Stranice: 1 2 3 [4]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Astrofotografija  (Pročitano 4423 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
CyberianIce
Komrad :)
ADMINISTRATOR

Zahvalnica 81

Pol: Muškarac
Starost: 25

Resistance is futile!

Browser: Opera 9.80

« Odgovor #45 poslato: 06 Jun 2010, 03:36:13 »

Da sad ne sastavljam drugi post, samo cu citirati sam sebe sa jednog drugog foruma:

Evo dodjoh malopre sa posmatranja, nisam mogao da odolim da se posle mesec dana konstantnih padavina i oblaka oduprem zelji da bacim pogled u nebe nakon sto se razvedrilo. I nebo me je nagradilo; Jednostavno se otvorilo kao nikada do sada, mlecni put je bio fantastican. Video sam najjasnije do sada sledece objekte: Saturn koji je doduse vec bio nisko na horiznontu, na drugoj strani M31 ciji sjaj je kvarila opticka zagadjenost Apatina, zatim standardno dobri M81 i M82, najbolja do sada M51 i fantasticna M57! E da, i da napomenem, gledao sam dugo u moju ljubimicu Alpha Lyrae, svima poznatiju kao Vega, moja omiljena zvezdica medju zvezdicama... Medju nebrojenim zvezdama u nasoj galaksiji ne znam razlog zasto sam odabrao bas nju ali jednostavno obozavam je. Da imam kakvo pracenje, mogao bih samo nju da posmatram satima, ovako sam se umorio od vitlanja mehanike... Napravio sam dve fotografije bez teleskopa, samo da docaram kakvo je nebo bilo. Obe su radjene sledecim receptom:

Stack od 5x15 sec, ISO1600, RAW, bez redukcije shuma ili vrucih/mrtvih piksela, +4 dark frejma, f/2.8

Centralni objekat Lyra sa fantasticnom Vegom - najsjajnija zvezda na slici (klik na sliku za punu rezoluciju):

Centralni objekat Cassiopeia - crvenim markerom obelezena galaksija M31 Andromeda (klik na sliku za punu rezoluciju):
Sačuvana

"You are individuals. You are small and you think in small terms."
CyberianIce
ADMINISTRATOR

Zahvalnica 81

Resistance is futile!

« Odgovor #46 poslato: 19 Jun 2010, 02:14:53 »

Nesto me muci nesanica a nije jos ni pun Mesec i tako izadjem nesto na trenutak u dvoriste da udahnem malo svezeg vazduha, pogledam u nebesa kad ono otvoreno nebo da ne poverujes. I naravno teleskop mi nije tu jer ga ostavih kod kolege da ga ne nosam stalno tamo-vamo. Je**ni Marfi... Ali digitalna kamera jeste Cheesy Evo nacinio sam dva snimka sirokog polja isto samo radi demonstracije sile ove kamerice i cistoce neba.

Prvi snimak centralno sazvezdje naravno Lyra sa najsjajnijom Vegom Cheesy 64 sekunde eksponiranja sa fotostativa (tnx CHDK), bez ikakvog pracenja, ISO1600, JPEG, jedan jedini frejm, bez stakovanja i substrakcije dark frejmova, malo samo editovani Level-i u GIMP-u, na drugom snimku cak ni to:

Na drugom snimku se vidi parce galaksije M31 koja se promalja iznad crepova, stvarno nisam mogao vislje da dignem fotoaparat nebi li se bolje videla jer sam ga i ovako nasadio na stativ, i podigao stativ na kabinu kamioncica koji je parkiran u dvoristu. A da sam sacekao jos koji minut da ode vislje ka zenitu, ispraznile bi mi se baterije ili bi svanulo (Je**ni Marfi) Linija gore levo je neki objekat koji je proletao (mozda kakav satelit ili sl za vreme eksponiranja), takodje na crepovima je evidentna i kolicina opticke zagadjenosti od obliznjeg kandelabra:

Tacno mi dodje da se zapitam, sta li ovaj aparat moze tek sa nekom advansed mehanikom/pracenjem??
Sačuvana

CyberianIce
ADMINISTRATOR

Zahvalnica 81

Resistance is futile!

« Odgovor #47 poslato: 15 Avgust 2010, 20:21:42 »

Nagradno pitanje: sta se nalazi na ovoj slici Cheesy

Sačuvana

**Sith_Lord**
Jen'ari
Super moderator

Zahvalnica 73

Starost: 19

Sith'ari

Browser: Firefox 3.6.8

« Odgovor #48 poslato: 15 Avgust 2010, 20:23:20 »

Da nije Jupiter?
Sačuvana

"Strength that is never touched by ruthlessness is touchingly irresponsible." ―Darth Vectivus
CyberianIce
ADMINISTRATOR

Zahvalnica 81

Resistance is futile!

« Odgovor #49 poslato: 15 Avgust 2010, 20:27:26 »

Da nije Jupiter?

Jeste Jupiter. Fotkano kroz moj teleskop, bez bak maske, bez mnogo drndanja, bez preciznog fokusiranja i da zlo bude jos vece, kroz onu sinocnu maglustinu. Sa devete table. E sad rezultat je takav kakav jeste, izgleda mi se nije isplatilo klackati se na 3 cilindra samo zbog ove slicice ali sta ces Sad
Sačuvana

**Sith_Lord**
Jen'ari
Super moderator

Zahvalnica 73

Starost: 19

Sith'ari

Browser: Firefox 3.6.8

« Odgovor #50 poslato: 15 Avgust 2010, 20:32:17 »

Pa dobro, ako to volis nije ti problem... Onaj ko makar malo zna o astronomiji moze skontati sta je na slici...

Ovo je bilo nagradno pitanje, zar ne?? A sta je nagrada?? Grin
Sačuvana

"Strength that is never touched by ruthlessness is touchingly irresponsible." ―Darth Vectivus
CyberianIce
ADMINISTRATOR

Zahvalnica 81

Resistance is futile!

« Odgovor #51 poslato: 15 Avgust 2010, 20:37:07 »

A sta je nagrada?? Grin

Nagrada je 6 dana kupanja u mulju i ...
Sačuvana