR, 300 i 300ER dok je u razvoju teretna verzija koja nosi oznaku 777F.

777-200LR je putnički avion sa najvećim doletom na svetu od 17446 km dok je 777-300ER najveći dvomotorni avion na svetu pa samim time ima i najjače motore ikada napravljene, Dženeral Ilektrik GE90-115B koji imaju potisak od čak 569 kN a prečnik im je veći od prečnika trupa Boinga 737.

Boinzi 777 su se pokazali kao izuzetno bezbedni i pouzdani avioni. Za preko 10 godina koliko su u službi i 500 proizvedenih primeraka ni jedan jedini nije imao fatalan incident.

---------------------------------------------------------------

IZVOR: http://sr.wikipedia.org
« Poslednja izmena: 19 Februar 2011, 14:32:47 Igor »
‎-"Umeće mira je u vama. Radite na sebi i na zadatku sa umećem mira.Svako ima duh koji može usavršiti, telo koje se može uvežbati, prigodan put koji treba slediti. Negujte mir u svom životu i primenite to u kontaktu sa svima koje srećete."

Van mreže Igor

 • ENERGIJA U POKRETU
 • Moderator
 • Jet Set ApaFun-a
 • ***
 • Poruke: 5 239
 • Zahvalnica 142
 • Pol: Muškarac
Odg: Slike Aviona............
« Odgovor #19 poslato: 22 Novembar 2008, 20:21:02 »
F-35 Munja II

Lokid Martin F-35 Munja II je višenamenski jednomotorni avion namenjen za blisku vazdušnu borbu i podršku, kao i za napade na zemaljske ciljeve. F-35 proizašao je iz X-35 koncepta koji je razvijen unutar Džoint Strajk Fajter programa(engl. Joint Strike Fighter ) . Njegov razvoj finansiraju prvenstveno Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno kraljevstvo, kao i još neke za program zainteresovane vlade.


Razvoj


Avion je dizajniran i izrađen pod vodstvom Lokid Martina zajedno sa Northrop Grumanom i BAE sistemom, kao glavnim partnerima u projektu. Probni avion je imao prvi let 2000 godine[5], dok je model predviđen za proizvodnju prvi put poleteo 15 decembra 2006 godine [6].

Američke vazdušne snage planiraju da uvedu u upotrebu 1.763 aviona i tako potpuno zamene flotu F-16. JSF (engl. Joint Strike Fighter ) program nastao je kako bi se postepeno zamijenili postojeći avioni raznih namjena i istovremeno se smanjili troškovi razvoja, troškovi proizvodenje i troškovi korišćenja. To će biti postignuto izradom tri izvedbe aviona, koji će dijeliti 80 procenata djelova, a to su:

    * F-35A, izvedba kojoj je potrebna sletna i uzletna staza kao i kod konvencionalnih aviona
    * F-35B, izvedba kojoj je za uzlijetanje potrebna vrlo kratka uzletna staza, a avion može sletati vertikalno
    * F-35C, izvedba namijenjena za korišćenje na nosačima aviona

Sva tri modela posjeduju stelt karakteristike ( teško se uočavaju na radaru ). Stelt karakteristike se umnogom narišavaju kačenjem oružja na spoljnim nosačima, koji daju dobru refleksiju radarima. 2004 godine počela je proizvodnja 22 nova prototipa, dok su od 2006 godine krenuli prvi probni letovi. U međuvremenu je testiran mlazni motor Part i Vitni F135 13(engl. Pratt & Whitney F135 ), sa podrškom Ruske firme Jakolev ( jak-141 ). Ugovor za proizvodnju alternativnog motora F-136 kog bi proivodio RolsRojs zajedno sa Dženeral Elektrik-om prekinut je od strane SAD. F-35 će zamijeniti kao višenamjenski lovac modele aviona F-16, F/A-18 Hornet, A-10, F-111 i AV-8B Harier, a i F-35 će zatvoriti veliki tehnološki jaz između F-22 Raptor i F/A-18 Super Hornet.

Razvojni model X-35

Napravljena su dva prototipa X-35A i X-35C, koji su kasnije preuređeni u X-35C

X-35A

X-35A je bazna verzija koja poleće i sleće na klasičan način, horzontalno ( CTOL (engl. Conventional TakeOff and Landing (CTOL) ). Prvi let obaljen je 24. oktobra 2000. godine u Palemdelu u Kaliforniji SAD. Nakon što je X-35A završio sa testovima prešlo se na X-35B.

