Nesto me muci nesanica a nije jos ni pun Mesec i tako izadjem nesto na trenutak u dvoriste da udahnem malo svezeg vazduha, pogledam u nebesa kad ono otvoreno nebo da ne poverujes. I naravno teleskop mi nije tu jer ga ostavih kod kolege da ga ne nosam stalno tamo-vamo. Je**ni Marfi... Ali digitalna kamera jeste

Evo nacinio sam dva snimka sirokog polja isto samo radi demonstracije sile ove kamerice i cistoce neba.
Prvi snimak centralno sazvezdje naravno Lyra sa najsjajnijom Vegom

64 sekunde eksponiranja sa fotostativa (tnx CHDK), bez ikakvog pracenja, ISO1600, JPEG, jedan jedini frejm, bez stakovanja i substrakcije dark frejmova, malo samo editovani Level-i u GIMP-u, na drugom snimku cak ni to:

Na drugom snimku se vidi parce galaksije M31 koja se promalja iznad crepova, stvarno nisam mogao vislje da dignem fotoaparat nebi li se bolje videla jer sam ga i ovako nasadio na stativ, i podigao stativ na kabinu kamioncica koji je parkiran u dvoristu. A da sam sacekao jos koji minut da ode vislje ka zenitu, ispraznile bi mi se baterije ili bi svanulo (Je**ni Marfi) Linija gore levo je neki objekat koji je proletao (mozda kakav satelit ili sl za vreme eksponiranja), takodje na crepovima je evidentna i kolicina opticke zagadjenosti od obliznjeg kandelabra:

Tacno mi dodje da se zapitam, sta li ovaj aparat moze tek sa nekom advansed mehanikom/pracenjem??