X-35B


X-35B je avion koji moze vertikalno polijetati i slijetati ( STOL (engl. Short-TakeOff and Vertical-Landing (STOVL) ) ). Mogućnost lebdenja je ostvarena upotrebom takozvanog Liftfana, odnosno turbine koja se nalazi iza pilotske kabine i može se rotirati 90 stepeni prema dole. Prvo lebdenje je ostvareno 22. februara 2001. u Palmdelu. Prvi prelaz sa horizontalnog leta na vertikalno sletanje obavljen je 3. jula 2001. na edvards vojnoj bazi ( SAD ). Prvi prelaz sa horizontalnog leta na vertikalno sletanje desio se 16. jula 2001.
F-35C

X-35C


X-35C je izvedba koja će se koristiti na nosačima aviona. Najveće razlike u odnosu na druge izvedbe ogledaju se u:

    * povećanoj površini krila
    * pojačanim točkovima
    * repnoj kuci ( kojom se avion zaustavlja prilikom sletanja )

Prvi let je obavljen 16. demcembra 2000. godine u Palmdelu. Od 3. januara 2001. do 10. marta iste godine izvršeno je 250 testova sletanja letilice na nosač aviona. Sve tri izvedbe imaju sposobnost letenja nadzvučnim brzinama.

Avionika


Elektronski sistemi u F-35 su tako napravljeni da maksimalno olakšavaju rad pilotu, kako bi se on mogao skoncentrisati samo na borbenu taktiku, a ne na upravljanje drugim sistemima. Ovo olakšanje se postiže kroz takozvanu senzor fuziju, gdje jedan centralni računar obrađuje podatke sa svih senzora i prikazuje ih kao jednu preglednu sliku, time je pilotu omogućeno da samo jednim pogledom ima uvid u čitavu situaciju. Slika se pilotu prikazuje na jednom velikom ekranu sojetljivom na dodir, kao i u viziru kacige. Takođe je ugrađeno i glasovno komandovanje sistemom.

Radar

U F-35 se ugrađuje radar AN/APG-81 koji je razvila firma Northrop Gruman. Radar raspolaže sa tehnologijom i mogućnostima koje su slične radaru AN/APG-77 koji se nalazi u F-22 Raptor-u. Radar raspolaze sa velikim brojem modova rada, pogotovo u vazduh-zemlja modu.
sistem za optičko-elektronsko nišanjenje ispod nosnog dijela F-35

Optičko elektronsko nišanjenje

EOTS (engl. Electro-Optical Targeting System ) je sistem za optičko-elektronsko nišanjenje, kog je razvila kompanija Lokid Martin. Sistem je zasnovan na Snajper HL-Pod-u koji je razvijen za F-16. Sistem raspolaze sa jednim laserom za domet i ciljanje, jednom kamerom i jednom FLIR senzorom. EOTS se može upotrebljavati kao vazduh-zemlja i kao vazduh-vazduh senzor.

Infracrveno navođenje

DAS (engl. Distributed Aperture System ) se sastoji od 6-IR kamera, koje su tako raspoređene da kontrolišu čitav vazdušni prostor. Ovaj sistem ima ulogu alarma od nadolazećih raketa i pomaže kod ciljanja vazduh-vazduh raketama, sem tog sistem može kontrolisati upotrebu odbrambenih sredstava. Sistem je razvila kompanija Northrop Gruman i trenutno se nekoliko tih sistema nalazi na avionima F-16 kako bi bili testirani.

CNI

CNI (engl. Communication, Navigation & Identification ) je jedan centralni računarski sistem za navigaciju,komunikaciju i indetifikaciju ciljeva. Proizvodi ga Northrop Gruman i sličan je sistemu iz F-22 Raptor-a. Podržana je i širokopojasna komunikacija putem AN/APG-81 radara.

Uloga    Stelt lovac višestruke namene
Proizvođač    Lokid Martin/Northrop Gruman/BAE sistem
Prvi let    15. Decembar 2006. [1]
Ušao u upotrebu    2011 ( planirano )
Status    U proizvodnji ( od 2003 )
Proizvedeno jedinica    13 testnih aviona [2] , 14 čeka isporuku
Pojedinačna cijena    83 miliona US$ [3]
Varijante    F-35A / F-35B / F-35C

------------------------------------------------------------

IZVOR: http://sr.wikipedia.org


« Poslednja izmena: 19 Februar 2011, 14:28:02 Igor »
‎-"Umeće mira je u vama. Radite na sebi i na zadatku sa umećem mira.Svako ima duh koji može usavršiti, telo koje se može uvežbati, prigodan put koji treba slediti. Negujte mir u svom životu i primenite to u kontaktu sa svima koje srećete."

Van mreže Igor

 • ENERGIJA U POKRETU
 • Moderator
 • Jet Set ApaFun-a
 • ***
 • Poruke: 5 239
 • Zahvalnica 142
 • Pol: Muškarac
Odg: Slike Aviona............
« Odgovor #20 poslato: 24 Novembar 2008, 01:41:07 »
Hoker Fjuri

Hoker Fjuri je bio dvokrilni lovac izrađen za RAF početkom tridesetih godina 20. veka. Prvobitno se zvao Hornet i bio je konkurent lakom bombarderu Hoker Hart.

Fjuri je bio prvi lovac u operativnoj upotrebi u RAF koji je mogao da postigne brzine veće od 200 milja na sat (320 km/h) u horizontalnom letu. Imao je veoma osetljive komande zahvaljujući kojima je imao izvandredne aktobatske sposobnosti. Delimično je projektovan za presretanje brzih neprijateljskih bombardera zbog čega je za ono vreme imao izuzetno veliku brzinu penjanja.Proizvođen je u dve verzije. Prva verzija Fjuri I poletela je 25. marta 1931. god. i njome je kasnije iste godine bila opremljena 43. lovačka eskadrila. Fjuri II je predstavljao usavršenu verziju koja je imala povećanu snagu motora za 20 %, veću maksimalnu brzinu i veću brzinu penjanja. Uveden je u naoružanje tokom 1936-37 godine.

1935. god. su po narudžbini proizvedena i tri modela u tzv. Španskoj varijanti koja su učestvovala u Španskom građanskom ratu na obe strane. Ova verzija imala je pojednostavljen stajni trap i mogla je da postigne maksimalnu brzinu od 389 km/h.

Do 1939. god. Fjuri je zamenjen u naoružanju eskadrila RAF-a novim modelima aviona kao što su Gloster Gladijator i Hoker Hariken. Međutim, još uvek je bio u upotrebi u nekim stranim vazduhoplovstvima početkom 1940. god.; Jugoslovenski Hoker fjuri učestovali su u borbama sa nemačkim vazduhoplovstvom tokom napada na Jugoslaviju u aprilu 1941. god.

Ukupno je proizvedeno 262 Hoker Fjurija, od kojih je 22 aviona isporučeno Persiji, 3 Portugalu, najmanje 30 Južnoj Africi i 30 Jugoslaviji dok su ostali avioni bili u naoružanju Britanskog ratnog vazdhoplovstva.

Hoker Fjuri u naoružanju JKRV

Neposredno pred nemački napad na Jugoslaviju, aprila 1941. god. avionima Hoker Fjuri bio je naoružan Peti lovački puk iz sastava Treće vazduhoplovne mešovite brigade JKRV.

Peti lovački puk, pod komandom potpukovnika Leonida Bađaka bio je sačinjen od 35 i 36. lovačke grupe od kojih je svaka bila naoružana sa po 15 dvokrilnih lovaca Hoker Fjuri II. 35. lovačka grupa, u čijem sastavu su bile 109. i 110. lovačka eskadrila, nalazila se na aerodromu Kosančić u blizini Leskovca, dok je 36. lovačka grupa, sastavljena od 111. i 112. lovačke eskadrile, bila stacionirana na aerodromu Režanovačka Kosa u blizini Kumanova.

35. lovačka grupa je, zahvaljujući odličnom maskiranju aviona izbegla gubitke prilikom iznenadnog napada nemačkog vazduhoplovstva, 6. aprila izjutra na aerodrom Kosančić. Tokom narednih dana 35. lovačka grupa je izvršila nekoliko bezuspešnih presretanja nemačkih bombardera i lovaca zbog znatno manje maksimalne brzine lovaca Hoker Fjuri. Bežeći pred neprijateljskim oklopnim kolonama, koje su brzo prodirale u dubinu teritorije 35. lovačka grupa je izvršila više preleta na druge aerodrome. Sedam preostalih Fjurija ove lovačke grupe koji su 13. aprila sleteli na aerodrom u Nikšiću zapalile su 15. aprila njihove posade na zemlji da ne bi pali neprijatelju u ruke.

Aerodrom Režanovačka Kosa, na kojem je bila stacionirana 36. lovačka grupa napadnut je 6. aprila, rano izjutra, od strane velike formacije nemačkih lovaca. Međutim, samo jedan lovac Hoker Fjuri je uništen na zemlji. 111. lovačka eskadrila, koja je krenula na poletanje tokom napada, pretrpela je žestoke gubitke ali je omogućila 112. lovačkoj eskadrili da uzleti i da se suprotstavi neprijatelju. U neravnopravnoj borbi koja je usledila, Nemci su oborili 11 jugoslovenskih Hoker Fjurija (uključujući i jedan koji je uništen tokom prinudnog sletanja). Jugoslovenski piloti oborili su pet nemačkih aviona, 3 Me-109 i 2 Me-110, od kojih su tri oborena namernim udarom u protivnički avion što je bio prvi ovakva slučaj zabeležen u Drugom svetskom ratu.

36. lovačka grupa je posle ovog napada ostala sa samo 2 operativna Hoker Fjurija. Jedan Hoker Fjuri izgubljen je tokom preleta na aerodrom 35. lovačke grupe, a drugi je uništen na zemlji u vazdušnom napadu 8. aprila, čime je 36. lovačka grupa prestala da postoji.

Italijanske snage su nakon kapitulacije Jugoslavije 17. aprila 1941. god. zarobile najmanje dva jugoslovenska Hoker Fjurija koji su prebačeni u Italiju na ispitivanje.

Opis
Namena    Lovac
Posada    Jedan pilot
Prvi let    25. marta 1931. god.
Ušao u upotrebu    
Proizvođač    Hoker (Hawker)
Proizvođač u Jugoslaviji    Ikarus
Dimenzije
Dužina    26 ft 8 in (Mk I), 26 ft 9 in (Mk II)    8.12 m (Mk I); 8.15 m (Mk II)
Razmah krila    30 ft 0 in    9.14 m
Visina    10 ft 2 in    3.6 m
Površina krila    ft    m
Mase
Prazan    2623 lb (Mk I), 2734 lb (Mk II)    1.190 kg (Mk I); 1.240 kg (Mk II)
Opterećen    3490 lb (Mk I), 3609 lb (Mk II)    1.583 kg (Mk I); 1.637 kg (Mk II)
Maksimalna poletna masa    lb    kg
Capacity    
Pogonska grupa
Motor    Rols-Rojs Kestrel IIS (Mk I); Kestrel IV (Mk II)
Snaga    525 hp (Mk I), 640 hp (Mk II)    525 KS (Mk I); 640 KS (Mk II)
Performanse
Maksimalna brzina    207 mph at 14,000 ft (Mk I), 223 mph at 16,500 ft (Mk II)    333 km/h (Mk I); 359 km/h (Mk II)
Borbeni radijus    miles    km
Dolet    miles    km
Operativni plafon    28,000 ft (Mk I), 29,500 ft (Mk II)    8.500 m (Mk I); 8.990 m (Mk II)
Brzina uzdizanja    2,264 ft/min (Mk I), 2,600 ft/min (Mk II)    690 m/min (Mk I); 792 m/min (Mk II)
Oprema
Oprema    Standarna navigaciona
Naoružanje
Streljačko    2 h 0.303 mitraljeza Vikers Mk III (Mk I), Mk IV (Mk II)
Bombe    lake bombe na nosačima ispod krila

-----------------------------------------------------------------------

IZVOR: http://sr.wikipedia.org
« Poslednja izmena: 19 Februar 2011, 14:53:48 Igor »
‎-"Umeće mira je u vama. Radite na sebi i na zadatku sa umećem mira.Svako ima duh koji može usavršiti, telo koje se može uvežbati, prigodan put koji treba slediti. Negujte mir u svom životu i primenite to u kontaktu sa svima koje srećete."

Van mreže Igor

 • ENERGIJA U POKRETU
 • Moderator
 • Jet Set ApaFun-a
 • ***
 • Poruke: 5 239
 • Zahvalnica 142
 • Pol: Muškarac
 • :
 • Windows XP Windows XP
 • :
 • Firefox 3.0.5 Firefox 3.0.5
Odg: Slike i specifikacije Aviona............
« Odgovor #21 poslato: 03 Januar 2009, 20:01:16 »
P-47 Tanderbolt
Ripablik P-47 Tanderbolt (Republic P-47 Thunderbolt) ili Munja poznat među pilotima kao Džag (Šolja) je jedan od glavnih aviona lovaca američke kopnene avijacije (US Army Air Force (USAAF)) u Drugom svetskom ratu. P-47 je bio velik i izdržljiv avion koji je bio efikasan u vazdušnim borbama ali se pokazao kao izuzetan lovac-bombarder. Džag je bio u upotrebi u nizu savezničkih vazduhoplovstava. RAF (830), Brazilski ekspedicioni korpus (88 komada), Meksiko (25), Slobodna Francuska (446), Sovjetski savez (203).

Posle završetka rata P-47 je leteo u vojnim vazduhoplovstvima niza latino-američkih zemalja kao i u Kini, Iranu, Turskoj i Jugoslaviji.

P-47 je bio u upotrebi u Jugoslovenskom Ratnom Vazduhoplovstvu u toku 50-tih kada smo ih dobili kao vojnu pomoć od SAD posle raskida sa Sovjetskim Savezom i Staljinom.

Ukupno je sagraćeno 15660 Tanderbolta u raznim varijantama (P-47B / P-47C / P-47D / P-47G / XP-47K / XP-47L / XP-47H / XP-47J / P-47M / P-47N).

P-47 Tanderbolt
(Republic P-47 Thunderbolt)

Ripablik P-47 Tanderbolt (P-47 Thunderbolt)

Opis

Upotreba    Lovac i Lovac-bombarder
Posada    1
Prvi let    6. maj 1941.
Ušao u upotrebu    april 1943.
Proizvođać    Ripablik
Dimenzije
Dužina    36 ft 1 in    11 m
Razmah krila    42 ft 7 in    12.98 m
Visina    14 ft 7 in    4.44 m
Površina krila    322 ft²    29.92 m²
Težine
Prazan    lb    kg
Opterećen    lb    kg
Maksimalna masa u poletanju    17,500 lb    kg
Kapacitet    
Pogonska grupa
Motor    1 x [[Pratt & Whitney R-2800]]
Snaga    ks    kW
Performanse
Maksimalna brzina    467 mph    750 km/h
Borbeni radijus    800 milja    1,290 km
Dolet    milja    km
Praktični plafon leta    43,000 ft    13,100 m
Brzina uzdizanja    ft/min    m/min
Oprema
Oprema    
Naoružanje
Mitraljezi    6 ili 8 x Browning M2 .50 (12.7 mm) automatski
Bombe    2000 lb (907 kg) bombi
Projektili    
Rakete    10 x 5 in (127 mm) rakete

-----------------------------------------------------------------------

IZVOR: http://sr.wikipedia.org
« Poslednja izmena: 21 Januar 2009, 16:35:17 Igor »
‎-"Umeće mira je u vama. Radite na sebi i na zadatku sa umećem mira.Svako ima duh koji može usavršiti, telo koje se može uvežbati, prigodan put koji treba slediti. Negujte mir u svom životu i primenite to u kontaktu sa svima koje srećete."

Van mreže Igor

 • ENERGIJA U POKRETU
 • Moderator
 • Jet Set ApaFun-a
 • ***
 • Poruke: 5 239
 • Zahvalnica 142
 • Pol: Muškarac
 • :
 • Windows XP Windows XP
 • :
 • Firefox 3.0.5 Firefox 3.0.5
Odg: Slike i specifikacije Aviona............
« Odgovor #22 poslato: 05 Januar 2009, 23:08:12 »
P-51 Mustang


P-51 Mustang (P-51 Mustang) je bio američki jednosjedi lovac i lovac-bombarder iz perioda Drugog svjetskog rata, kojeg je prozvodila fabrika Nort Ameriken (North American). Ukupno je izrađeno 15586 aviona, od kojih je 7956 bilo P-51D verzije. Po mnogima ovo je najbolji američki lovac Drugog svjetskog rata, ili najbolji na svim zaraćenim stranama.Verzija aviona P-51 je P-82 Tvin Mustang, proizvođen pri kraju rata spajanjem dva Mustanga sa zajedničkim centralnim krilom.

Razvoj

Dizajniran po britanskom zahtjevu 1940. godine, prototip je koristio Alison (Allison) motor od 1100 KS. Zbog odličnih osobina na malim visinama korišten je za napade na ciljeve na zemlji, a specifična jurišna verzija sa 4 topa od 20 mm je dobila naziv A-36A. Kad je avion dobio Rols-Rojs Merlin (Rolls-Royce Merlin) motor, njegove performanse na visini su se tako poboljšale da je dobijen prvoklasni lovac, u verziji P-51B. Verzija P-51D je uvela čistu "kapljičastu" kabinu sa odličnom vidljivošću, i ova verzija je najviše proizvođena do kraja rata. Najbrža verzija je bila P-51H, sa brzinom od 784 Km/h.

U borbi

Isprva korišten kao jurišnik i lovac-bombarder, sa Pakard Merlin (Packard Merlin) licencnim motorom postao je odličan lovac i na visini. Korišten kao lovac za praćenje američkih bombardera do Berlina i natrag, odlučio je vazdušni rat iznad Njemačke u korist saveznika.

Kada je počeo Korejski rat, SAD nisu imale dovoljno novijih mlaznih aviona pa su Mustanzi reaktivirani i korišćeni kao lovci-bombarderi.
A-36 Invejder, jurišnik
P-51B lovac sa prvobitnom kabinom loše vidljivosti
P-51D Mustanzi u letu, Drugi svjetski rat

Karakteristike

    * (P-51D)
    * Lovac
    * Posada: Jedan pilot
    * Prvi let: 1940.
    * Ušao u upotrebu: 1942.
    * Proizvođač: Nort Ameriken (North American)

    * Dimenzije
          o Dužina: 9.85 m
          o Razmah: 11.28 m
          o Visina: 3.71 m
          o Površina krila: 21.65 m²

    * Mase
          o Prazan: 3232 Kg
          o Opterećen: ? Kg
          o Maksimalna poletna masa: 5262 Kg

    * Pogonska grupa
          o (P-51A)
                + Motor: jedan, Alison (Allison) V-1710 snage 1325 KS (988 KW) sa tekućim hlađenjem
          o (P-51D)
                + jedan, Pakard Merlin (Packard Merlin) V-1650 snage 1490 KS sa tekućim hlađenjem

Performanse

    * (P-51D)
    * Maksimalna brzina: 704 Km/h
    * Dolet: 3347 Km
    * Operativni plafon: 12770 m
    * Brzina uzdizanja: do 9145 m za 13 minuta

Naoružanje

    * Streljačko:
          o (A-36A), 4 topa 20 mm
          o (P-51A,B), 4 mitraljeza 12.7 mm Brauning (Browning)
          o (P-51D), 6 mitraljeza 12.7 mm Brauning (Browning)

    * Bombe:
          o 2 bombe do 454 Kg
    * Rakete:
          o do 6 raketa 127 mm vazduh-zemlja

-----------------------------------------------------------------------

IZVOR: http://sr.wikipedia.org/sr
« Poslednja izmena: 07 Jul 2009, 14:01:17 Igor »
‎-"Umeće mira je u vama. Radite na sebi i na zadatku sa umećem mira.Svako ima duh koji može usavršiti, telo koje se može uvežbati, prigodan put koji treba slediti. Negujte mir u svom životu i primenite to u kontaktu sa svima koje srećete."

Van mreže SunStorm

 • VIP član
 • Jet Set ApaFun-a
 • ***
 • Poruke: 4 909
 • Zahvalnica 135
 • Pol: Muškarac
 • HiFi zaluđenik...
 • :
 • Windows XP Windows XP
 • :
 • Firefox 3.0.5 Firefox 3.0.5
Odg: Slike i specifikacije Aviona............
« Odgovor #23 poslato: 05 Februar 2009, 21:57:07 »
@**Sith_Lord**: Postavi izvor teksta i slike (na slici je i ocigledno da je neko "prisvojio").

To je ustaljena praksa na forumu, postujte barem neka osnovna pravila!
"Unchecked power is the true path to divinity."

Van mreže **Sith_Lord**

 • Moderator
 • Svedok stvaranja istorije
 • ***
 • Poruke: 2 802
 • Zahvalnica 159
 • :
 • Windows XP Windows XP
 • :
 • Firefox 3.0.5 Firefox 3.0.5
Odg: Slike i specifikacije Aviona............
« Odgovor #24 poslato: 06 Februar 2009, 11:44:32 »
@**Sith_Lord**: Postavi izvor teksta i slike (na slici je i ocigledno da je neko "prisvojio").

To je ustaljena praksa na forumu, postujte barem neka osnovna pravila!

OK izvini...  >:(  mogao si me barem obavestiti, a ne brisati ceo post...  :sno: